Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. 

Po zakonczeniu toksycznego związku place alimenty na córkę ( niecałe 3 latka) 800zl plus zawsze jakaś wyprawka. Moja była partnerka  (nie mieliśmy ślubu) nie pracuje bo twierdzi że wychowuje malutką mieszka u swojej matki. Dowiedziałem się że złożyła wniosek da sądu o podwyższenie alimentów. Utrudnia mi widzenia z córką nie mogę jej zabierać na weekendy. Oczywiście córkę widuje co dwa tygodnie. Mam ok 130 km w jedną stronę do niej.  Dojazdy kosztują mnie miesięcznie ok 1000 zł ( autostrada bramki+ paliwo). Czy była partnerka ma prawo aby rządac odemnie alimentów np 2000 zł. Dodam że chodzę do pracy na etat a pola ( glownie żyto i pszenżyto)uprawiam po godzinach. Pozdrawiam

Edytowane przez bamberszol
Opublikowano

W sądzie nie tyle ważne jest ile zarabiasz a to ile możesz zarabiać ( jakie masz wyksztalcenie, doświadczenie zawodowe itp). Jako kto pracujesz obecnie na etacie i ile tam zarabiasz ? 800 zł to już jest dużo i nie daj sobie wmówić że jest inaczej. 

Opublikowano

Idź do jakiegoś radcy prawnego adwokata co w tym siedzi on ci najlepiej powie wszystko co i jak. Sąd orzeknie ile masz płacić z etatu to ci łatwo wyliczą. Z gospodarki to co najwyżej mogą jakoś szacunkowo. Powiesz, ze hobbystycznie robisz dla przyjemności bo kiedyś u rodziców robiłeś i tak ci zostało itd i wielkich zysków z tego nie ma. A jak już coś jest to sezonowo po sprzedaży zboża.

Ja osobiście uważam, ze ty masz współłożyć na utrzymanie dziecka a nie nie pracującej partnerki.

Opublikowano
27 minut temu, toorano napisał:

to jak Ci wyszło 1000zł/miesiąc

Myśle że jadąc do dziecka nie kupi lizaczka córce tylko coś należy kupić,jakąś zabawkę i coś do jedzenia i jakiś tam upominek ,będąc u dziecka zabrać na lody i kasa na wydatek się uzbiera,przecież to jego dziecko i nie pojedzie z gołą ręką,prawda?

Opublikowano

Ja znam jeszcze lepszy, zapisali na siostrę żeby żona przy rozwodzie nic nie dostała, a siostra już mu tego nie oddała nigdy i skończył gościu jak bezdomny, pazerność jednak gubi.

Opublikowano

no cóż. zdarzyło się... jednak dziecko kosztuje i trzeba pieniądze wykładać.

Opublikowano
5 minut temu, wieslaw16 napisał:

Myśle że jadąc do dziecka nie kupi lizaczka córce tylko coś należy kupić,jakąś zabawkę i coś do jedzenia i jakiś tam upominek ,będąc u dziecka zabrać na lody i kasa na wydatek się uzbiera,przecież to jego dziecko i nie pojedzie z gołą ręką,prawda?

Same dojazdy go kosztują 1000zł/miesiąc (paliwo +autostrada) !!!

Opublikowano
11 minut temu, Pafnucy12 napisał:

no cóż. zdarzyło się... jednak dziecko kosztuje i trzeba pieniądze wykładać.

Synu... Pamiętaj...

Z d*pą nie ma żartów...

😄

2 godziny temu, bamberszol napisał:

była partnerka ma prawo aby rządac odemnie alimentów np 2000 zł.

Oczywiście że ma prawo. Ona w sądzie będzie argumentować że jesteś bogal co pracuje na etacie i obrabia hektary a wszyscy wiemy jaki jest za***isty dochód z hektara przeliczeniowego. Ty zaś dobrze by było jak byś miał jakieś rachunki na te wyprawki, na to co dostaje od Ciebie po za alimentami. Oprócz tego dobrze by było jak byś udowodnił przed sądem że ex może z łatwością podjąć pracę no bo przecież malutką może się zająć jej babcia. Reszta zależy od sądu, a sąd zawsze będzie szedł w stronę matki z dzieckiem...

Opublikowano

Wszystko  zależy  od  dochodu  jaki   będziesz musiał  podać w  sądzie  ,  z przepisaniem  bym  niekombinował  bo  też znam  przypadek  że  klijent  przepisał  na  siostrę  aby  nie  płacić  i już  nie  odzyskał .

Opublikowano

Współczuję. Nie dość, że płacisz, to jeszcze utrudnia kontakt z dzieckiem.

Myślę, że 800zł to już nie jest mało, o ile nie zarabiasz miesięczne jakiejś dużej kwoty.

Matka niech się bierze za robotę, utrzymanie dziecka to obowiązek dwojga rodziców a nie jednego. A nie, że jeszcze na matkę będziesz płacił. Patologia.

