Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich zgromadzonych. Stoję przed wyborem kombajnu zbożowego. Jeśli chodzi o markę to padło na Claasa z racji dostępności do części.  Czytam różne opinie na temat poszczególnych modeli. Przeglądam ogłoszenia na olx, te od handlarzy i osób prywatnych. Z zasłyszanych opinii wynika następująca sprawa: Dominator 88/98SL to ten sam kombajn co 88/98VX tylko różni się kabiną oraz rocznikiem,prosty, nie ma co się psuć itd. mały Lexion 405/410/415 ponoć nie warty uwagi, mimo że cena jest podobna do VX, rzekomo naprawy drogie, potrafi się zablokować na polu tak że trzeba speca z komputerem i buli się za wszystko, naprawy skomplikowane że samemu nic sie nie da wymienić? Często widzę w ogłoszeniach perełki 98SL, lakier aż się świeci, przebiegi dość małe, na ile to jest realne? Czy są tutaj użytkownicy wyżej wymienionych kombajnów tj. 88/98 SL-VX, Lexion 405/410/415 którzy mogli by szczerze i rzetelnie napisać opinie z własnych doświadczeń użytkowania tych maszyn? Dodam że ceny wahają się od 160tyś za SL do 240 za Lexiona. Czy warto dopłacić żeby się też nie wtopić. 

Opublikowano

trochę późno na szukanie kombajny czas I terminy działają na Twoja nie korzyść. na jaki areał ta maszyna jakiej wielkości działki. szukaj na hydrostacie 88/98 dobre sprawdzone proste konstrukcje tylko trzeba szukać nie wypracować maszyny

Opublikowano

Też tak miałem. Pierwszy 76 i wiedziałem że to jest to. Jeszcze pojechałem obejrzeć drugi, ale siedząc w kabinie dzwoniłem do tego pierwszego że biorę 

Opublikowano

Załóżmy że ktoś ma Lexiona i w sezonie wydaje 15000 na naprawę poprzez komputer bo mu się blokuje, myslisz że szczerze przyzna , nie kupuj bo to wtopa , czy raczej powie spoko maszyna, wydajna , wygodna 

Opublikowano

Przesiadłem się z Dominatora 88 na Claasa Lexiona 410. Różnica jest dwóch klas co najmniej, na korzyść Lexiona. Wszystko zależy przede wszystkim od tego w jakim stanie znajduje się maszyna. Plusów Lexa względem Dominatora jest co najmniej kilka. Silnik w Lexie jest za zbiornikiem a nie za kabiną, lepszy dostęp, ciszej w kabinie, nie grzeje cie w plecy sciana za plecami. Kolejnym plusem Lexa w porównaniu do Dominatora jest system omłotu APS, w rzepaku trzeba mieć wyjątkowy talent lub wyjątkowe szczęście aby Lexiona zapchać. Kolejna sprawa to jak dla mnie CEBIS i ustawianie kombajnu z kabiny, masz proste nastawy danych zbóż które wg siebie możesz korygować. Sprawa kolejna załączenie wyłącznie rozdrabniacza słomy poprzez przetrzymanie guzika. Kolejny plus w moim przypadku to rura wysypu jak to jest w Lexie. Koszt części jest porównywalny jak do całej gamy kombajnów ze stajni Claasa. Na prawdę dziwią mnie opinie ludzi którzy kombajnu nie widzieli na oczy, a piszą brednie typu masz komputer to się bedzie psuł. Jak dbasz tak masz. Mi odpukać z elektroniką w kombajnie się nie dzieje zupełnie nic, wszystko jest tak jak ma być, elektronika w kombajnie ma ułatwiać pracę a nie ją utrudniać, ludzie o czym w ogóle mówmy. Zadbany Lexion to maszyna nie do zdarcia i jeśli ktoś porównuje te kombajny do Dominatorów a tu jeszcze do SLów to chyba delikatnie mówią upadł na głowę. Jesli znajdziesz Lexa w stanie "nie po Heńku co naprawia za dwa piwa" to bedziesz pan zadowolony.

