Skocz do zawartości

Naprawa kombajnu który stoczył się (dachował kilka razy z) góry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Kilka dni temu miałem wypadek Dominatorem 96. Maszyna dachowała. Silnik chodził do końca. Przed wyjściem z kabiny wyłączyłem silnik i prąd. Jeszcze nie odpalałem żeby sprawdzić czy działa bo muszę pogięte blachy zdemontować. Na pewno cała rura do wymiany, dach oderwało. O dziwo szyby wszystkie całe. Heder nie wygląda na zgięty. Jedynie pękło jedno koło to co ściska i rozszerza się no i trzymak boczny motowideł zgięty. Najgorzej wygląda góra .Lewa strona wgięła do środka zbiornika , pokrywy silnika do niczego i kilka osłon. Zdaję sobie sprawę że pewnie wyjdzie tego dużo więcej po dokładniejszych oględzinach i że może coś trzeć a wtedy łatwo o pożar.

Claas dominator 96

Przerabiał ktoś temat naprawy czy tylko na części ? 

Edytowane przez maroko
dopisanie informacji
  • Confused 1
Opublikowano

Napewno zanim przyjdzie do głowy kręcić rozrusznikiem, czy silnik odpali, to trzeba wykręcić wtryskiwacze, czy świece żarowe ( jak są). Pokręcić najlepiej ręcznie, a później rozrusznikiem, aby napewno wyrzucił cały olej który mógł przejść z miski na tłoki.

• Like 1
Opublikowano

Góra masakra ale już 4 rok tam młóciłem ( sąsiadowi) . Cofałem do wysypanie na przyczepę , chciałem przełączyć z wstecznego na 1 ale hamulec zawiódł ( zauważyłem że już wcześniej był słaby) Kombajn zaczął się toczyć strasznie szybko do tyłu ( nie mogłem już wbić 1)  skręcił w prawo i zrobił 2,5 fikołka bo zatrzymał się na dachu. 

O dziwo byłem bardziej wystraszony jak mi się prasa zaczęła palić 2 lata temu. Chyba że adrenalina taka i nie pamiętam, ale do końca miałem świadomość. Bardziej sąsiad się wystraszył chyba bo widział to.

Opublikowano

No niestety. Dobrze że skończyło się tylko na kolanie bolącym i mam stabilizator bo by trzeba do krusu o kolejny wypadem składać a jeszcze nie miałem tamtej komisji 😛

Szkoda maszyny bo dobrze chodził. Nie lubię tak sprzedawać jako złomu, chociaż pewnie na części też trochę się za to weźnie. Czasami jak się przegląda to sporo ładniejsze na części idą. 

Decyzja zapadnie po odpaleniu i sprawdzeniu jak to chodzi ale to już na spokojnie po żniwach.

Opublikowano

zaproś blacharza taki powie co z tym idzie zrobić .sam będziesz pukał stukał i gówno wyjdzie .płaskie blachy wytną i pozaginają w byle zakładzie a wstaw zdjęcia to można coś więcej powiedzieć 

cnc oraz zaginarka 

• Haha 1
Opublikowano

Na Bank się zwichrowal.Kombajny są duże ale wbrew pozorom delikatne.To masa blach poskręcana ze sobą i są stabilne puki stoją na kołach.

Opublikowano
1 godzinę temu, v11 napisał:

zaproś blacharza taki powie co z tym idzie zrobić .sam będziesz pukał stukał i gówno wyjdzie .płaskie blachy wytną i pozaginają w byle zakładzie a wstaw zdjęcia to można coś więcej powiedzieć 

cnc oraz zaginarka 

Tu mowa o kombajnie nie o taczce.

Opublikowano
12 godzin temu, maroko napisał:

No niestety. Dobrze że skończyło się tylko na kolanie bolącym i mam stabilizator bo by trzeba do krusu o kolejny wypadem składać a jeszcze nie miałem tamtej komisji 😛

Szkoda maszyny bo dobrze chodził. Nie lubię tak sprzedawać jako złomu, chociaż pewnie na części też trochę się za to weźnie. Czasami jak się przegląda to sporo ładniejsze na części idą. 

Decyzja zapadnie po odpaleniu i sprawdzeniu jak to chodzi ale to już na spokojnie po żniwach.

U ciebie widać bezpieczeństwo pracy to mało istotny problem. Słabe hamulce jedziemy na górę kosić a z poprzedniego wypadku jeszcze komisji nie było. Weź może za biurko idź pracuj bo na tej gospodarce życie stracisz tak podchodząc do tego.

Codo kombajnu obróć silnikiem przy po0mocyjakiegośklucza jeśli nie blokuje go nic to możesz odpalić. Jak chwilę chodził  do góry nogami to się nie zatarł. Ale jak długo leżał na boku to mogło oleju do kilku cylindrów nalecieć i trzeba wtryskiwacze wyjąć i rozrusznikiem przekręcić. Jest problem z resztą bo to rama przestrzenna jeśli przy koziołkowaniu konstrukcja się zwichrowała to co rusz będą problemy z łożyskami. Jak odpalisz silnik to wszystko wyjdzie co dalej.

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, maroko napisał:

Też mi się wydaje że raczej odpuścić sobie naprawę. Wolał bym sprzedać w całości tak. Ile mogę dostać z taki jak jest? 

Handlarze ci to na kilogramy policzą+10%

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Jak ruszy młocarnia i podsiewacz i nie będzie problemu ze skręcony to da radę to wyklepac 🤔

Boguś,kur....weź i to klep.To jest robota na miesiące.W rurze wysypu jest żmijka też jest zgięta.Gora zbiornika w życiu już nie będzie szczelna, motowidło na 100% pogięte jak pier.....parę razy to pewnie i ślimak,pogięło się boki więc wytrząsacze bendą pewnie tarły o siebie bądź boki i1000 innych rzeczy.To nie musi się w banana wyginać aby było krzywe.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano (edytowane)

Nie chciałbym takim po remocie kosić , hedera nie opóścieś do ziemi, gdybyś to zrobił to rzczej by się nie przewrócił 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
3 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Boguś,kur....weź i to klep.To jest robota na miesiące.W rurze wysypu jest żmijka też jest zgięta.Gora zbiornika w życiu już nie będzie szczelna, motowidło na 100% pogięte jak pier.....parę razy to pewnie i ślimak,pogięło się boki więc wytrząsacze bendą pewnie tarły o siebie bądź boki i1000 innych rzeczy.To nie musi się w banana wyginać aby było krzywe.

Znam przypadek że gość dachował prawie nowym nh i nic się za bardzo nie stało ....owszem wydał z 50 tys ale naprawił i do dziś kosi ....fakt że tu nie wygląda to dobrze 😁

Na moje oko jest cały skręcony i nie ruszy 🤪

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Znam przypadek że gość dachował prawie nowym nh i nic się za bardzo nie stało ....owszem wydał z 50 tys ale naprawił i do dziś kosi ....fakt że tu nie wygląda to dobrze 😁

Wydał na nowy kombajn.Tez mam kombajn i też by mnie serce bolało jak by mnie się to stało ale pewne rzeczy się poprostu nie opłacają.Oczywiście wszystko da się naprawić ale czy warto.

Edytowane przez marcin19071980