Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
44 minuty temu, GABBER85 napisał:

... czyli spadek z 12t na 10t....

Ja ten rok nie liczę na nie więcej niż 8-8.5 tony. W tamtym roku rekord gospodarstwa to był 9.3t, ale ciężkie do powtórzenia to kiedykolwiek będzie. 10 ton to można mieć na niewielkim odcinku pola a nie średnia z odmiany tym bardziej jak ziemia to mozaika, choć niewątpliwie że będą tu tacy którzy nakoszą 12t z hektara przy białku 14%, internet przyjmie wszystko. 

Opublikowano

Weźcie pod uwagę, że tutaj mało kto mówi prawdę co do wydajności z hektara 😂 My zaczęliśmy dzisiaj foxx'a i jak dobijemy do 4t będzie ekstra, niestety ale Mrozy ( nie przymrozki ) i trzy tygodnie bez deszczu w maju zrobiło robotę ;)

Opublikowano

Przy sprzedaży ważysz i wiesz ile kasy wziołeś ale większość to bajkopisarze oczywiście przy ogromnych nakładach można osiągać wysokie plony ale mało co zostaje na czysto. nie na 4 5 6 klasach chyba że zaklasyfikowane żeby podatek był mniejszy 3 tygodnie suszy w maju i na grubej ziemi dało radę ale na piachach spaliło można by sypać i 500 kg polifoski i 1 t saletry i guzik bez deszczu albo ogólnie sprzyjającej pogodzie na słabych ziemiach nie ma mowy o plonach

Opublikowano

U mnie dziś ruszyły pszenżyta na piachach, standardowo szały nie ma ale jak żyje prawie 40lat to nie pamiętam żeby zniwa zbożowe zaczęły się tak wcześnie na wschodzie....

Opublikowano
7 minut temu, Piffpaff napisał:

U mnie dziś ruszyły pszenżyta na piachach, standardowo szały nie ma ale jak żyje prawie 40lat to nie pamiętam żeby zniwa zbożowe zaczęły się tak wcześnie na wschodzie....

2018 mam zdjęcie pszenżyto 8 lipca

Opublikowano
40 minut temu, Ulman napisał:

Nie ma herbicydu po którym się nie poprawia.

też się z tobą nie zgodzę, jeszcze nigdy nie robiłem poprawki po jesiennym odchwaszczaniu i na polu czysto do samych żniw

Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

20240709_124353.jpg

To faktycznie popisała się ta odmiana 👍  U nas w sobotę obszarnik wykosił 70 ha pszenicy, ale wilgotność ok. 18%. W niedzielę popadało, wczoraj pochmurno, dziś w rzepaki ludziska dopiero wjechały 😎

Opublikowano

Po co wogóle kosić mokre skoro i tak jest  miesiąc wcześniej ?  i  później iść w koszta jakiegoś "dosuszania " przy cenie śmiesznej  /t

Może jest za drogie zboże dla niektórych

Opublikowano

Ja za 3 tyg dopiero ruszam. Miekawa jeszcze. Tydzień tak na full i bedzie a dwa tygodnie musi poczekać bo zdrowie nie pozwoli. W tamtym roku czekałem 2 tyg bo deszcz co chwila i wytrzymała. Konsumpcję na granicy złapałem. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v