Opublikowano
20 godzin temu, Atari napisał:

czemu nie jd serii 20xx lub 22xx?

Mi trzeba kombajn nie za duży a opinie o JD xx54 to nie są za dobre. Poza tym bliżej mi do Claasa niż do JD.

12 godzin temu, micgal39533 napisał:

popatrz sobie za mega 204 w tej cenie powinieneś coś znaleźć 

Myślałem właśnie o Mega 204 z kabiną od lexiona, tylko nie wiem czy ten kombajn nie bedzie dla mnie za duży, chodzi o heder bo u mnie maks to C450 jeśli chodzi o rozmiar.

18 godzin temu, wojtal24 napisał:

trochę późno na szukanie kombajny czas I terminy działają na Twoja nie korzyść. na jaki areał ta maszyna jakiej wielkości działki. szukaj na hydrostacie 88/98 dobre sprawdzone proste konstrukcje tylko trzeba szukać nie wypracować maszyny

Działki mam małe i dość rozdrobnione stąd chcę z hederem do 4.5 metra tak aby nie odczepiać co poł godziny. Obszar to 55ha swojego plus ewentualnie usługi, chce kombajn na lata więc jeśli Lexion jest lepszą ale droższą opcją w zakupie to dla mnie to bez różnicy. 

1 godzinę temu, Marecki2922 napisał:

Załóżmy że ktoś ma Lexiona i w sezonie wydaje 15000 na naprawę poprzez komputer bo mu się blokuje, myslisz że szczerze przyzna , nie kupuj bo to wtopa , czy raczej powie spoko maszyna, wydajna , wygodna 

Pytałem w serwisie Claasa o te komputery to mówią ze nie ma co się bać, głownie to internetowe trole wymyślają bajki z kategorii mchu i paproci. Jakieś tam ponoć były problemy w Claasach Lexion serii 500.

Teraz to już sam nie wiem. Oglądałem kilka Claasów 88,98 i przy okazji 108. Zmęczone były bardzo mimo że zdjęcia mówiły co innego, widizałem też 98SL to na zdjęciach prawie fabryka, w rzeczywistości złożony z kilku, koła jakieś przy małe, opony różnią się, niektóre klapy boczne podpicowane, tył jak by sieczkarni nie widział i to wszystko za 169tyś do nego, kombajn z 1991 roku. To nie lepiej już remontować i doporwadzać do stanu używalności Mege, Lexiona czy VXa jak dziadka?

Opublikowano

Sam stoję przed podobnym dylematem. Problem przejazdów... I jak autor tematu będę szukał czegoś z hederem do 4,5 metra. Tyle że nie wiem właśnie czy większy kombajn z małym hederem to dobra sprawa, bo na przykładzie John Deere 2258 i hederze 5,5 metra gdy bierze się na pół kosy łan to potrafi siać z tyłu... Ponoć że aby nie było strat musi być konkret masa na młocarni, ale czy to prawda? Nie wiem. Co do Jonów z końcówką 54 to tam chyba coś nie halo z silnikiem. 

Opublikowano
2 godziny temu, micgal39533 napisał:

Ewentualnie możesz popatrzeć za mniejsza mega 202

Jak megę to min 204, większy zbiornik, mocniejszy silnik i przede wszystkim Mercedes 

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie, jak Claas, to tylko coś z APSem. No i tylko Mercedes. Perkins sie nie nadaje do kombajnu. JD według mnie dobre wydajne i proste maszyny. Claasy wszystkie bez APSu nie są wydajne, wiem co mówie, miałem 98 maxi, ojciec mial 96 i Mercatora. Największa ich bolączka to bardzo mała młocarnia, 450mm i 6 cepów. Dopiero w Trionie to zmienili. Według mnie jakością omłotu a przede wszystkim wydajnością DF bije Claasa na głowe. Porównując tej samej klasy kombajn. Czyli np 98maxi i Toplinera 4065HTS(bęben 600mm i 8 cepów)+turboseparator.

