Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, Celownik07 napisał:

Pisali ze podaja wszystko na protokolach/kalkulacjach tak jak w ubieglych latach ale pod uwage beda brali oddzielnie. No ale to bylo za poprzedniego rzadu wiec teraz pozostaje czekac i pilnowac tematu. 

czyli jakaś nadzieja jest :D 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, pedro2 napisał:

A to nie było tylko czcze gadanie? Nie było żadnego projektu rozporządzenia nawet od tamtej pory.

Artykuł w tpr jak dobrze pamiętam. I któryś z dziennikarzy pisał do ARiMR odnośnie tego czy produkcja zwierzęca będzie brana pod uwagę. ARiMR odpsiala że nie będzie. Zaraz poszukam tego artykułu . Chyba że teraz  jest nowy rząd to zmienia zdanie 

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/pieniadze/pomoc-dla-rolnikow/rolnicy-w-szoku-pomocy-suszowej-praktycznie-nie-bedzie-prawie-nikt-nie-przekroczyl-30-proc-strat-2498381

Screenshot_20231216-173711.png

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano
10 godzin temu, Szymi40 napisał:

Co  wy wiecie  o suszy-    55,12 %   produkcja roślinna.   Kuj-Pom.   powiat  CLI. 

Ja też CLI :) 

I gdyby nie zwierzęca to było by sporo powyżej 30%

Okropnie to niesprawiedliwe moim zdanie. 

Opublikowano
11 godzin temu, Szymi40 napisał:

Co  wy wiecie  o suszy-    55,12 %   produkcja roślinna.   Kuj-Pom.   powiat  CLI. 

Sprawdziłem, nie chwaliłeś się w żniwa 10 tonami i pewnie to zaważyło. :P

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Meg5 napisał:

Też CLI i 43 % . Co dalej z tym protokołem ? 

Się Pani nie podnieca niezdrowo  :P  na razie nic, pożyjemy zobaczymy.  

No to ładnie żeście się chwali plonami wszyscy, a tu wychodzi że całe gówno sypało.   xD

Ps. Meg to nie do Ciebie było.  :) żebyś mnie nie zj***ła zaraz jak burą sukę. :P

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
12 minut temu, Desperado napisał:

U mnie rekordowe plony były , ale akurat cały czas to pisałem i piszę , a wysłałem żeby mi zrobili kalkulacje z czystej ciekawości , wyszło - 6,9% strat , uważam że aplikacja zdecydowanie za dużo wyliczyła , bo jak już pisałem nawozy poobcinane , a średnia pewnie wyjdzie z pszenicy powyżej 9 ton , a ci co piszą że mają strat po 30-40-50% , a po żniwach pisali że zebrali po 8-10 ton zbóż , to jedynie teraz można się z ich bajek roześmiać , 

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, maroko napisał:

Wiem-  mam cię  na oku-  Ty gm.  Ki..ł   U  Ciebie lepsze  ziemie-   ale   oczywiście  że to nie sprawiedliwe  a  co jest sprawiedliwe. 

21 minut temu, Desperado napisał:

Ja  to w setkach kg.  zbieram a nie w tonach.   Same  ziółka   -typu seradela,nostrzyk,gorczyca i  facelia ....

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, maroko napisał:

Heh, co tu mozna pisac o tej ich aplikacji... Moj przyklad - doplatowiec tylko roslina straki (wiadomo po co)- 35% straty, czy byly? Nie wiem, bo sie nie znam ( zbiore- ok, nie zbiore- tez ok). Wysłałem wniosek jak sie nalezy(foty) .przeciez sa mądrzejsi na gorze -maja programy, czujniki,satelity. Inni tip top ,faktycznie susza ich starabaniła plus zwierzeta w gosposarstwie- wg ich wyliczen  poniżej 30% . caly dobytek wlozony w gospodarstwo. lataja okragly rok przy tym. Szkoda na to patrzec ,bo w kazdej sferze życia  tak jest- sztandarowe 500+ dla pracujacych i nierobow- uczciwe? Chyba nie. 

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano

Ciekawe co nowy rząd wymyśli..czyżby te całe zamieszanie z gminami było bez sensu ? Oj Izby bierzta się do roboty!

