Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tutaj gości miał ten sam problem: https://www.youtube.com/watch?v=Z9j6I5_6eJ0

Nie radzę się ratować prędkością czy przedłużaniem odkładni bo to tylko pozorne rozwiązanie. Jeszcze sprawdź czy przód masz na równej głębokości jak tył. Najlepiej przerobić podobnie jak na filmie, lub kupić normlany pług. Ewentualnie  można zmienić rozstaw prawego koła, lub nawet założyć węższe niż z lewej, skoro to zagonówka.

Pługa nie reguluje się odciągami, ma być luźno!

Szerokość 1 korpusu się mierzy się na pługu między płozą a dłutem następnej skiby. W bruździe za dużo nie zmierzysz, bo ziemia się osypuje, a bez kroju to już kompletnie.

• Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, szybkirychu12 napisał:

To chyba ten co mówi @bergman31, albo coś bardzo podobnego. Jutro najwyżej wstawię fotki bo teraz już ciemno, ale jak wygóglowałem grudziąca to coś podobnego. Problem polega głownie chyba na tym, że pierwsza odkładnica jest za daleko od prawej opony i przez to pierwsza skiba bierze za dużo ziemi, opona gniecie sporo i przez to nie dorzuca tak daleko. Tak jak mówi @raven18 opona dużo gniecie, no ale jakby cały pług był bardziej do prawej strony to powinny wszystko być git. 

Jeśli pierwsza Skiba będzie bliżej poprzedniego przejazdu to będzie jeszcze gorzej 

• Haha 1
Opublikowano

Problemem tu nie jest to że pług ma za małą szerokość  pierwszej skiby , tylko to że te odciągi w ciągniku  są pływające  , i choć  się  wydaje że  powinno iść wszystko dobrze  , to po wbiciu pługa w ziemię ściąga go w lewą stronę. Już odemnie kolega chciał pożyczyć pług do starego john derra z odciagami w ciagniku też pływającymi , i była identyczna sytuacja . 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

O problemie z regulacją punktu ciągu i uciekaniem pługa właściciel nic nie wspomina. 

Jak nie ma jakiś wybitnych mozajek na polu czy przechyłów, to jak pług jest w ziemi to odciągów mogłoby nie być.

Jak ucieka to poprostu trzeba wyregulować punkt ciągu.

Edytowane przez Alchemik
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Alchemik napisał:

@bergman31 Tylko właśnie się zastanawiam jak to w tej UG będzie, bo wydaje mi się, że niektóre pługi ( tylko chyba był to 30 i 35, a 40 ma chyba inaczej) miały cały korpus z wszystkimi elemetami identyczny, a różniły się tylko ramą, że pług zabierał 5 więcej. To w takim przypadku, w praktyce chyba nie koniecznie jest różnica 5cm w bruździe? 

Według katalogu części z 1969 roku, to pług U-021 (2x30cm) i U-023 (3x30cm) mają takie same elementy korpusów płużnych (te same numery części). Natomiast pług U-024 (3x35cm) ma inne numery katalogowe: lemiesza,  piersi odkładnicy, skrzydła odkładnicy, wypory  odkładnicy i słupnicy z rdzeniem.

Nie wiem jak to było w przypadku pługów 4 i 5 skibowych. 

Edytowane przez bergman31
Opublikowano

To jak są inne to i powinno być więcej miejsca w bruździe. Chociaż nie wiemy co tam autor ma konkretnie.

W katalogu nie szukałem, modeli starych wszystkich nie znam, a było ich trochę + wynalazki złożone z tego co było. 

Opublikowano

Jeśli autor nie ma pojęcia, nie potrafi zrobić podstawowych pomiarów i zdjęć, nie wie jaki ma plug, tylko oczekuje że wpadnie u jakaś wróżka albo jasnowidz z kulą i za niego rozwiąże problem..

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, mysza103 napisał:

, i choć  się  wydaje że  powinno iść wszystko dobrze  , to po wbiciu pługa w ziemię ściąga go w lewą stronę. 

I tu jest " pies pogrzebany" 

5 godzin temu, Alchemik napisał:

to jak pług jest w ziemi to odciągów mogłoby nie być.

Jak ucieka to poprostu trzeba wyregulować punkt ciągu.

I wszystko w temacie. 

Jeszcze tylko brakuje informacji czy ciągnik ściąga w czasie orki .

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano
5 godzin temu, Alchemik napisał:

To jak są inne to i powinno być więcej miejsca w bruździe. Chociaż nie wiemy co tam autor ma konkretnie.

W katalogu nie szukałem, modeli starych wszystkich nie znam, a było ich trochę + wynalazki złożone z tego co było. 

Były jeszcze pługi:

- U036 Kobuz (PzM435) - 4x35cm,

- U037 Krogulec (PzM530) - 5x30cm.

Pierwszy z nich był dedykowany do Ursusa 1204 a drugi do Ursusa 1604.

Opublikowano
11 godzin temu, mysza103 napisał:

Problemem tu nie jest to że pług ma za małą szerokość  pierwszej skiby , tylko to że te odciągi w ciągniku  są pływające  , i choć  się  wydaje że  powinno iść wszystko dobrze  , to po wbiciu pługa w ziemię ściąga go w lewą stronę. Już odemnie kolega chciał pożyczyć pług do starego john derra z odciagami w ciagniku też pływającymi , i była identyczna sytuacja . 

