-
Podobna zawartość
-
Przez RoadRunner3
Witam serdecznie,
Zacznę od tego że nigdy nie miałem do czynienia z hodowla drobiu/ani w ogóle z rolnictwem/. Wybudowałem dom na uboczu małego miasta, mam 11 arów działki, większość ma już swoje przeznaczenie ale mam taki skrawek ziemi pod skarpka gdzie nie mam pojęcia co z nim zrobić. Jest szeroki na 2.5 metra długi na 10 m, z jednej strony graniczy ze skrpa (na niej jest usadowiony dom i teren rekreacyjny) a z drugiej graniczy z potokiem (potok bezpieczny, nie wylewa). Rosną tam obecnie chwasty i świerki, gleba gliniasta. I tak sobie pomyślałem że może zagospodaruje ten skrawek na małą domowa hodowle kur? Na potrzeby wlasne, tylko i wyłącznie na jajka. Jakby była nadwyżka to sprzedam (u nas wiejskie jajo 1.5 zł). Ale głównie w celu hobbystycznym, a wiadomo co swoje to swoje.
Tak jak pisałem teren około 20-23 mkw. Całość działki jest jeszcze nieogrodzona, ale w marcu planuje dokończyć ogrodzenie z siatki, za potokiem jest lasek i żyją tam sarny i podejrzewam że również lisy/kuny więc muszę zabezpieczyć cały potencjalny kurnik. Plan miałem taki żeby wykonać ogrodzenie domu z siatki wysokość 1.8 m a kurnik dodatkowo ogrodzić siatka na 1.5 m.
W ogóle proszę jakiegoś dobrego człowieka o poprowadzenie mnie przez początki bo tak jak pisałem - nie znam się ,a chce. Jak zrobić kurnik (czy kupić gotowy na allegro), jak zabezpieczyć teren, jakie kury, kiedy najlepiej wystartować i jak się dba o ptaki. Z góry dziękuję.
Dodam że zwierzęta obce mi nie są, mam hodowle psów fci, gady i papuge:-)
-
Przez Gąsiorek777
Witam,
odświeżam kochany temat opłacalności hodowli w naszym pięknym kraju. Sytuacja wygląda następująco posiadam budynek inwentarski który jeszcze do nie dawna służył jako obora dla opasów, rok temu z tego zrezygnowałem i od października budynek stoi pusty. Żal żeby stał pusty więc szukam informacji na temat różnych hodowli od świń po gęsi stąd pytanie o brojlery. Budynek ma 12m.sz. x 24m.dł. więc jestem w stanie go przedłużyć tak aby finalnie weszło do niego 20tys sztuk brojlera i teraz pytanie czy jest sens w to inwestować, nie jestem w stanie wyprodukować sobie samemu paszy, musiałbym kupić bądź też wejść w tucz kontraktowy. Posiadam jeszcze hodowlę trzody chlewnej około 200sztuk w budynku obok czy nie byłby to problem do produkcji drobiu. Za wszelkie podpowiedzi byłbym bardzo wdzięczny. Nie potrzebuję rad typu "daj se spokój po co to kombinować" tylko faktyczne porady najlepiej od ludzi którzy mają wiele wspólnego z hodowlą brojlerów i są w stanie podpowiedzieć pewne rzeczy i doradzić a nie krytykować.
Pozdrawiam!
-
Przez vego56
Dzien dobry szukam porady oraz rozpoznania przypadku. Może można jakos pomóc kurze?Kura ma dopiero rok zauważyłem ze jest słaba i wolno biega oraz odstaje od stada. Dodaje zdjęcia jak to wygląda, zauwazyłem to pod ogonem w strone brzucha
-
Przez Olasaniuk
Jesteśmy firmą działająca w dziedzinie preparatów dla drobiu od ponad 60 lat. W naszej ofercie znajdziecie preparaty witaminowe i nie tylko opracowane przez zespół specjalistów od spraw żywienia drobiu, technologów żywności i lekarzy weterynarii. Nasi pracownicy pomogą w doborze odpowiedniego preparatu/mieszanki dla Państwa hodowli oraz służą radą dotyczącą optymalnego stosowania, aby mieszanka była jak najbardziej skuteczna i wydajna.
Jeżeli jeszcze nie znasz firmy VITOLIUM, zapraszamy do zapoznania się z Naszą ofertą na stronie https://vitolium.pl/, a po szczegóły zapraszamy do kontaktu telefonicznego pod nr 788 049 663.
Rabaty dla nowych klientów nawet do 30% !!!
Możliwość wysyłki na terenie całej Polski.
Zapraszamy do kontaktu,
Zespół VITOLIUM
-