Skocz do zawartości

To jest sens szukania czegoś lepszego do palenia owsem niż piecyki na ekogroszek? jakie doświadczenia w 2023 vs koszty?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

i temu grasz gieroja w necie,w domu sprzatasz i gotujesz gosciom wiec tu chcesz odreagowac upadek meskiej dumy..

4 godziny temu, robert1226 napisał:

Tak właśnie też w obliczeniach mi wychodzi ze koszt prądu się pokrywa z kosztem zakupu  węgla , ale przy węglu ile jeszcze roboty i pilnowanie pieca na pompie bez jakiej kolwiek obsługi. Tylko tym co nic nie mają się nie opłaca. 

Podobnie jak ci co nie odbywali zasadniczej służby wojskowej najlepiej i najwięcej wiedzieli o fali itp.      Jacuś 

Nie będę szukał dziury w całym najważniejsze że się to mi bilansuje .

w moich rocznikach to mialem tylu kolegow  wojsku ze dosc sie naluchalem..

to powod do dumy ze niedalem sie wziac w kamasze, w tak debilnej instytucji jaka bylo owczesne wojsko..

2 godziny temu, Mateusz1q napisał:

5700 to 5 ton ekogroszku a 6,3t orzecha po co zaniżasz na swoje?

Pompa gruntowa czy powietrzna? Zaczynajcie od tego dyskusje 

wegiel potanial zupelnie niedawno wiec wiliczenai sa prawdziwe a z achwiel moga byc jeszcze prawdziwsze albo i nie.😂

miliony ton wegla leza przy kopalniach ,miliony na skladach z zagranicy a miliardy znowu bedzie trzeba dolozyc do pgg. 

pompa gruntowa to zupelnie inna bajka -gdybym kiedys robil to ogrod mam duzy..

• Root Admin
Opublikowano
3 godziny temu, Mateusz1q napisał:

5700 to 5 ton ekogroszku a 6,3t orzecha po co zaniżasz na swoje?

Pompa gruntowa czy powietrzna? Zaczynajcie od tego dyskusje 

serio ekogroszek po 1000-1100, ja byłem przekonany, że bliżej 1600-1800. Może juz tak potaniał, ostatnio kupowany dawno temu

Opublikowano (edytowane)
Dnia 25.11.2023 o 17:47, miwigos napisał:

Sama pompa ciepła nie ogrzeje domu do 25 stopni , a w łazience i dziadków tyle musi być

ogrzeje bez problemu nawet powietrza, ale chata na granicy pasywki i obowiązkowo podłogówka, inaczej prąd to taczką będziesz dowoził by ogrzać chatę

Dnia 26.11.2023 o 11:04, robert1226 napisał:

Jak ktoś się teraz obudzil to płaci za prąd. 

Mam blisko 200mkw i pompa daje rade 23 w domu jest i nie płace za prąd bo mam fotowoltaike od 5ciu lat na zasadach prosumeckich tak że. 

widzisz, niektórzy budują/kupują teraz, a nie 5 lat temu, więc argument z d*py

23 godziny temu, robert1226 napisał:

Mogę tylko ci po to strescic instalacja pierwsza 9.9kwq w styczniu będzie pięć lat na dzień dzisiejszy zrobiła 49,8 Mwh nie druga taka sama niemam do nie aplikacji bo wi fi nie sięga,  a prądu w rozrachunku rocznym wystarcza nie prowadzę statystyk dziennych. Pierwsza koszowala 39600 a druga 42 000.

Nie muszę ci dokładnie opowiadać dla mnie najważniejsze że za prąd nie płace w domu ciepło bez obsługi i nie muszę co drugi miesiąc 1,5 tony węgla do kotlowni wrzucać.

Wychodzi mi, że potrzebujesz 9 ton węgla na ogrzanie domu, więc nie dziwię się, że dołożyłeś drugą instalację fotowoltaiczną bo jedna nie wystarczała.

Na dzisiejszych warunkach pompa ciepła wychodzi bardzo średnio ekonomicznie, jedyny plus to, że masz wyjebane na nygusa z obsługą.

