Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, jahooo napisał:

Akurat rozrzutnik ten duży, jednoosiowy "Czarna Białostocka" bardzo łatwo się przerabia na wywrotkę, nawet jest chyba do tego fabrycznie przystosowany, bo widziałem na tej ramie orginalne jednoosiówki z wywrotem, tylko mało ich wychodziło

Ram w rozrzutnikach było co najmniej trzy typy, z czego tylko jedna w miarę pasowna do przeróbki 

Opublikowano
1 minutę temu, wlamaj1 napisał:

Obydwie dźwignie biegów po prawej stronie, załączanie "przodka" elektrycznie...

Nawet zwykłe TS-y to miały czy 82, to nie jest wyznacznik, bo wersji rozwojowych w tym czasie było sporo,

Opublikowano (edytowane)

Z elektrycznym załączaniem "przodka" innych niż 1025 nie widziałem (przynajmniej z tego okresu), dźwignie zmiany biegów są też charakterystyczne dla tego modelu. I jedno i drugie związane jest ze skrzynią biegów bez tzw. "półbiegów"...

Dobra, nie ma zdjęcia wnętrza kabiny i również nie ma zdjęcia tego co jest charakterystyczne dla 1025 z prawej strony pod kabiną czyli braku przystawki przedniego napędu, braku sprzęgła przeciążeniowego - wał napędu wychodzi z przodu skrzyni biegów. Są za to filtry skrzyni biegów - wstępny (mniej widoczny) i zasadniczy (odśrodkowy - identyczny jak oleju silnikowego) - skrzynia biegów smarowana ciśnieniowo...

Edytowane przez wlamaj1
Opublikowano
53 minuty temu, wlamaj1 napisał:

Z elektrycznym załączaniem "przodka" innych niż 1025 nie widziałem (przynajmniej z tego okresu), dźwignie zmiany biegów są też charakterystyczne dla tego modelu. I jedno i drugie związane jest ze skrzynią biegów bez tzw. "półbiegów"...

Dobra, nie ma zdjęcia wnętrza kabiny i również nie ma zdjęcia tego co jest charakterystyczne dla 1025 z prawej strony pod kabiną czyli braku przystawki przedniego napędu, braku sprzęgła przeciążeniowego - wał napędu wychodzi z przodu skrzyni biegów. Są za to filtry skrzyni biegów - wstępny (mniej widoczny) i zasadniczy (odśrodkowy - identyczny jak oleju silnikowego) - skrzynia biegów smarowana ciśnieniowo...

Dokładnie tak samo w środku wygląda MTZ-100/102, filtry na skrzyni, czasem dodatkowa pompa smarowania na zewnątrz, dźwignia z pokrętłem albo dwie dźwignie po prawej stronie, elektryczne włączanie napędu i wałka WOM

To, co widzisz w 1025 to kumulacja rozwiązań z eksportowych wersji MTZ od roku mniej więcej 1984

Opublikowano

No ale MTZ-102 to poprzednik Belarusa 1025 - ten sam silnik i skrzynia biegów. Generalnie wyjściem moich rozważań było to, że pojazd przedstawiony w ogłoszeniu może nie być MTZ-em 1025 tylko słabszą wersją, czego ze zdjęć nie można określić...

Opublikowano

Ja nie twierdzę, że ten z ogłoszenia to 1025, ani że to nie jest, tylko że szczegóły, jakie podałeś niekoniecznie muszą się odnosić do tego modeli ani też zdjęcie kabiny o niczym nie przesądza

Opublikowano

1025 zawsze miał skrzynię 16/8 a ta skrzynia miała załączanie "przodka" elektrycznie. Pozostałe skrzynie do tej pory (chyba) mają "przodek" załączany dźwignią. Jej braku w kabinie nie sposób nie zauważyć. Takie mam zdanie ale dalej już nie będę dyskutował bo moja "wiedza" w tym temacie opiera się głównie na lekturze danych technicznych i ogłoszeń, a interesuję się tym bo Pronara 1025 posiadam...

