Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, Alchemik napisał:

Ucieka pług w nie zaorane?

@mysza103 górna śruba - szerokość pierwszej skiby

Dolna śruba - punkt ciągu/ regulacja podłużna -tu reguluje się ,,uciekanie" pługa 

Może nie tyle że pług ucieka w nie zaorane , co przód ciągnika ciągnie w zaorane , ( choć na jedno wychodzi ) . Być może jest tego przyczyna taka że ten punkt ciągu zmienia się ze zmianą szerokości orki? Bo o ile w poprzednich latach przy węższej szerokości orki było wszystko okej , tak w tym roku jako że robiłem nim bez odkładni i ma sporo lżej , to rozłożyłem pług na max szerokość( szerzej teraz orałem o jakieś 60 cm  , a nie dokonałem żadnej korekcji w ustawieniu i być może i ten punkt ciągu w takiej sytuacji się zmienił .

Opublikowano

Jak bez odkładni?

A w ogóle można nim orać(w sensie, że 100% czasu) na max szerokości? U mnie w Kvernelandzie EG85 max rozstaw to 52cm na skibę, ale z tego co słyszałem powinno się robić ok. 45cm. Zgadzam się z tym, bo nawet lemiesze nie sięgają na te 52cm, więc dobrze zaorane to raczej nie jest.

Jak uważasz, że cała reszta jest ok to pokombinuj z tym punktem uciągu, chociaż on raczej nie powinien wymagać zmiany wraz z szerokością w pługu vario.

Opublikowano

To regulacja ciągu, choć nie wiem jak to wygląda przy zmiennej szerokości orki na jakiej zasadzie zmienia się punkt ciągu bo przecież w pługach z vario regulujesz płynnie z ciągnika i tam punkt ciągu się nie zmienia.

Opublikowano

Może się nie zmienia, ale przy innej szerokości wywiera inny nacisk na płozę. 

@mysza103 pytałem o ściąganie w tą stronę, bo widać, że na dolenej śrubie regulacja jest na końcu. To trochę przestawić w drugą stronę, aż nie będzie efektu ściągana w którąś ze stron.

Opublikowano
1 godzinę temu, Michał88 napisał:

Ludzie, trójkąt zaczepowy  ma iść prosto do ciągnika, wieżyczka ma być na równo z łącznikiem centralnym. Przesuwanie na odciągach to podstawowy bląd bo będzie ciągnik ściągało  bo siła uciągu jest przesunięta na jedną stronę. Regulację pierwszej i wszystkich skib dokonuje się za wieżyczką i tylko w ten sposób każdy inny pomysł to obciążenie dla ciągnika i pługa.

A ja mam pług UG Pz-1A i nie ma w nim regulacji pierwszej skiby.

Opublikowano
2 godziny temu, slavvek napisał:

Każdy pług da się ustawić... jak nie przez głowę,to proponuję przez ręce i nogi, czyli chodzić za koniem. Wtedy pozna się jakie siły i gdzie działają na pług. Pług to jest stary wynalazek... pierwsza skiba i liniowanie. No chyba, że rozstaw kół nie pozwala.

Dlatego wówczas zachodzi potrzeba doboru belki pługa o właściwej szerokosci. W obecnie produkowanych maszynach mamy możliwość wyboru belki o szerokość np 82 lub 96 cm ( bez końcówek), oczywiście w starszych konstrukcjach istnieje tylko możliwość przeróbki.

Opublikowano
25 minut temu, raven18 napisał:

To regulacja ciągu, choć nie wiem jak to wygląda przy zmiennej szerokości orki na jakiej zasadzie zmienia się punkt ciągu bo przecież w pługach z vario regulujesz płynnie z ciągnika i tam punkt ciągu się nie zmienia.

Niby tak , ale jak wspomniał Alchemik przy innym rozstawie wytwarza się inny nacisk na płoze , i to być może ma z tym jakiś związek 

29 minut temu, qkohe155 napisał:

Jak bez odkładni?

A w ogóle można nim orać(w sensie, że 100% czasu) na max szerokości? U mnie w Kvernelandzie EG85 max rozstaw to 52cm na skibę, ale z tego co słyszałem powinno się robić ok. 45cm. Zgadzam się z tym, bo nawet lemiesze nie sięgają na te 52cm, więc dobrze zaorane to raczej nie jest.

Jak uważasz, że cała reszta jest ok to pokombinuj z tym punktem uciągu, chociaż on raczej nie powinien wymagać zmiany wraz z szerokością w pługu vario.

Jak po innych latach orałem , to zależy na jakiej ziemi się orało , ale na max rozłożonym , to jedynie gdzieś na piachu szło , a teraz bez odkładni robiłem wszędzie na rędzinie na max rozłożonym , a do tego głębiej niż po innych latach i dawał radę . Nie wiem jak filmik wstawić bo mam taki z 30 sekund jak to idzie w realu ,  a poodkręcałem odkładnie , bo wpisałem w ekoschematach uprawa bezorkowa , a bez tych odkładni to fajnie podcina spód i nie odwraca ziemi  ( może w minimalnym stopniu ) 

Opublikowano (edytowane)

23 minuty temu, bergman31 napisał:

Te najstarsze pługi UG lepiej orały niż te nowsze. Pisząc najstarsze mam na myśli: Pz-1, Pz-1A,  Pz-3. 