Pompa powietrzna jakieś średnio 35k PLN, magazyn energii, jakieś 25k PLN, instalacja fotowoltaiczna 10kw kolejne 35k pln razem masz 95kpln. na 10-15 lat

piec na pellet 15kpln i zostaje 80k pln na kupno opału, ewentualnie za 35k pln masz domową linię do robienia pelletu jak masz swoją słomę czy siano.

Także podsumowując nie ogrzewasz za darmo domu, ba nikt nigdy nie ogrzewa, po prostu to co ktoś by wyłożył w 10 lat ty wydałeś od razu. Twoim zyskiem jest codzienna bezobsługowość i to ,że na poprzednich zasadach wychodzisz lepiej z fotowoltaiką, bo de facto grzejesz prądem. A jak wymienisz powietrza na gruntową to może i mniej za prąd ale jeszcze więcej za pompę

BTW czy tam aby nie czeka cię wymiana czynnika w pompie bo się zmieniły przepisy, a jak nie idzie to za chwilę cała pompę to tez za free nie jest. I gdyby nie wymuszanie przepisami to pomp jak i fotowoltaik dużo by się nie uświadczyło, zwłaszcza jakby ludzie zaczeli kojarzyć po uproszczeniach zastosowanych w nowszych instalacjach  jak jest z pożarami i gaszeniem tego fotowoltaicznego badziewia, którego poza jakąs wiatką stawiałbym tylko solo nigdy na budynek

W perspektywie dowalą jakies podatki  i opłaty i wyjdzie jeszcze drożej, przykład oleju opałowego, miału czy ekogroszku tego uczy.

Także zachwalaj jak chcesz twoja sprawa, ale na boga nie pisz, że grzejesz darmo bo tego nie robisz.

Znajomy zamiast pompy założył ogrzewanie prądem (maty itp) przy "pasywnej chacie" ( wszystko by pasowało ale bez rekuperacji) i też sobie chwali bezobsługowość i taniość jak ty. Tyle, że on tłumaczy, darmowośc, że nie wywalił 100k w system pompa+fotowoltaika+ magazyn, a ma to samo.

Edytowane przez Takeda
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

25 stopni będzie w łazience i rodziców w pokoju, nawet w mrozy powyżej 10 stopni

Jest problem są osoby schorowane co im przy ogrzewaniu podłogówką puchną nogi i co wtedy

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
6 minut temu, robert1226 napisał:

Skąd  ci wyszło 9 ton węgla. 

Pompa była na czyste powietrze brana także kosz poniżej 10k żadnego magazynu energi gdzie ty te obliczenia robisz że tak ci jebitnie wychodzi 

ej to nie ja pisałem 1,5 tony węgla co 2 miechy do piwnicy to daje 9t nie ma bata, założyłem, że tak ci wychodzi średnio bo raczej w lipcu i sierpniu to nie wyjedziesz 1,5 t, no chociaż piec na ekogroszek bez systemu letniego zje bez problemu.

Ceny nie są jebitne tylko dokładnie z września zeszłego roku, pompa panasonica czy philipsa 9kw 34k PLN już z tym czynnikiem którego nie trzeba będzie wymienic, magazyn 22 300 pln firmy nie powiem nie pamiętam, fotowoltaika 34 200 10 KW tutaj nawet nie liczę kosztów stelażu bo to kumpel zrobił sam bo miał materiały. Niestety obecnie to bez magazynu to już całkiem fotowoltaika w nowych rozliczeniach się nie opłaca

Koszty 2-dniowego opijania inwestycji to już groszowe sprawy bo każdy coś przyniósł ze sobą. 

Z czystego powietrza na pompę 7k PLN zwrotu, czy za resztę coś to nie wiem musiałbym się przy okazji zapytać ile tam złodzieje oddali.

Opublikowano

1 5 tony co dwa miesiące ale chodzi o okres grzewczy chyba że ty całym rokiem kotlujesz w piecu trochę pomyślunku 

O zwrocie to już nie będę szczegółów pisał ale to mnie tanio wyszło inaczej bym się w to niepchal , a zresztą szkoda pisania bo i tak po swojemu rozumujecie .

