Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Będę miał czas to porobię zdjęcia, no ogólnie źle to wygląda - na całym polu takie pasy, zdaje się jakby w tych miejscach gdzie leżały pokosy słomy zboże mocno chorowało tzn żółkło. W dodatku miejscami tak jakby robak mocno zredukował obsadę, a pole obok gdzie była wykonana orka nic takiego nie ma miejsca. W sumie to pole gdzie była wykonana bezorka nie moje, miałem zrobić wszystkie uprawki usługowo  ale brak czasu i zleciłem koledze. Powiedziałem - a będzie takie doświadczenie

Opublikowano

co było na sąsiadujących polach? mam podobną sytuację gdzie sąsiad trzymał niezaorane ściernisko przez parę miesięcy od jednej strony rzepak zaatakowały slimaki z tego ugoru a od drugiej pszenicę jakieś robactwo zapewne loskos garbatek

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał(a):

Nie wiem czy to już w tym temacie pisałem - w tym roku na próbę na 3 polach bezorka - zboże po ziemniakach wygląda git, po dyni też bardzo dobrze, ale zboże po zbożu bezorkowo już na pewno ostatni raz

a zboże po zbożu po orce jest ok? Nie sądzę

Opublikowano
8 minut temu, yacenty napisał(a):

a zboże po zbożu po orce jest ok? Nie sądzę

Zboze po zbożu z pługiem może wyjść lepiej bo słomę można schować. Dogłębnie się nie wypowiem bo nie pamiętam. Ostatnio zboże po zbożu siałem z 10 lat temu. I jak zaczęło się sensowne zmianowanie to pokazały się plony. Nie mówię o gosp gdzie jest trzoda, tylko o drugim na 5 i 6klasie, gdzie teraz zbieram po 6, 7 ton jęczmienia, czy 2 grochu pod dopłaty beznakladow.

Opublikowano
2 minuty temu, yacenty napisał(a):

Czyli podsumowując co napisałeś pojawił się płodozmian i pojawiły się plony, czyli w monokulturze plonów nie było. Kropka 

Ja nie mówię aby siać non stop zboże po zbożu, ale jeśli już muszę tak zasiać to przy normalnym roku jestem w stanie wyciągnąć porównywalny plon do tego co będzie zasiane np po ziemniakach czy strączkowych. Tylko u mnie praktycznie co drugi rok idzie obornik na każde pole

Opublikowano
9 minut temu, yacenty napisał(a):

Czyli podsumowując co napisałeś pojawił się płodozmian i pojawiły się plony, czyli w monokulturze plonów nie było. Kropka 

Dokładnie. Na gosp, gdzie mam 3 i 4 klasę i  idzie na każde pole po 30 do80metrow gnojowicy na ha zmianowanie nie robi dużej roznicy, a tam gdzie mam ponad 30 km w jedną stronę i coli nie wożę ma wielki wpływ na plon. Przede wszystkim zmianowanie nie podnosi nakładów. A podnosi plony.

Opublikowano

szanowni państwo , powiem jedna rzecz szczególnie młodszym użytkownikom . w obecnych czasach wy się uprawy nie nauczycie ani na tym forum ani na yt tylko sami musicie próbować . obecnie ten co używa pługa , nie sieje miedzyplonow to debik i zacofaniec , niszczy życie biologiczne , pewnie zbiera 3 t i skończy w piekle. teraz na tobie jest bezorka , dobrze dobrana mieszanka miedzyplonowa , bogaty płodozmian . a prawda jest taka ze wszystko co oglądacie ma swój cel . cel taki ze ma zarabiać każdy ale nie wy .ma zarobić producent nawozów , sprzętu , duże firmy handlujące środkami i nawozami sprzętem . teraz w modzie cyfryzacja i bezorka . za 10 lat wróci pług albo jeszcze coś innego . dodatkowo od sąsiadów znajomych czy z tego forum za dużo się kię dowiecie bo większość to mitomani. ten co sypie 200 n i więcej to debil . co za sztuka zebrać 8 t przy 200n ? ten co sypie 100 n i zbiera 9 o to jest fachowiec . dodatkowo krzem trzeba dać aminokwasy i inne . nawet cześć komentarzy na tym forum nie jest przypadkowa i bezinteresowna .

moje obserwacje na wysoki plon są odmienne niż panujące wszędzie teorie , czyli rzadki siew , niskie dawki azotu nie sprawdzają sje u mnie wogole . topowe srodki fungicydowe to nie chronią lepiej a przypalają 