Bo pewnie jeszcze Ventzki go po części skonstruował zanim przeniósł się do Niemiec 

Edytowane przez Alchemik
Opublikowano
32 minuty temu, mysza103 napisał:

Niby tak , ale jak wspomniał Alchemik przy innym rozstawie wytwarza się inny nacisk na płoze , i to być może ma z tym jakiś związek 

Jak po innych latach orałem , to zależy na jakiej ziemi się orało , ale na max rozłożonym , to jedynie gdzieś na piachu szło , a teraz bez odkładni robiłem wszędzie na rędzinie na max rozłożonym , a do tego głębiej niż po innych latach i dawał radę . Nie wiem jak filmik wstawić bo mam taki z 30 sekund jak to idzie w realu ,  a poodkręcałem odkładnie , bo wpisałem w ekoschematach uprawa bezorkowa , a bez tych odkładni to fajnie podcina spód i nie odwraca ziemi  ( może w minimalnym stopniu ) 

Wstaw na YT i daj link. Jeszcze nie słyszałem o ,,orce" bez odkładni, może przez to się dzieją dziwne rzeczy? Chyba lepiej kupić dedykowaną maszynę jak chcesz w bezorke iść(wiadomo za darmo nie będzie).

Opublikowano

Walisz głupa z tym PZ-1A  to jest zabytek do rusina i ciapka  gdzie jak jest sucho to pół rodziny siada żeby go dociążyć. Gdy wieżyczka jest prosto to niezależnie od zmiany szerokości orki, kąta natarcia i szerokości krycia pierwszej skiby uciąg pozostanie w optymalnym ustawieniu i nie powinno przy odpowiednim dociążeniu przodu wpływać na sterowność ciągnika. 

11 minut temu, qkohe155 napisał:

Wstaw na YT i daj link. Jeszcze nie słyszałem o ,,orce" bez odkładni, może przez to się dzieją dziwne rzeczy? Chyba lepiej kupić dedykowaną maszynę jak chcesz w bezorke iść(wiadomo za darmo nie będzie).

Dokładnie, z czasem wytrze gdzieś słupice i odkładnie będzie źle leżeć.

Opublikowano (edytowane)

To pług dedykowany do konkretnego ciągnika i fabrycznego rozstawu kół. W takim przypadku szerokość pierwszej skiby mamy z automatu taką samą. A jak ma być do innego ciągnika, to trzeba dopasować rozstaw kół.

A żeby nie ściągało/ punkt ciągu, standardowo na wykorbieniu 

Edytowane przez Alchemik
Opublikowano

Mam jeszcze taki pług, pierwsza skiba brała 40cm :) luźne odciągi rozstaw tylnych kół 120 i mimo wszystko ładnie orał. Próbowałem go regulować na sztywno i szedł zauważalnie ciężej, także wg mnie to nie tędy droga. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, superfarmer02 napisał:

To jak według ciebie tu ustawić szerokość pierwszej skiby🤔

Screenshot_2023-09-03-16-25-56-60_8f831727f155ae6289f6902c78481425.jpg

W tym pługu nie ma regulacji szerokości pierwszej skiby. To jest pług U021 Orzeł (starsze oznaczenie Pz230). Pług ten był przystosowany do pracy z ciągnikami: Ursus C-328, Ursus C-330, Ursus C-4011, Zetor 3011 i Zetor 4011.

3 godziny temu, Alchemik napisał:

Bo pewnie jeszcze Ventzki go po części skonstruował zanim przeniósł się do Niemiec 

Elementy robocze tych pługów są takie same jak w pługach ciągnionych PcI-3x30, PcI-4x30, PcW-3x30 i PcW-4x30, które to wywodzą się z pługów Ventzki.  

3 godziny temu, Michał88 napisał:

Walisz głupa z tym PZ-1A  to jest zabytek do rusina i ciapka  gdzie jak jest sucho to pół rodziny siada żeby go dociążyć.

Jak na razie nie było potrzeby dociążania pługa. ŚP. sąsiad takim pługiem orał w PGRze i nie wspominał nic o dociążaniu. Wujek natomiast chwalił ten typ pługa za dobre odwracanie skiby. 

Edytowane przez bergman31
Opublikowano
4 godziny temu, superfarmer02 napisał:

To jak według ciebie tu ustawić szerokość pierwszej skiby🤔

Z czym do ludzi, tak jak pisałem do żyda, choć w tym przypadku nawet nie warto po cenie złomu oddawać.
Tak jak wyżej pisali - jest dedykowany do konkretnych ciągników z konkretnym rozstawem, a ktoś kto nadal go używa to raczej nie robi tego większym ciągnikiem.