Opublikowano (edytowane)

Alimenty to rzeczywiste pobory z zatrudnienia -chyba ze baba udowodni ci lewe dochody a z gospodarstwa dochód szacunkowy według GUS 3288 zł z ha przeliczeniowego i nic z tym nie zrobisz nawet wydzierżawienie nie pomaga .A cytat mądrość Syracha _nie oddalaj swej żony bo masz ją ze swojego wyboru a jeżeli ją oddaliłeś nie ufaj już nigdy (BO TO ONA BĘDZIE PRZYCZYNĄ TWEGO UPADKU) >i NA DODATEK NIE DO 18 ROKU ŻYCIA ALE JAK BEDZIE STUDIOWAĆ TO DO KOŃCA STUDIÓW  taka to wspaniała przyszłość cię czeka -z czasem córka umiejętnie manipulowana będzie tylko czekała na kasę .Znam przypadek że alimenty wykończyły 300ha gospodarstwo i delikwent popełnił samobójstwo .Baba to nie człowiek dopóki ne zasypią  grobu będzie się mścić 

Edytowane przez v11
  • Like 2
Opublikowano

Jak sądzę, to dziecko, to nieplanowany wypadek przy pracy. Jeśli tak, to głównie Ty jesteś odpowiedzialny za spaskudzenie życia sobie, ale i swojej byłej partnerce, podobno toksycznej.

Płacz i płać. 

Opublikowano
1 minutę temu, bezbarwny napisał:

To nie on d*py nadstawiał…chyba🤣

Ale zamiast myśleć dużą głową użył małej.

1 godzinę temu, v11 napisał:

Baba to nie człowiek dopóki ne zasypią  grobu będzie się mścić 

Myślę że nie można tak generalizować bo wiemy tylko tyle ile napisał autor tematu.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, bezbarwny napisał:

Jak sądzę, to dziecko, to nieplanowany wypadek przy pracy. Jeśli tak, to głównie Ty jesteś odpowiedzialny za spaskudzenie życia sobie, ale i swojej byłej partnerce, podobno toksycznej.

Płacz i płać. 

To nie jest takie proste. Wiele kobiet gra cudowne role dopóki nie dostaną tego czego chcą tzn małżeństwa. Tu autor na szczęście nie ma zobowiązań i całe jego szczęście że ma „tylko „ alimenty 

13 godzin temu, v11 napisał:

Alimenty to rzeczywiste pobory z zatrudnienia -chyba ze baba udowodni ci lewe dochody a z gospodarstwa dochód szacunkowy według GUS 3288 zł z ha przeliczeniowego i nic z tym nie zrobisz nawet wydzierżawienie nie pomaga .A cytat mądrość Syracha _nie oddalaj swej żony bo masz ją ze swojego wyboru a jeżeli ją oddaliłeś nie ufaj już nigdy (BO TO ONA BĘDZIE PRZYCZYNĄ TWEGO UPADKU) >i NA DODATEK NIE DO 18 ROKU ŻYCIA ALE JAK BEDZIE STUDIOWAĆ TO DO KOŃCA STUDIÓW  taka to wspaniała przyszłość cię czeka -z czasem córka umiejętnie manipulowana będzie tylko czekała na kasę .Znam przypadek że alimenty wykończyły 300ha gospodarstwo i delikwent popełnił samobójstwo .Baba to nie człowiek dopóki ne zasypią  grobu będzie się mścić 

Ostatnie zdanie to świętość. Moja siostra mści się za to że nie zaprosiłem ją na wigilie. Była nawet w agencji podpytywać co może zrobić aby cofnęli mi dofinansowanie na MR. Dodam tylko że rozwodka, która chciała wydoić szwagra ze wszystkiego . Także młodzi adepci uważajcie 

Edytowane przez robert123farmer
Opublikowano

Jeżeli matka nie pracuje, bo zajmuje się dzieckiem, ale może podjąć pracę, to uzylbym tego argumentu. A najlepiej dorwać dobrego papuge, który jest w dobrych znajomosciach z sędziami i wtedy by uteperował matkę, że jednak ona też jest zobligowana do złożenia na dziecko, a nie tylko ojciec.

Poza tym, jak masz pecha i trafisz, nie daj Budda, na sedzine feministke, której nikt nie lubi, to może ci doyebac takie alimenty, że bez dobrego prawnika nic nie zrobisz. I nikogo to nie obchodzi, że zarabiasz tyle i tyle, bo możesz zmienić pracę na lepiej płatna lub pracować wiecej, a żyto sprzedać nie po 700, a po 2400 i lozyc na dziecko. 

Jest też kwestia, że dajesz kartę uno reverse i rola się odwraca i to ty starasz się o prawo do wychowywania i cisniesz matkę, by to ona lożyła. Tyle, że trzeba się wywiazywac w stu procentach, aczkolwiek sprawa jest raczej przegrana, bo w Polsce patologiczne sądy z automatu przyznają matce opiekę.