Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z ursusem 3512 a mianowicie bierze olej, był robiony remont silnika 2 lata temu tzn, wymieniane pierścionki. Ale już od pierwszego remontu zaczął brać olej. Bierze go aż tyle że cały silnik od strony tłumika jest zalany olejem. Opstawiam głowicę, jeśli ktoś się na tym zna albo miał podobny problem to proszę o pomoc. z góry dzięki.

Opublikowano

Ile masz mth??, ja w swoim 3512 mam 4200(97r.) sam pracowal na 25ha,ale tylko przez rok bo doszla forterrka 9641 i fergusonik ma troche luzu,tez jak jeszcze nie mialem forterrki to mialem robic remont silnika bo przy sieczkarni do kukurydzy to mi oleju ubywalo,ale nie tak strasznie,jedynie co to poci mi sie pod filtrem oleju na laczeniu.teraz najciezej ma chyba na uprawianiu pod burak,bo koszenie trawy czy pryskanie to nie wysilek dla silnika.Może to byc glowica ale wiesz trzeba by tu mth podac to by mozna wnioskowac jak perkins na ten stan sie zachowuje.

Opublikowano

Witam. Mam problem z ursusem 3512 a mianowicie bierze olej, był robiony remont silnika 2 lata temu tzn, wymieniane pierścionki. Ale już od pierwszego remontu zaczął brać olej. Bierze go aż tyle że cały silnik od strony tłumika jest zalany olejem. Opstawiam głowicę, jeśli ktoś się na tym zna albo miał podobny problem to proszę o pomoc. z góry dzięki.

wymiana piercieni to nie remont, ale zabieg na 6mc-y aby sprzedać ciągnik, w perkinsie jak nie chcesz żeby brał olej tylko solidna kapitalka i masz spokój na kilkanacie lat 3 cyl silnik kapitalka grosze kosztuje około 2 tys a masz spokój na lata, zamiast zawracać sobie d*pę zmianami piercieni czas tracic i kasę na mechaniki raz zainwestować i w paliwie i oleju się szybko zwraca he he

Opublikowano

Ile masz mth??, ja w swoim 3512 mam 4200(97r.) sam pracowal na 25ha,ale tylko przez rok bo doszla forterrka 9641 i fergusonik ma troche luzu,tez jak jeszcze nie mialem forterrki to mialem robic remont silnika bo przy sieczkarni do kukurydzy to mi oleju ubywalo,ale nie tak strasznie,jedynie co to poci mi sie pod filtrem oleju na laczeniu.teraz najciezej ma chyba na uprawianiu pod burak,bo koszenie trawy czy pryskanie to nie wysilek dla silnika.Może to byc glowica ale wiesz trzeba by tu mth podac to by mozna wnioskowac jak perkins na ten stan sie zachowuje.

mój rocznik 89 ale ten fajny z kabinką KK przebieg a to z 5000. a żre z 3 litry na tydzień oleju oczywiście.

Opublikowano

Popieram ferdek07 te 3perkinsa to dobre silniki znajomy jezdzi 79r typowy angielski jescze typ juz ma 13000 mth;] troche kopci ale to juz nie mankament jak na te latam, i po kapitalce oczywiscie.

Opublikowano

wymiana piercieni to nie remont, ale zabieg na 6mc-y aby sprzedać ciągnik, w perkinsie jak nie chcesz żeby brał olej tylko solidna kapitalka i masz spokój na kilkanacie lat 3 cyl silnik kapitalka grosze kosztuje około 2 tys a masz spokój na lata, zamiast zawracać sobie d*pę zmianami piercieni czas tracic i kasę na mechaniki raz zainwestować i w paliwie i oleju się szybko zwraca he he

Remont silnika to koszt 3500tyś tak mi zaśpiewali w czwartek w warsztacie.