Edytowane przez Rowan
Opublikowano
10 godzin temu, respecto088 napisał:

Sam stoję przed podobnym dylematem. Problem przejazdów... I jak autor tematu będę szukał czegoś z hederem do 4,5 metra. Tyle że nie wiem właśnie czy większy kombajn z małym hederem to dobra sprawa, bo na przykładzie John Deere 2258 i hederze 5,5 metra gdy bierze się na pół kosy łan to potrafi siać z tyłu... Ponoć że aby nie było strat musi być konkret masa na młocarni, ale czy to prawda? Nie wiem. Co do Jonów z końcówką 54 to tam chyba coś nie halo z silnikiem. 

Dokładnie znajomy ma 2054 z hederem 4,2 to musi szybciej jeździć żeby go zapchać bo sie z tyłu 

Opublikowano
6 godzin temu, Marecki2922 napisał:

Gdzie ta 98 była? 

Powiem tylko tyle że u jednego z handlarzy na Podkarpaciu. Nie ma już chyba go w ogłoszeniu, to było miesiąc temu.

37 minut temu, Rowan napisał:

Dokładnie, jak Claas, to tylko coś z APSem. No i tylko Mercedes. Perkins sie nie nadaje do kombajnu. JD według mnie dobre wydajne i proste maszyny. Claasy wszystkie bez APSu nie są wydajne, wiem co mówie, miałem 98 maxi, ojciec mial 96 i Mercatora. Największa ich bolączka to bardzo mała młocarnia, 450mm i 6 cepów. Dopiero w Trionie to zmienili. Według mnie jakością omłotu a przede wszystkim wydajnością DF bije Claasa na głowe. Porównując tej samej klasy kombajn. Czyli np 98maxi i Toplinera 4065HTS(bęben 600mm i 8 cepów)+turboseparator.

Czyli jak brać nawet Lexiona to unikać Perkinsa? Mercedes zaczyna się od modelu 420 to tam heder 4.5 metra raczej jest pomyłką i błedny krąg się zamyka. Chyba że Lexion Evo z CATem.

4 minuty temu, michalsoft napisał:

Dokładnie znajomy ma 2054 z hederem 4,2 to musi szybciej jeździć żeby go zapchać bo sie z tyłu 

Właśnie słyszałem to samo niestety, bo jednak JD 20 czy 22 to w miarę tani w zakupie ale do niego to heder większy. 

Opublikowano

Mam mege 204 z hederem 4,3 m taki z Austrii przyjechał bo tam z tak wąskim hederem mogą po pewnymi warunkami jeździć po drogach i mega jest długa i mniej zwrotna na polach typu 30 arów ale już na większych już wydajność rośnie i spada spalanie

W claasie nie podoba mi się ze jest dużo obrotów kierownicą żeby skręcić z prawej na lewo chyba 5/6 gdzie w john deere jest tylko 3 i po całym dniu na małych polach jest to odczuwalne     

Opublikowano

Lexiona to właśnie 420 min brać ze względu na moc, lepszy itak merc od cata pod względem ewntualnych napraw...popatrz też na mege 350 baaardzo przyjemna maszyna... 

Opublikowano
46 minut temu, JD1052 napisał:

Lexiona to właśnie 420 min brać ze względu na moc, lepszy itak merc od cata pod względem ewntualnych napraw...popatrz też na mege 350 baaardzo przyjemna maszyna... 

No dobrze ale czy Lexion 420 z hederem 4.5m to nie bedzie podobna sytuacja do JD 2254 z hederem 4.2?

Opublikowano

Od kiedy potrzeba pól godziny na podczepienie hedera to w bizonie by ło szybciej , nie wiem jak w starszych modelach w nowych , jedna osoba do 5 minut, jak jest druga co odczepi wózek i nie wysiadasz z kombajnu to do 2-3 minuty