• Like 3
  • Thanks 5
Opublikowano

mirdzyplon jaki by nie był jest to strzał w kolano w latach które mamy czyli bez śniegu , mało opadów , tropikalne temperatury . każdy kto dłużej zostawił ściernisko po rzepaku nie ruszone w suchych latach wie jak to wyglada. takie pieprzenie farmazonów ma jakis cel 

tak samo nigdy zachwytu nie wzbudziły u mnie odmiany najbardziej polecane z pierwszych miejsc coboru, nic tu nie jest przypadkowe 

Opublikowano
22 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Ja w mojej okolicy widzę że dużo osób sieje międzyplony ale tylko i wyłącznie pod dopłaty. Jak tak patrzę na te ich pola to wg mnie taki międzyplon za dużo nie wniesie do gleby

Ja mam takie mięzyplony, że albo tonę gryki po jęczmieniu, albo 500 soi. Tak że zarabiam na tym. Po pszenicy rzepak. Po rzepaku poplon z rzepaku do wiosny i kuku albo groch. Do tego dużo gnojowicy i jak jest pogoda to jest plon. Na 5 czy 6 klasie to tylko od pogody zależy. Bo możesz mieć pole w kulturze i grochu tona bo deszczu brakło.ps pod dopłaty z piplonoe tylko soję po jęczmieniu jako główną uprawę zgłaszam .

Opublikowano

Jak w życiu tak wszędzie żeby coś osiągnąć musisz coś poświęcić i znaleźć równowagę między plonami wynikiem ekonomicznym i dbałością o przyrode orka bezorka tak jak wyżej pisali robić doświadczenia obserwować wyciągać wnioski i nie słuchać ślepo naganiaczy sam zasiałem gorczycę tydzień po orce we wrześniu żeby okryć glebę na wiosnę planuje stalerzować i siać i odziwo jeszcze nie wymarzła a mamy połowe grudnia co roku wprowadzam na jakieś części małej eksperymenty i polecam każdemu

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

tez raz zasialem pszenice po pszenicy w uprawie bezpłużnej, ponizej 6 ton wyszlo, gdzie po rzepaku 7.5. mysle,ze trzeba by jesienia pryskac fungicydem.

Pszenica po pszenicy, trzeba liczyć się z plonem niższym o 15 - 20 % względem uprawy po dwu liściennych

• Root Admin
Opublikowano

U mnie zawsze zboże po zbożu to duża redukcja plonu, w tym temacie uważam ze przyzwoity płodozmian to klucz do sukcesu.

Wolę posiać pszenice po kukurydzy w listopadzie, niż pszenicę po pszenicy we wrześniu.

A poplony tylko te, które muszą zostać na zimę. Najgorsze moje agro doświadczenie to poplony pod dopłaty, te sierpniowo-październikowe. One zabierały tyle wody, że pszenica plonowała 20-30% mniej niż taka bez poplonów ścierniskowych

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Pszenicę po pszenicy sieję jak najpóźniej, aby mikroorganizmy mogły rozłożyć jak najwięcej słomy. No i stosuję 2x talerzowanie resztek a potem orka. Taki zasiew wymaga podania na jesieni azotu, aby bakterie i inne mikroorganizmy nie zabierały go rosnącym roślinom z zasobów gleby. Na przykład z 60-80kg mocznika przedsiewnie pod agregat.

Opublikowano
13 godzin temu, krilan06 napisał(a):

Nie wiem czy to już w tym temacie pisałem - w tym roku na próbę na 3 polach bezorka - zboże po ziemniakach wygląda git, po dyni też bardzo dobrze, ale zboże po zbożu bezorkowo już na pewno ostatni raz

po rzepaku talerzowanie i potem siew pszenicy ozimej - zero problemów jak na razie, jedyne co mnie martwi to brak wody w maju-czerwcu bo to coraz częstsze i bezorka wyjdzie nam pewnie bokiem ale czas pokaże.

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał(a):

Pszenicę po pszenicy sieję jak najpóźniej, aby mikroorganizmy mogły rozłożyć jak najwięcej słomy. No i stosuję 2x talerzowanie resztek a potem orka. Taki zasiew wymaga podania na jesieni azotu, aby bakterie i inne mikroorganizmy nie zabierały go rosnącym roślinom z zasobów gleby. Na przykład z 60-80kg mocznika przedsiewnie pod agregat.

U mnie dwa razy talerzowanie i głoboko dobrze bezorkowcem i po pszenicy niema problemów , po kuku mulczer dwa razy bezorkowiec i jest cacy

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał(a):

jaki plon?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, wilkołak napisał(a):

U mnie dwa razy talerzowanie i głoboko dobrze bezorkowcem i po pszenicy niema problemów , po kuku mulczer dwa razy bezorkowiec i jest cacy

Ten mocznik to na rozkład słomy przy wysokich plonach pszenicy 100 kg mocznika bym dał i nie pod orke tylko zaraz pożniwach pod talerzówke , jak wszystkie nawozy

Edytowane przez wilkołak
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v