Opublikowano (edytowane)

A to która brana na czyste powietrze ?pierwsza ?nie bo w 2018r nie było takiego programu .,😁😁😁😁Pewnie druga dali jak już pompę i foto miałeś  ...no cyrk i ściema da naiwnych 🤪

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano (edytowane)

Pokusiłem się dziś o trochę obliczeń 120kg kukurydzy poszło w 3 doby z małym hakiem Kupiona po 680zl czyli gdzieś 75zl kosztowało ogrzanie 300m2 Przez 3doby przy temperaturze średniej -2 .Ze 120kg kukurydzy zostało 5,20kg popiołu.Popiol wyjęty raz na 3 dni ale 4 też by dało radę się zmieścić.Drugie zdjęcie to płomień jaki jest w piecu.Oczywiscie nie wątpliwym plusem pompy jest brak obsługi ale czy jest taniej to już wątpię.

IMG_20231127_153510_171.jpg

IMG_20231127_160443_600.jpg

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
22 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Majster jakie 4 lata, w Wielkopolsce w mojej gminie nie ma żadnego terminu na kotły 5 klasy, tylko na kotły niższych klas do 2030 a 5 klasa na pewno dłużej więc baza

nie wiem jak jest wszędzie w Polsce, ale generalnie max 4 lata na nazwijmy to lipne nieunijne paliwa

Plus w kazdej chwili samorząd wojewódzki może uchwalić jak w Krakowie zakaz drewna to także ekogroszku..

Pewnie skończy sie w praktyce tak, że dadzą w jakichs gminach na dotacje bez kosztów dla nich żeby dowalić mieszkańcom czujniki zanieczyszczeń powietrza i jak przekroczy czy będzie zagrożone, j..b zero drewna i wynalazków jak ekogroszek czy węgiel.. Już są takie w niektórych gimnach

OD nowego roku na otwarcie drzwi trzeba miec jakis papier że w ogóle jest klasowy i modlic się żeby nie wykryli swoim sprzętem sprawność ponize 80 procent

Za 4 lata tylko na wstęp 5 klasa oraz brak "zakazanych paliw".. 

I widzisz różnice.. kto zwłaszcza na wioskach zakaże owsa czy kukurydzy? :-) 

I nawet jak masz 5 klasę to w uchwałach i normach jest że mogą JESZCZE sprawdzić czy spełnia normę. Pewnie wezmą próbkę osadu i z dymu.. 

Lub jak znajdą zakazane paliwo i cześć..

CZYLI teraz nawet z papierami trzeba mocno wpaść, za 4 latka zaś papiery ekstra to minimum i podkładka na dozwolone paliwo

NIE przez przypadek w tym roku dali niby przy przeglądzie komina musisz podawać te wszystkie rzeczy.. a w systemie już wiedzą kto co podał..

18 godzin temu, Kowalsky30 napisał:

Oj Krzysiu Krzysiu wszystko musisz mieć na patelni🤧

https://berski.pl/produkt/piec-hybrydowy-drewno-pellet/

ha ha dali obrotowy palinik jak w betoniarce..

dlatego taki trochę kosmiczny koszt.. ciekawe czy zawaryjne to jest.. np. jak się nierówno nagrzeje

Poza tym zwykły zagazujący mam już taki, musi być dobry ciąg

Miło że chociaż pomyśleli o komorze na drewno xD

na jakichmś magicznym łożysku oparte cieakwe jak z wymianą..

Ale i tak lepszy niż kominek hybrydowy z takimi samymi bajerami bez tej betoniarki za 40 koła.. :-)

Ps widzicie pod popielnikiem taką metalową płytkę..

Klasyka zagazujących, musi być dłuższy zaciąg powietrza i to bardzo dobrze chodzić

co mega utrudnia rozpałkę słabszym opałem 

Płytka musi być bo by cała komora się wygieła

2 lata kiedyś szukałem czemu tak kiepsko to się rozpala..

3aa.png

48 minut temu, marcin19071980 napisał:

Pokusiłem się dziś o trochę obliczeń 120kg kukurydzy poszło w 3 doby z małym hakiem Kupiona po 680zl czyli gdzieś 75zl kosztowało ogrzanie 300m2 Przez 3doby przy temperaturze średniej -2 .Ze 120kg kukurydzy zostało 5,20kg popiołu.Popiol wyjęty raz na 3 dni ale 4 też by dało radę się zmieścić.Drugie zdjęcie to płomień jaki jest w piecu.Oczywiscie nie wątpliwym plusem pompy jest brak obsługi ale czy jest taniej to już wątpię.

