Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
drobny napisał:

przedwczoraj 10l dzisiaj 15 i leje dalej a we wtorek znowu ma dopompować a miałem kariatydę zacząć kosić,banatus na końcu Kolego jak oceniasz Kariatyde ? Co możesz o niej powiedzieć bo planuje ja zasiać

Opublikowano

Akurat mam rędziny  kl.4b płytkie i głębokie,  piaski gliniaste kl.5,  piaski "prawie" pustynne kl.6 i wiem co na nich może urosnąć i jak szybko spływa nawóz , jak szybko przepływa woda przez piasek...

Opublikowano

o dziwo u nas od czerwca naprawde pada, 20 li, potem 20 , a 2 km dalej 40 li, potem 40 li przy tej nawalnicy, a teraz 45. niby to nie duzo, ale przy naszym rejonie, tak suchym, tzw pustynnienie wielkiej rowniny wielkopolskiej, to taka woda jest szokiem 😎

• Like 2
  • Root Admin
Opublikowano

Ogólnie fajnie, tylko wielka szkoda ze ten deszcz nie rozkłada się równo. Co z tego ze na dziś mamy 300l w tym roku, skoro marzec 9, kwiecień 20, maj 30. Gdyby w tych miesiącach było po 50 to by nie było mowy o suszy, a teraz 2 tygodnie lipca 100l i od razu średnia wygląda "normalnie" ale zbożom to już lotto,

image.png

Nie mam danych ze stycznia, bo miałem awarię tej stacji pogodowej, nie mniej druga stacja złapała 50l

Opublikowano

Co to za stacją? Fajnie przedstawione te dane.  I te sumy opadów to bardzo tez zdradliwe. Bo wiadomo że inaczej wygląda codzienny calodobowy opad 10mm a inaczej burza z 60mm w godzinę. 

• Root Admin
Opublikowano

wiadomo ze inaczej wygląda 6x10 niż 1x60, ale to już inna bajka, w perspektywie poglądowej 10lat mam stacje to już fajnie pokazuje sytuację.

Stacja bez znaczenia, to jest po prostu oprogramowanie które zbiera dane i je prezentuje. Nazywa się weewx, plus do niego strona internetowa - Saratoga.

Natomiast jeśli chodzi o sprzęt to działa to na stacji pogodowej Davis Vantage PRO2.

Możesz wejść i zobaczyć na żywca jak to wygląda: https://boleslawice.info/pogoda/index.php

• Like 1
Opublikowano

U mnie kto ma oombajn to szarpie po kawałku, wczoraj caly dzien ładna pogoda to tylko kusz unosił się w powietrzu od kombajnow. Ale nie wszelkie koszone zboża nadawały się do koszenia. Nanwyzej w stodolach będą szuflowac

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, yacenty napisał:

Ogólnie fajnie, tylko wielka szkoda ze ten deszcz nie rozkłada się równo. Co z tego ze na dziś mamy 300l w tym roku, skoro marzec 9, kwiecień 20, maj 30. Gdyby w tych miesiącach było po 50 to by nie było mowy o suszy, a teraz 2 tygodnie lipca 100l i od razu średnia wygląda "normalnie" ale zbożom to już lotto,

Nie mam danych ze stycznia, bo miałem awarię tej stacji pogodowej, nie mniej druga stacja złapała 50l

Przynajmniej kukurydzę będziesz miał, a u mnie oziminy średnio bądź słabo, a kukurydza pod znakiem zapytania.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Root Admin
Opublikowano

Kukurydzę zepsułem w tym roku - przekombinowałem, dwa kawałki są ładne, trzeci przyzwoicie słaby, czwarty dno i trzy metry mułu.

Na jęczmień nie narzekam - wstępnie po wywiezieniu 2 przyczep, które mi się nie zmieściły na magazyn, i gęstości 67 oczekuję plonu na poziomie 9-9.5t. Rzepak po doliczeniu tego co dała ubezpieczalnia jest z 4 z przodu więc jest dobrze jak na ten rok.

Pszenica stoi pod znakiem zapytania, po pszenicy wygląda przeciętnie, po kukurydzy fajnie. Mam nadzieję ze za tydzień będzie się można do tego odnieść.

