Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Pszenica arkadia 180N jak posejsc do skracania do dyspozycji mam moddus,stiff(zamiennik modusa) i stabilan jak dawki proponujecie  zastosowac tak żeby ustala do konca

Opublikowano
Dnia 14.04.2023 o 20:50, odrion napisał:

Wiarygodność tego Pana jest zerowa.  Mają w ofercie azoksy, to promuja to co mają. Niech pokaże niezalezne badania potwierdzające skuteczność azoksy na podstawę. Ja takich nie znam, ale chętnie się douczę.  Azoksy to jest kiler na rdze i w t2 się sprawdza jako dodatek do innych substancji. Na T1 nie widzę zastosowania. 

A jeśli zrezygnować z azoksy na T1 to czym ją zamienić? 

Protiokonazol 150g + cyflufenamid na mączniaka w pszenicy może być słabo (chyba). Chciałbym dorzucić jakiejś trzeciej substancji. Tylko co.. ?🤔 

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, luki08 napisał:

Pszenica arkadia 180N jak posejsc do skracania do dyspozycji mam moddus,stiff(zamiennik modusa) i stabilan jak dawki proponujecie  zastosowac tak żeby ustala do konca

Arkadia jest wysoka, wymaga dwukrotnego skracania.

Edytowane przez bbb131
Opublikowano

Witam, 
Panowie w mojej pszenicy ozimej mam dość dużo ostrożenia polnego. 
W tym tygodniu mam zamiar pryskać pszenicę jak pogoda pozwoli Lancetem ewentualnie Huzarem w zależności od dostępności tylko ani jeden ani drugi nie bierze ostrożnia.
Czy jeśli zmieszam Lancet z Triben Super 50SG który niszczy ostrożeń to będzie ok?
Ewentualnie jakiś jeden środek który bierze chwasty łącznie z ostrożniem? 

Opublikowano

Panowie na jednej działce mam brunatna plamistosc a środki które mam to 0.6kg unix i 0.8l tebu, w etykietach jest napisane że taka mieszanka powinna sobie poradzić, a może coś innego kupić tylko mam problem z podstawa

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz922 napisał:

Witam, 
W tym tygodniu mam zamiar pryskać pszenicę jak pogoda pozwoli Lancetem ewentualnie Huzarem w zależności od dostępności tylko ani jeden ani drugi nie bierze ostrożnia.
Czy jeśli zmieszam Lancet z Triben Super 50SG który niszczy ostrożeń to będzie ok?

Połącz z tribenuronem, załatwisz ostrożnia bez problemu. Tylko daj pełną dawkę. 

Opublikowano
1 godzinę temu, bbb131 napisał:

Arkadia jest wysoka, wymaga dwukrotnego skracania.

Wiem do tej pory szedł medax max w pelnej dawce ale cena powala w tym roku więc spróbuję zamiennik moddusa i 0,8l stabilan  tylko pytanie jaka dawkę na pierwsze kolanko a jaka na flage

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz922 napisał:

Witam, 

Ja też miałem ostrożeń i w tym roku lecę mustangiem bo lancety tribenurony nic nie działały 

• Like 1
Opublikowano

Pszenica jeszcze nie skracana, a 1 kolanko uciekło w jednej odmianie już na 2 cm, 2 kolanko sie odrywa. Plan był żeby zrobić Moddus w dawkach dzielonych po 0,3 l/ha, ale chyba to już nie ma sensu. Po drugiej dawce N (saletra jeszcze nie dana), ogólnie nawożenie N 160 kg,  pójdzie jak szalona

Opublikowano

Robiłem zabieg r1 0,3 modussa+1l ccc i po około 1-1.5 godziny spadł deszcz jak teraz podejść do takiej pszenicy z regulacją poprawiać coś, czy odpuścić sobie? Myślałem poprawić jeszcze raz chociaż samym modusem 0,2l. Ktoś coś podpowie?

Opublikowano

Kolanko w pszenicy dobre 2cm ponad węzłem krzewienia. Robiliście w takiej fazie skracanie z CCC? Jak nie deszcz, wiatr to brak czasu przez zasiewy jeczmienia i buraka i nie mogłem wcześniej wjechać :/

Opublikowano
Roxer napisał:

Kolanko w pszenicy dobre 2cm ponad węzłem krzewienia. Robiliście w takiej fazie skracanie z CCC? Jak nie deszcz, wiatr to brak czasu przez zasiewy jeczmienia i buraka i nie mogłem wcześniej wjechać :/

U mnie od 1 cm do 2 cm. Dzisiaj właśnie zrobiłem poprawkę na chwasty. Rosa praktycznie do południa. Obyło się bez kolein ale na kola ładnie się lepiło;) Od 17 ma padać. Mam nadzieję że do piątku da radę wjechać z regulacją bo planuje podobnie moddus z ccc

Opublikowano

U mnie już pierwsze kolanko z 3 cm, wczoraj poszedł modus z ccc. Dzisiaj znowu pada, od 12 praktycznie non stop.

Attribut ma w etykiecie do końca krzewienia, stosował ktoś później? powiedzmy na 2 kolanko?

Opublikowano
21 godzin temu, tobago napisał:
Dnia 14.04.2023 o 20:50, odrion napisał:

Wiarygodność tego Pana jest zerowa.  Mają w ofercie azoksy, to promuja to co mają. Niech pokaże niezalezne badania potwierdzające skuteczność azoksy na podstawę. Ja takich nie znam, ale chętnie się douczę.  Azoksy to jest kiler na rdze i w t2 się sprawdza jako dodatek do innych substancji. Na T1 nie widzę zastosowania. 

A jeśli zrezygnować z azoksy na T1 to czym ją zamienić? 

Protiokonazol 150g + cyflufenamid na mączniaka w pszenicy może być słabo (chyba). Chciałbym dorzucić jakiejś trzeciej substancji. Tylko co.. ?🤔

Opcji jest mnóstwo. Zadaj sobie pytanie czy musisz coś dorzucać. Może to pszenica po rzepaku z dość niska obsadą.  Przed czym chcesz teraz głównie chronić, planujesz 2 czy 3 zabiegi. Masz dostęp do prochlorazu, to dodaj i będzie dobrze. Jak będzie dobra temp, to 150g priotio też zrobi odpowiednią robote, a jak koniecznie chcesz wzmocnić działanie to daj 200g i będzie bez kombinowania. 

23 godziny temu, Rzepakowiec napisał:
Dnia 16.04.2023 o 15:51, karola134 napisał:

Przy 8 tonach spokojnie ustoi na 0,2 Modusa po co pchać się w koszty? Chyba że celujesz w 10 t 

myślałem też o 0,2 medaxa i 0,2 Modusa na pierwszym kolanku i na tym temat skończyć, ale nie wiem czy z kolei nie będzie za słabo

Wilgoci jest prawie w całym kraju, więc ryzyko minimalne. Boisz się, że będzie za słabo, dorzuć CCC. Koszty minimalne, a regulacje odpowiednio wzmocni. Spokojnie do 0.2l medaxa możesz dodać 0.8l CCC. 

Wg mnie 0.2 medaxa solo to mało, ale każdy ma inne warunki więc ciężko dawać uniwersalne recepty. 

Opublikowano

przy t1 7kg siarczanu magnezu + 15 kg mocznika czy przy t2 jest sens dawać mikro w postaci danko zboża które gównie składają się z trójtlenku siarki 38% (2kg na ha), na N1 był saletrosan i nie wiem czy jest sens czy kupić coś innego pod t2 z większą zawartością innych składników 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v