Opublikowano

Sama wymiana pierścieni może niewiele dać jeśli zużyte są rowki w tłokach. Jeśli tuleje są jeszcze w niezłym stanie to proponuję wymianę tłoków razem z pierścieniami, powinno pomóc a koszt dużo niższy od kapitalki. Tylko części trzeba kupić dobre a nie jakieś chińskie czy indyjskie.

Opublikowano

nie jezdzijcie tak ostro. Ja też sporo jeżdże prawie 400mtg rocZnie i ma już 9000mtg ale jeszcze w miarę chodzi przy zwijce. A jest prawie 20ha do obróbki.

Opublikowano

A ile w ciągu tego tygodnia mth robisz?

nie chce nikogo wprowadzać w błąd dlatego napiszę. W ursusie był zepsuty obrotomierz od dawna bo pytałem się ojca na liczniku jest 4000mth ale drugie tyle pewnie obrotek nie chodził. silnik zaczął brać olej od pierwszej generalki, a tata obstawia głowicę bo nie była robiona chyba po przegrzaniu w 1997roku,

Opublikowano

Ferdek ma rację wymiana pierścieni to zabiek krutko trwały wiele nie pomoże.JA w swoim rok 89robiłem kapitalke 2 lata temu to napraw wyniosła 4250 zł razem z tarczami i łożyskiem oporowym.Brał 2 litry oleju na dzień aż zaczoł go oddawać odmą.Dodam że remont robiliśmy sami oprucz wciskania tuleji.Przebieg miał około 6000mtg wał wydał na 1 szlif nowe tyleje, tłoki, pompa wodna ,olejowa, wtryski ,głowica ,,współośowość była sprawdzana,pompa paliwa po wymianie.

Opublikowano

nie chce nikogo wprowadzać w błąd dlatego napiszę. W ursusie był zepsuty obrotomierz od dawna bo pytałem się ojca na liczniku jest 4000mth ale drugie tyle pewnie obrotek nie chodził. silnik zaczął brać olej od pierwszej generalki, a tata obstawia głowicę bo nie była robiona chyba po przegrzaniu w 1997roku,

Głowice można sprawdzić, Perkinsy są wrażliwe na przegrzanie.

Opublikowano

Remont skończony. Powodem były krzywe korbowody, tłoki chodziły nie równo po tulei i brał olej.. Włożone zostały tłoki z dwoma pierścieniami olejowymi co poprawi wytrzymałość owych pierścieni, wiadomo że lepiej jak są dwa a nie jeden.

Opublikowano

A co powiecie panowie na to że mój 3512 bierze olej ? Ma 1800mth , od wymiany do wymiany muszę dolać około 2-3 litrów oleju ... Teraz jeszcze zobaczyłem że zaczyna ciec z tej zawleczki pod silnikiem , dlaczego ?

Opublikowano

Może też lecieć z miski olejowej od strony sprzęgła i będzie ciekło tą zwleczką. Jest tam takie pólkole jak z przodu tylko trochę większe. Ja tam muszę wymieniać tą uszczelkę co 2-3 lata, chyba osiada-stosowałem zarówno korkowe jak i gumowe, co ciekawe z przodu jest dobrze...

Opublikowano

Mój ma 6100mth (jeszcze w oryginale) bierze niecałe 2 litry od wymiany do wymiany jest walnięte uszczelnienie wału albo miski olejowej od koła zamachowego. Na razie niech sobie kapie jak będę robił sprzęgło to zrobię i to.

Opublikowano

Ja mam ten sam probem. Chciałem sie zapytać czy opłaca sie to robić tzn czy jest szansa ze to pomoze albo że chcociaż mniej będzie sie tego oleju lało i czy do połowienia trzeba zdjać kabine?

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Mam problem z Ursusem 3512 ,pobiera dużo oleju i zastanawiam się dlaczego.Czy jest taka możliwość by olej wyrzucał przez przewód od zaworu hamulców do przyczep (dodam że sam zawór jest odkręcony).

Proszę o szybką odpowiedź .

Połączone

Edytowane przez razor275