Opublikowano (edytowane)

Jak wchodz to widze że staus wniosku że otrzymany, ostatnia edycja 13 wrzesień , jak mam to rozumieć , że jeszcze mi nie oszacowali

Już mam trzeba kliknąć w nr, gospodarstwa, mam wyliczine 32,87% , prawie 400 tysi straty wyliczyli

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Ja pisałem straty 35-40 % dostałem 32,87,  znajomu pisał 65-70 % dostał 41,2 %, macie wyszczególnione pażde działki , u mnie tyko średnia jest podana

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, miwigos napisał:

Ja pisałem straty 35-40 % dostałem 32,87,  znajomu pisał 65-70 % dostał 41,2 %, macie wyszczególnione pażde działki , u mnie tyko średnia jest podana

Obok gdzie pobierasz protokół, czy tam kalkulacje, jest pobranie raportu o działkach, pewnie pobrałeś tylko to jedno.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
16 godzin temu, mysza103 napisał:

U mnie rekordowe plony były , ale akurat cały czas to pisałem i piszę , a wysłałem żeby mi zrobili kalkulacje z czystej ciekawości , wyszło - 6,9% strat , uważam że aplikacja zdecydowanie za dużo wyliczyła , bo jak już pisałem nawozy poobcinane , a średnia pewnie wyjdzie z pszenicy powyżej 9 ton , a ci co piszą że mają strat po 30-40-50% , a po żniwach pisali że zebrali po 8-10 ton zbóż , to jedynie teraz można się z ich bajek roześmiać , 

gdybys zadabal o nawozenie i padalo normalnie to pewnie z 15 ton by bylo ?? 🤣

skad piszesz takie bajki ?? sprawdze czy naprawde u was tak plonowalo..

Opublikowano (edytowane)

już samo to że gminami liczą jest to nie miarodajne. 18 czerwca padał ładny deszcz długo wyczekiwany coś koło 24 litrów, przy domu był a 2 kilometry dalej na łubinie i QQ tylko kilka kropel spadło może 3 do 5l bo akurat jechałem w ten deszcz. i co najlepsze na tamtych polach tego deszczu bardziej było trzeba. wiec jedyne co mogę z aplikacji się dowiedzieć to że skoro ona wyliczyła 27% i 70 tys w plecy to w rzeczywistości było 1,5 raza tyle. 

Edytowane przez olkosio
Opublikowano

Po co piszecie o stratach w tych protokołach wyrażonych w złotówkach, jak to nijak się ma do rzeczywostości, zresztą te w % też mają odchyły😂 a później chodzi taki bamber po wsi i godo, no mie to 400 tyś zł strat wyliczyły 😂 druga sprawa bicie piany o rozdzielenie produkcji zwierzęcej od roślinnej.

Jeżeli arimr uruchomi jakąś pule do rozdania, to skąd wiecie jakie będzie kryterium udzielenia pomocy, może będą brali pod uwagę stan uzębienia rolnika, albo 500 do czarnej i 1000 do białej plomby...

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, jacus napisał:

gdybys zadabal o nawozenie i padalo normalnie to pewnie z 15 ton by bylo ?? 🤣

skad piszesz takie bajki ?? sprawdze czy naprawde u was tak plonowalo..

Co znaczy padało normalnie ? Zresztą mniejsza z tym , ale padało tak że jeśli tylko zaczynało się robić delikatnie sucho , to deszcz spadał jak na zawołanie , podsumowując przez cały sezon wegetacyjny na wiosnę był tylko jeden taki okres gdzie mógł deszcz spaść ze 3-4 dni wcześniej , niż spadł , co oczywiście na plon nie wpłynęło wcale . Ogólnie cały sezon nie było suszy , i gdyby faktycznie podał trochę więcej azotu , to może i mogło by być z 0,5 - 1 tona więcej. A takie brednie o 15 tonach , to zachowaj dla siebie , A bajki piszę z pogranicza świętokrzyskie - małopolskie 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
16 godzin temu, miwigos napisał:

Jak wchodz to widze że staus wniosku że otrzymany, ostatnia edycja 13 wrzesień , jak mam to rozumieć , że jeszcze mi nie oszacowali

Już mam trzeba kliknąć w nr, gospodarstwa, mam wyliczine 32,87% , prawie 400 tysi straty wyliczyli

A plony normalne 😃

Cała ta aplikacja o d*pę potłuc.

Mi naliczyli 13%