IMG_20231127_153510_171.jpg

IMG_20231127_160443_600.jpg

ten z moich prób wersja dużo mniejsza bo miał być do tego żeliwnego kominka jako przystawka, któreś tam próby

ale mniej wiecej widać ogień :-) xD

i tak pewnie nie zdąże

WYSTARCZY tylko dobrać materiały samego palnika, częsci co ma kontakt z ognień i załadunkiem

pewnie jakiś teflon na końcu plus coś z szamotu, cegły do załadunku

Można testować różne materiały

to jak z pieczeniem chleba w nowym piecu.. trzeba sprawdzać różne tacki itd

image.png

Opublikowano

Paliłem owsem dwa lata i fajnie to wychodziło .Piec to GRANPAL  , teraz palę peletem  ze względu na wkład kominowy który przy owsie korodował i robiło się sito . Wkład nierdzewny . Ja bym miał komin ceramiczny dalej palił bym owsem .

Opublikowano
Dnia 26.11.2023 o 11:43, Desperado napisał:
Dnia 26.11.2023 o 11:40, Mateusz1q napisał:

Bo założyli pompe a na porządne drzwi czy izolacje dachu posadzek zabrakło to zaś płać i płacz

Akurat ci mają wszystko ocieplone tak jak trzeba.

I spi3rdoloną instalację c.o. a potem lament że nie grzeje albo że drogo.

Opublikowano

Jak wszyscy by się przerzucili na grzanie elektryczne to prąd wystrzeli do góry nie ma bata dobrze że jest mix i jeden ma to a drugi co innego jest dywersyfikacja. nie wyobrażam sobie że nie będe mógł spalić swojego drzewa z mojego prywatnego lasu który sam sadziłem drewno sezonuje i suszę i dym nie jest jakoś szczególnie widoczny ani uciążliwy.zresztą przecież drewno to też swego rodzaju fotowoltaika tylko oparta o fotosyntezę sadzonki same się rozsiewają i przy odpowiedniej gospodarce leśnej i powierzchni masz darmowy magazyn energii.W Polsce i w UE jest brak logicznego myślenia pamiętam jak disle miały być wspaniałe a teraz mineło trochę czasu i już są be jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę a Rosją Chiny i cała reszta świata ma to gdzieś

Opublikowano
35 minut temu, zbycho77 napisał:

Paliłem owsem dwa lata i fajnie to wychodziło .Piec to GRANPAL  , teraz palę peletem  ze względu na wkład kominowy który przy owsie korodował i robiło się sito . Wkład nierdzewny . Ja bym miał komin ceramiczny dalej palił bym owsem .

ten jest typowym na biomasę plus za te kominy nad paleniskiem

Mają najlepszą wydajność jeszcze jakby były pionowo jak w dawnych gazówkach na elektrody jonizacyjne plud duża pojemność wodna

Jak sprawdzały profesory od chemii nie ma szans aby w zwykłym kotle jak tutaj nie powstawał kwas i wilgoć co rozwali komin

Ceramiczny zas lubi pękać wiec trzeba najlepiej dać to i tak z opcją komina do wymiany niestety w koszta gdzieś w jakimś garażu czy produkcyjnym pomieszczeniu

NIGDY nie w chałupie do komina spalinowego.. tam tylko pellecik i drewno..

image.png

Opublikowano
4 minuty temu, miwigos napisał:

Tu sami eksperci od kotłów , inżyniery , marnują się na wsi

No kilka razy słyszałem taka opinię o sobie.

Opublikowano

Wiekszość nas niema zielonego pojęcia ,wciskają nam panele ,sami nie wiemy o nich prawie nic , założą nam to co będą chcieli

Opublikowano

Jak ktoś taki głupi to owszem , przed montażem czegokolwiek to jest mus jak najwięcej tych firm zweryfikować nie łapać i słuchać pierwszego lepszego.

