Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Wpłynął do sejmu projekt ustawy wiatrakowej. Przyjęcie jej w zaproponowanej formie w skrócie pozwoli na stawianie wiatraków w odległości 300-400 metrów od budynków i możliwość wywłaszczeń na potrzeby prywatnych firm. Co sądzicie o tym? 

• Like 1
Opublikowano

Się pisior nasłuchał bredni i wyciągnęła z tego to co mu pasuje by dogryzać tym co chcą naprawić bałagan. 

A swoją drogo mam wiatraki 3 sztuki w odległość ok 300do 400 m dokładnie nie mierzylem i mieszkam i żyje i nic mi nie jest .

• Thanks 1
  • Haha 3
Opublikowano

Ja też mam wiatraki jakoś z 1,5 km ode mnie i to za pagórkiem tak że nawet końcówek łopat nie widze i czasem nocą słychać szum, mi to nie przeszkadza ale nie wiem jak te ludzie mieszkają tam bliżej...takie ciągłe szumy jednak są męczące.

• Thanks 1
Opublikowano
23 minuty temu, robert1226 napisał:

Się pisior nasłuchał bredni i wyciągnęła z tego to co mu pasuje by dogryzać tym co chcą naprawić bałagan. 

A swoją drogo mam wiatraki 3 sztuki w odległość ok 300do 400 m dokładnie nie mierzylem i mieszkam i żyje i nic mi nie jest .

Nie w tym rzecz, aby się wyzywać od pisiorów, czy popaprańców, ale  żeby odnieść się do konkretnych propozycji zawartych w projekcie ustawy. Chodzi mi głownie o możliwość wywłaszczeń. Pamiętamy jaki niedawno był krzyk o wywłaszczenia gdy chodziło o CPK. Odnośnie wiatraków o których piszesz - są na twoim gruncie?

Opublikowano (edytowane)

Wolę wiatrak 300m od domu niż S50 które PiS mi planuje 150m od domu ... A w sprawie tych wiatraków to PiSiory sieją ferment ... 

Studium korytarzowe przewidywało trasę S50 15km ode mnie, nagle jakiś PiSowski kacyk wyrzucił to studium i zmienił położenie tej trasy... Ciekawe kto ma działkę w przebiegu studium korytarzowego, Morawiecka czy Obajtek ...

Jak wiatrak 300m od domu to PiSiorom przeszkadza, ale autostradę 150m od domu to można komuś zbudować...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Mi bardziej chodzi o kwestię wywłaszczeń, bo chyba jednak jest różnica jak się zabiera na drogę z której będą wszyscy korzystać od zabierania po to, żeby jakieś konsorcjum zrobiło sobie tylko interes.

• Like 1
Opublikowano

dokladnie , pisowska bujda :P   dobre dobre ,  proponuje poczytać jakie prawa daje nadanie inwestycji  statustu celu publicznego , ale pisowcy przeciez sieja ferment

rudy wzial sie do roboty i jak widac ruszyl ostro

wam w gebe beda pluc to powiecie ze deszcz pada.... tak samo jak bylo glosowanie w ue na temat zniesienia prawa weta, suwerennosci itp gdzie tez nasi to popieraja to wciskaja kit ze nic sie nie dzieje , ze to tylko taka dyskusja

• Like 2
Opublikowano

a jest w ustawie zmiana dotyczącej pozwolenia na budowę?? bo była 10 krotność wysokości wiatraku, wybudują bliżej i reszta działek bez prawa zabudowy

zmany już widać gołym okiem, dziś decyzja odmowna o dopłaty do zboża. A orlen musi dać danine, żeby nie było go stać na atom.

Opublikowano (edytowane)

W projekcie ustawy jest mowa o uznaniu inwestycji wiatrowych za inwestycje o celu publicznym. I właśnie ten zapis sprawi, że wywłaszczenia staną się możliwe. No ale oczywiście Budka powiedział, że nie ma zagrożenia i to jest dla niektórych święte bez wnikania w szczegóły😂 

Edytowane przez tmk1974
  • Like 3
  • Thanks 2
Opublikowano

dokladnie budka powiedzial ze nic sie nie dzieje wiec tak pewnie jest.  mowie to jest to samo co z glosowaniem w ue,  mowia ze to takie malo wazne glosowanie wiec nie ma co nad tym sie rozwodzic:)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tak, tylko wiatrak będzie taka inwestycja po jego zbudowaniu ... Czyli nie będzie można wywłaszczyć pod budowę. Nauczcie się czytać a potem komentujcie ... Na razie aby powtarzacie propagandową papkę z TVP... W całym tym wywłaszczaniu chodzi o wykonanie przyłącza do wiatraka, aby sąsiad nie blokował przeprowadzenie kabla pod ziemią ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Tak, tylko wiatrak będzie taka inwestycja po jego zbudowaniu ... Czyli nie będzie można wywłaszczyć pod budowę. Nauczcie się czytać a potem komentujcie ... Na razie aby powtarzacie propagandową papkę z TVP... W całym tym wywłaszczaniu chodzi o wykonanie przyłącza do wiatraka, aby sąsiad nie blokował przeprowadzenie kabla pod ziemią ...

Po wejściu w życie ustawy, inwestycje OZE będą "celami publicznymi". Więc nie ściemniaj i nie zamulaj tematu. Nawet lewackie organizacje alarmują, że to niezły przekręt się szykuje.

• Like 1
Opublikowano

otoz to, nie tylko pis o tym mowi ale rowniez organizacje.  troche to jest przykre ze spoleczenstwo nie potrafi wyciagac wnioskow tylko zaraz nawyzywa od pisowcow czy innych

Opublikowano (edytowane)

30 minut temu, Tomasz0611 napisał:

... W całym tym wywłaszczaniu chodzi o wykonanie przyłącza do wiatraka, aby sąsiad nie blokował przeprowadzenie kabla pod ziemią ...

A wówczas dopiero będzie cyrk, trzeba będzie tylko umiejętnie poprowadzić kabel .....

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano
22 minuty temu, tomek1974 napisał:

już platfusy pokazują jak będą wspierać niemiecką gospodarkę ,orlen też zniszczą 

407236703_2461453204021877_1943933508726

Zobacz jak Obajtek niszczył Orlen swoją przedwyborczą promocja 2 miesiące temu ...

Screenshot_2023-12-01-13-32-19-773_com.android.chrome.jpg

Opublikowano
15 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Taaak, szczególnie za sprzedanie Arabom za grosze rafinerii w Gdańsku xD

30% udziałów w umowie wiązanej zgodnie ze środkami zaradczymi wyznaczonymi przez UE przy zgodzie na fuzję z lotosem. Ale oczywiście jak Tusk chciał sprzedać ruskim cały lotos, już nie przeszkadza. 😁

• Like 5
Opublikowano
44 minuty temu, tmk1974 napisał:

Robi się coraz ciekawiej. Okazuje się, że żona asystenta ds. klimatu i energii Szymona Hołowni to dyrektor zarządzająca w  spółce Orsted Polska. To spółka należąca do duńskiej firmy produkującej wiatraki..........  https://niezalezna.pl/polityka/parlament/kto-pisal-projekty-poslom-polski-2050-i-ko-kaleta-wskazuje-podobienstwo-do-afery-rywina-niesamowite/505137

A spodziewałeś się czegoś innego?