Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja na jesieni ekspert = 8 g tribenuronu , wiosna mustang forte , nie warto oszczędzać 30 zł  na chwastach

Opublikowano
13 godzin temu, Tomek90 napisał:

Opady chyba pasowały? 

Mając w pamięci co pisali na temat opadów niektórzy użytkownicy to ja nie mogę narzekać.

Styczeń-marzec 148l

Do 16 kwietnia 38l

Od 20 maja 87l - akurat jak aweniu nalewała ziarno

W czerwcu 13l przez co odmiany pszenicy o bardziej „tradycyjnej” długości wegetacji na słabszej glebie tracą zielony kolor.

Opublikowano
1 godzinę temu, metrax12 napisał:

Mustang Forte nie warto.

Dlaczego, pole mam czyste po nim

Opublikowano
6 godzin temu, miwigos napisał:

Dlaczego, pole mam czyste po nim

Da poprawki jest zbyt drogi. A jak ktoś daje np Navigator w rzepaku, to w zbożu pasuje już zrobić przerwę od aminopyralidu.

6 godzin temu, tommy66692 napisał:

Może i tak ale lekko nie trafić z faza i czarne kłosy, ten aminopyralid tam potrzebny jak kij do tyłka

Dlatego jest dostępny sporo tańszy (od tego roku) zwykły Mustang.

• Thanks 1
  • Root Admin
Opublikowano
misio3p napisał:

13 godzin temu, Tomek90 napisał:

Opady chyba pasowały? 

Mając w pamięci co pisali na temat opadów niektórzy użytkownicy to ja nie mogę narzekać.

Styczeń-marzec 148l

Do 16 kwietnia 38l

Od 20 maja 87l - akurat jak aweniu nalewała ziarno

W czerwcu 13l przez co odmiany pszenicy o bardziej „tradycyjnej” długości wegetacji na słabszej glebie tracą zielony kolor.

to ile w końcu od 1 stycznia do dziś? bo raz pełne miesiące później do 16 kwietnia, od 20 maja itp. U mnie 190l od 1 stycznia do 18 czerwca. niestety przez kiepski rozkład jęczmień ozimy i pszenica po pszenicy jest słaba. marzec 9l, kwiecień 20l a wtedy było potrzeba dużo deszczu. całe szczęście nie było jakoś dużo upalnych dni.

Raptus902 napisał:

U mnie Quelex czy też expert + legato czysto do tej pory. Pszenicę i pszenżyto po kukurydzy na ziarno. Jęczmień ozimy też czysty.

ja zwykle bacara trio lub pontos z dff i czysto, ale w tym sezonie nie udało mi się opryskać pszenicy po qq, bo listopad był mokry i nie było jak zrobić chwastów więc zaryzykowałem wiosenne odchwaszczanie. jeszcze w marcu poszedł pakiet mover i biathlon i pięknie czysto, widzieliście zdjęcia pszenicy z soboty. koszt mieszanki koło 150-160zl

Opublikowano
7 godzin temu, tommy66692 napisał:

Może i tak ale lekko nie trafić z faza i czarne kłosy, ten aminopyralid tam potrzebny jak kij do tyłka

To też zasługa 2-4D. Dwa trzeba przy nim patrzeć na następstwo roślin bo się można zdziwić.

Opublikowano

12 godzin temu, Taurus83 napisał:

A w jakim celu ten chwastox ?

początkowo miałem zamiar jechać pumą na jednoliścienne, ale koniec końców zakupiłem ten axial komplett, a chwastox poszedł już wcześniej

Opublikowano
22 godziny temu, Piffpaff napisał:

taka pogoda idealna dla grzyba

grzyb to nie problem, przez te deszcze w maju i czerwcu starsznie chwasty zaczeły odbijać...a do zniw jeszcze trochę

Opublikowano
Dnia 18.06.2024 o 08:45, Mateusz1q napisał:

gdzie te susze?

warmińsko-mazurskie - tak pod granicą, powiat kętrzyński, dziś drugi deszczyk w ciągu może miesiąca co zamazał slady opon na polnej drodze, 5 km dalej padało częściej.

Opublikowano
4 godziny temu, yacenty napisał:

ja zwykle bacara trio

Tylko że zwiększyłeś dawkę przypomnij do jakiej?

Ja cezaro dawałem i tam gdzie zalecana dawka dna przytula wyszła a gdzie zwiększyłem to czysto.

1 godzinę temu, ziomster napisał:

grzyb to nie problem, przez te deszcze w maju i czerwcu starsznie chwasty zaczeły odbijać...a do zniw jeszcze trochę

ja przytule psiukał

Opublikowano
10 godzin temu, yacenty napisał:

ja zwykle bacara trio lub pontos z dff i czysto, ale w tym sezonie nie udało mi się opryskać pszenicy po qq, bo listopad był mokry i nie było jak zrobić chwastów więc zaryzykowałem wiosenne odchwaszczanie. jeszcze w marcu poszedł pakiet mover i biathlon i pięknie czysto, widzieliście zdjęcia pszenicy z soboty. koszt mieszanki koło 150-160zl

Przy późnych siewach, można pryskać zaraz po siewie (jak się zasiać dało, opryskiwaczem też się powinno dać wjechać). Ewentualnie na przedwiośniu, lecz wtedy skuteczność spadnie.

• Root Admin
Opublikowano
41 minut temu, metrax12 napisał:

Przy późnych siewach, można pryskać zaraz po siewie (jak się zasiać dało, opryskiwaczem też się powinno dać wjechać). Ewentualnie na przedwiośniu, lecz wtedy skuteczność spadnie.

Skończyłem siać o 21, w nocy spadło 15l, później przez cały listopad spadło 70l opadu, z tego powodu nie udało mi się opryskać. Pszenica wyszła dopiero w grudniu, wyglądało to słabo.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, metrax12 napisał:

Da poprawki jest zbyt drogi. A jak ktoś daje np Navigator w rzepaku, to w zbożu pasuje już zrobić przerwę od aminopyralidu.

Dlatego jest dostępny sporo tańszy (od tego roku) zwykły Mustang.

Zwykły może nie poradzić sobie z bratkiem jasnotą , nie chodzi o 20 zł , ma być czyściutko

Na póżne siewy wystarcza lancet, cena nie wysoka

10 godzin temu, STIG13 napisał:

To też zasługa 2-4D. Dwa trzeba przy nim patrzeć na następstwo roślin bo się można zdziwić.

Rzepak , pszenice możana, buraki na wiosne też, warzywa sieje mniejszość, facelia na poplon też rośnie

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Powiem wam nie chwaląc się ale dobrze ze czekałem z t2 ponad 5 tygodni po t1 na deszcz bo dziś widziałem pole mojego znajomego z innej wioski co nie wytrzymał i pojechał z t2 dobry tydzień przed pierwszym deszczem i niestety przyjaral pszenicę a do tego teraz nie dość że flagowy w połowie spalony + fito to widać na plewkach klosa czarne plamki. U mnie na szczęście po deszczu odżyła a klos i flagowy zdrowy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v