Opublikowano

Ja trochę tych ciągników na oczy widziałem, głównie wersje eksportowe  i nic mnie chyba nie zdziwi - skrzynie synchronizowane w MTZ-50 z lat 70-tych, smarowanie obiegowe skrzyni w MTZ-80 za pomoca pompy plus filtr oleju, podnośnik z regulacją pozycyjną i siłową sterowany jak w C-360 czy zetorze za pomocą dźwigni poniżej fotela kierowcy, elektrohydrauliczne załączanie WOM, przedniego napędu, sprzęgło przeciążeniowe przedniego napędu w skrzyni, rewers w skrzyni (zamiast reduktora mechanicznego)

Oj, długo by wymieniać

Opublikowano

A tak w temacie sprzętów, które ciekną...mam sobie taki nieduży podgrzewacz przepływowy do wody - taki kran z podgrzewaczem malym, kiedyś kupiony, chyba nawet nie użyty nigdy. Powiedzcie - takie coś musi mieć określone jakieś ciśnienie wody? Chodzi mi o to, czy jakbym chciał go sobie w warsztacie powiesić i zasilić woda z banki - zda to egzamin, czy nie?

Opublikowano

Nie zda. Minimalne ciśnienie wody dla ogrzewacza przepływowego to min 0,1-0,12 MPa, a nawet gdyby jakimś cudem wystartował przy ciśnieniu z bańki, to jeżeli zabraknie choć na chwilę wody to ogrzewacz idzie z dymem

• Thanks 1
Opublikowano

O tak ,jeśli reaguje na ciśnienie ,a raczej reaguje  ,tak jak i pralka ,,to wystarczy bańkę na kilka metrów zawiesić ,na bloczku . woda się skończy ,ogrzewacz nie przepali  . Bloczkiem na dół nalac i gora .   No ale trza jeszcze ścieki odprowadzić ;)

• Thanks 1
Opublikowano

Oto to ,pasta do rąk Schmit , 5l ,tak pewnie pod sto zł ,i ,,bierze'' przepal z pazurów ino świst ,nie wysusza jest z ,,piaskiem'' ,a z ciepłą wodą to tylko przyjemniej dla łapek ,a i tak czyści  .  woda to woda ,przyjdzie zima i akurat zapomnie się i każdy ogrzewacz rozwali , a najgorszy mrożny mróz ,to jest ten ostatni z kwietnia ,już się zapominasz i rozerwany . Tak rozwaliłem przeplywowkę nie pamiętam ,międzyfazowa 9 czy 11 kw . Tam przynajmniej zawsze ciepla szła .

Opublikowano (edytowane)

Nie no na zimę to tylko jak bym robi trzeba by było brać ze sobą bańkę, ale faktycznie w podgrzewaczu by zostało i bieda.

Ja używam pasty lido. 10kg ~100zl i starcza mi na ponad rok - przynajmniej patrząc po zakupach na allegro chyba nawet pod półtorej dochodzilo

Edytowane przez daron64
Opublikowano

mój znajomy miał taki sam nówka sztuka z salonu z turem gospodarka bez hodowli jedynie troche słomy przewalał w belach i pękł na łączeniu silnika ze skrzynią a gość spokojny nie narwaniec dbający o sprzęt więc może i temu coś dolega jak naginał w lesie

Opublikowano

Widziałem trochę co dzieje się w lesie na wycince.. szczególnie jak puści mróz i drogi zamieniają się w bagno.. ciągnik dostaje dobrze po tyłku przeciągając załadowaną przyczepę.

Opublikowano

Ogólnie, ten jeszcze 4 lata temu nie wyglądał źle jak na las, z tego co właściciel mi mówił, to ciągał przyczepę leśną po utwardzonych drogach i po wyglądzie by to pasowało. Był tylko jeden problem, rozszczelniła się chłodnica i wyciekł płyn, a ile pracował bez płynu, to tego nie powiedział. Ale, patrząc po przebiegu, w 4 lata zrobił 2 tys, to jakoś silnik jeszcze daje radę.

Opublikowano

w lesie jesli ciągał dłuzyce  to czy to jest ciagnik 100KM czy 200KM to na 2 kołach idzie , ale mógł też pracowac w lesie np z przyczepą hds i znowu tak bardzo ciezko nie ma

ten akurat np plastiki nie pourywane , oryginał, ale 110tys to bym niedał za niego

Opublikowano

Przybywam kolejny raz (już nie zlicze który) z cytatem z kolegi, który ma zul.

"Darek - nigdy, ale to k**wa nigdy, nie kupuj ciagnika, który robił w lesie." 

Koniec cytatu. Wierzę mu na słowo.

• Like 5
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v