Nie reguluje się odciągami, pług ma sam iść. Jeśli brakuje już regulacji pierwszej skiby to pług do przeróbki lub do żyda.

• Haha 1
Opublikowano
55 minut temu, qkohe155 napisał:

Nie reguluje się odciągami, pług ma sam iść. Jeśli brakuje już regulacji pierwszej skiby to pług do przeróbki lub do żyda.

A jak podejść do takiej regulacji ? co skręcić,  a co rozkręcić , bo nie ukrywam że u mnie jak rozłożę pług na max szerokość ( 4 skiby= 230 cm) to też mnie trochę ciągnie w jedną stronę. Dodam że jak pług zwęże tak że  idzie za ciągnikiem to jest ok , a jak jest całkowicie rozłożony to wystaje dobre 50 cm poza ciągnik . 

Opublikowano
46 minut temu, superfarmer02 napisał:

W każdym ug, a trochę ich już miałem, trzeba było skręcać odciąg 

Ja miałem tylko 2 ale ustawiałem do póki tych odciągów nie trzeba było skręcać 

Opublikowano
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

W 3 skibowym starym UG nie było problemu ustawić, tylko odciągi nie są całkiem luźne , bo trzymają trochę w jedną i drugą stronę ze względu na mozaikę i pochyłości terenu. Nie ma sytuacji, że ucieka w jedną stronę. UG TUR też dał się ustawić i nawet jest mniej podatny na mozaikę. Tylko w nim problem było ruszyć regulacje, bo była kompletnie zastana.

Opublikowano
2 godziny temu, superfarmer02 napisał:

Bo to złom a nie pług, szczególnie te stare.

2 godziny temu, mysza103 napisał:

A jak podejść do takiej regulacji ? co skręcić,  a co rozkręcić , bo nie ukrywam że u mnie jak rozłożę pług na max szerokość ( 4 skiby= 230 cm) to też mnie trochę ciągnie w jedną stronę. Dodam że jak pług zwęże tak że  idzie za ciągnikiem to jest ok , a jak jest całkowicie rozłożony to wystaje dobre 50 cm poza ciągnik . 

Co to za pług, że bierze ponad 50 na skibę? Może masz po prostu za szeroko ustawiony. Rozumiem, że vario?

Opublikowano
2 godziny temu, qkohe155 napisał:

Bo to złom a nie pług, szczególnie te stare.

Co to za pług, że bierze ponad 50 na skibę? Może masz po prostu za szeroko ustawiony. Rozumiem, że vario?

Unia Tur vario 4 skiby szerokość 55 cm

Opublikowano

Jak teren jest pofalowany i do tego w jednym miejscu piach w drugim mozaika rędzina z kamieniami i do tego stary pług to można zapomnieć o ładnej orce na piachu wchodzi po ramę wypoziomowany a na górce skrzybie po wierzchu i jak nie puści się trochę pierwszego korpusa to się nie zgłebi bo jest za leki. Na piachu jedziesz do 10km /h a na glinie pod górke kopiesz się 3 skibami i bierze ciągnik na dęba 75 koni i potrafi go zdusić. Pewnie te nowe pługi lepiej orzą ale ceny mają kosmiczne

Opublikowano
15 godzin temu, superfarmer02 napisał:

Ja miałem tylko jeden. Jakiś udany byl, czy co? W zamierzchłych czasach w C-360 z UG3 odciągi zawsze miałem luźne. Kierownicy dotykałem tylko na uwrociach, a mam pole 3ha ze śmigłami w każdą stronę, i mozaika od piachu przez glinę na góce po ił. Każdy pług da się ustawić... jak nie przez głowę,to proponuję przez ręce i nogi, czyli chodzić za koniem. Wtedy pozna się jakie siły i gdzie działają na pług. Pług to jest stary wynalazek... pierwsza skiba i liniowanie. No chyba, że rozstaw kół nie pozwala.

Opublikowano

Ludzie, trójkąt zaczepowy  ma iść prosto do ciągnika, wieżyczka ma być na równo z łącznikiem centralnym. Przesuwanie na odciągach to podstawowy bląd bo będzie ciągnik ściągało  bo siła uciągu jest przesunięta na jedną stronę. Regulację pierwszej i wszystkich skib dokonuje się za wieżyczką i tylko w ten sposób każdy inny pomysł to obciążenie dla ciągnika i pługa.

Opublikowano
21 minut temu, superfarmer02 napisał:

Ciekawe, a co jeśli już braknie regulacji na wieżyczce? Pług na złom? 

Nie na złom, pług 5 skibowy grudziądzki nie był przewidziany do ciągnika o takim rozstawie kół i tak szerokich kapciach. W tamtych czasach królowały  ciężkie serie ursusa i pod nie były te pługi produkowane. Jeśli pług nie jest w stanie zakryć bruzdy to trzeba wymienić pług i tyle w temacie. Zachodnie firmy robią przesów na szynie zaraz za wieżyczką a UG ma tą regulację może z 15 cm gdzie sama belka ma z metr szerokości.