Opublikowano

co polecacie na jesienne odchwaszczanie pszenicy? cezaro będzie godny polecenia? czy lepiej kupić osobno flufenacet lub coś innego? dotychczas stosowałem chlorotoluron ale w tym roku przepuścił miotłę w pszenicy

Opublikowano
7 minut temu, aro321 napisał:

co polecacie na jesienne odchwaszczanie pszenicy? cezaro będzie godny polecenia? czy lepiej kupić osobno flufenacet lub coś innego? dotychczas stosowałem chlorotoluron ale w tym roku przepuścił miotłę w pszenicy

cezaro mi przytulę puściło na kilku kawałkach i jak już pszenica wykłosiła się to poprawiałem. Myślę że tam gdzie dałem jak pisze w etykiecie 0,4l bo gdzie dałem do 0,5l to czysto i ładnie kosi miotłę i wyczyńca.

Opublikowano
Andpol napisał:

7 minut temu, aro321 napisał:

cezaro mi przytulę puściło na kilku kawałkach i jak już pszenica wykłosiła się to poprawiałem. Myślę że tam gdzie dałem jak pisze w etykiecie 0,4l bo gdzie dałem do 0,5l to czysto i ładnie kosi miotłę i wyczyńca.

0.4l starczyło na wyczynca ?

Opublikowano
1 minutę temu, Turok napisał:

mało bo miejscami jest ale niewiele i trzeba 0,5l dać ale to zalerzy chyba od gleby? Ja gleby mam mocne to w tym sezonie po 0,5l dawał będę.

Opublikowano
Andpol napisał:

1 minutę temu, Turok napisał:

mało bo miejscami jest ale niewiele i trzeba 0,5l dać ale to zalerzy chyba od gleby? Ja gleby mam mocne to w tym sezonie po 0,5l dawał będę.

ja słabe gleby mam więc myślę, że 0,4 wystarczy

Opublikowano
58 minut temu, aro321 napisał:

Ja pierwszy raz robiłem bacara trio + tribunerion. Zero poprawek wiosna, chyba pierwszy raz od kilku lat. Tylko że jesień była wilgotna i na wilgotną ziemię poszedł oprysk, a bywało różnie z tym. Często brak opadów się włącza w tym czasie u mnie

Opublikowano

Panowie, po zniwach dojdzie mi działka 2ha na której lata świetlne uprawiane było tylko pszenzyto, chciałbym ten rok przeznaczyć na jaką uprawę jara do przyorania i dopiero za rok zasiac pszenicę, jakieś pomysły? kukurydzy i rzepak odpada

Opublikowano
23 minuty temu, Piffpaff napisał:

anowie, po zniwach dojdzie mi działka 2ha na której lata świetlne uprawiane było tylko pszenzyto

złamałbym poplonem groch słonecznik rzodkiewka, wapno jesli trzeba..

w grudniu orka

Opublikowano
23 minuty temu, Piffpaff napisał:

Panowie, po zniwach dojdzie mi działka 2ha na której lata świetlne uprawiane było tylko pszenzyto, chciałbym ten rok przeznaczyć na jaką uprawę jara do przyorania i dopiero za rok zasiac pszenicę, jakieś pomysły? kukurydzy i rzepak odpada

Czemu kuku i rzepak odpada ? Właśnie rzepak ja tutaj widzę najlepiej . Strączki to jedynie jeśli to ty będziesz składał na to pole dopłaty,  bo w innym razie nie. 

Opublikowano
11 godzin temu, Piffpaff napisał:

jak nie ma presji chwastów, zasiej facelię na zielony nawóz jesienią, jak pole zachwqaszczone, to tylko coś, co można porządnie odchwaścić

Opublikowano

Rzepak-pszenica-pszenica- ? 

Co teraz wsadzić na takie dwa pola? Normalnie jest rzepak- pszenica-pszenica- jeczmien-Rzepak ale tu Ph słabe. Pszenica po rzepaku 8.5 tony, w tym roku pszenica po pszenicy 4.5 tony a więc tragedia. Jęczmień na tym pójdzie? Ph 4.2-4.8 Rzepak odpada bo attribut dwa lata pod rząd poszedł. Qq też odpada. Macie jakiś pomysł? Idzie teraz 6 ton wapna na ha. Myślę też o rzepaku za rok tam więc może ten jeczmień? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v