2 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

A to która brana na czyste powietrze ?pierwsza ?nie bo w 2018r nie było takiego programu .,😁😁😁😁Pewnie druga dali jak już pompę i foto miałeś  ...no cyrk i ściema da naiwnych 🤪

Naucz się debilu czytać pompę  nie panele .

Opublikowano (edytowane)

Dobra chyba mam z papierami :-) xd

Ten podobno pali nawet żużel nie tylko owies

https://www.kotlyonline.pl/kostrzewa-twin-bio-luxury-12-ne

Zaliczają "owies" 😉 niby to najniższej klasy pelletu 😉😉 :-) ale jaja..

jako "pelet a1/owies" :-) 

jeszcze niżej jest tylko słonecznik

tutaj ugólna idea tego wehikułu.. tylko co z kominem :-) 

dają gwarancje? :-)

Plus idea spalania podobno do mojego obrazka jakby ktoś nie zajażył obiegu

https://dobrekotly.pl/pl/p/Kostrzewa-PLATINUM-BIO-VG/2781?srsltid=AfmBOorfDSj5c7h7H-np_WqEEJushpwhciOPgpcIu9u_jvK508LTmfwxKeM

TYLKO cena i szkoda komina 😞 może na ostatnim piętrze chociaż to montować :-) 

Edytowane przez JanKropka
Opublikowano

Wrzucasz linki do samych pelletowców a w nich palenie owsem to nie wyczyn, po prostu jedno z możliwosci jako paliwo alternatywne choć niekoniecznie zgodne w tym co "góra" chce nam narzucić.

Opublikowano
2 godziny temu, robert1226 napisał:

Jak ktoś taki głupi to owszem , przed montażem czegokolwiek to jest mus jak najwięcej tych firm zweryfikować nie łapać i słuchać pierwszego lepszego.

Naucz się debilu czytać pompę  nie panele .

Sam jesteś debilem i kłamco 🤪

Musisz wyzywać bo brakło argumentów ..😁

Opublikowano
6 godzin temu, robert1226 napisał:

1 5 tony co dwa miesiące ale chodzi o okres grzewczy chyba że ty całym rokiem kotlujesz w piecu trochę pomyślunku 

O zwrocie to już nie będę szczegółów pisał ale to mnie tanio wyszło inaczej bym się w to niepchal , a zresztą szkoda pisania bo i tak po swojemu rozumujecie .

Jeżeli ktoś stosuje wyższa matematykę to faktycznie trudno zrozumieć ,liczby nie kłamią w odróżnieniu od ludzi którzy nieudolnie próbują się nimi posługiwać 

Opublikowano
5 godzin temu, Pigmei napisał:

Wrzucasz linki do samych pelletowców a w nich palenie owsem to nie wyczyn, po prostu jedno z możliwosci jako paliwo alternatywne choć niekoniecznie zgodne w tym co "góra" chce nam narzucić.

ściemniają juz na wstępie jest pellet a2, pellet b

a niektórzy nazywaja biopellet oczywiście do owsa..

To kwestia tylko i wyłącznie paradoksalnie nietechniczna ale ekonomiczna

Po przymusie certyfikatów, w efekcie płaci się te 2-4 koła jedynie za ów certyfikat, spalanie jakie było takie jest..

(czytaj martw sie sam o swój komin i drugie tyle..)

Plus rożnica jeszcze w częściach i serwisie.. 

Jak wiadomo im prostszy tym lepszy, a monopol tego nie lubi

Już tylko jak dzisiaj patrzę może na palcach liczyć producentów jako zwykłe firmy co coś dorobią jak się chce

A tak jak certyfikat, to gwarancja, i obowiązkowy serwis :-) 

widac także po sprzedazy uzywanych palników nie jest dobrze.. i naprawą takich..

Zatem podajnik na ekogroszek to już przeżytek moze dlatego puszczają to na maksa i po dobrych cenach

Tak samo kominek na pellet chyba że w jakimś pokoju, ale ekonomicznie i technicznie kiepski to ma sens

Kominek hybrydowy na pellet i dewno chyba od 20 tys  a nawet 40 tys.. jaki tego sens..