Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co za problem opryskać w niedziele , a  wolne sobie zrobić w tygodniu jak będzie pasowało

Opublikowano (edytowane)

To se zrób we wtorek albo czwartek , jak będzie pasowaoło z robotą , nieraz jest wolne 2 tyg. a potem zapieprz tydzień, trzeba dopaspwać się do pogody i terminów

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
3 godziny temu, dariusz86 napisał:

Czyli jak u mnie dziś spadło w okolicach 5mm to radził byś już z T2 jechać? Generalnie to mam taki plan na jutro na wieczór. Orientujesz się może albo może kto inny się orientuje, ile po deszczu, można stosować Priaxor + tebukonazol? Bo u mnie jutro prognozują opady 3 - 4mm w godzinach 15 - 17 i jakby przestało padać to może wieczorkiem, już o chłodzie zrobił bym zabieg. Tylko nigdzie nie mogę znaleźć informacji ile trzeba odczekać po opadach. Czy jakby faktycznie o tej 17 przestało padać to powiedzmy po 20 można by wjeżdżać? 

Przy takich opadach to najlepiej w deszczu..

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, miwigos napisał:

Co za problem opryskać w niedziele , a  wolne sobie zrobić w tygodniu jak będzie pasowało

Jest problem, jeżeli mieszkach w środku wsi i musisz tłuc się przed każdym domem parę razy. Co innego żniwa itp.

29 minut temu, przemek28_28 napisał:

Kiedy pryskacie potasem pszenicę? Na kłos czy wcześniej?

Wcale.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
16 minut temu, Tigon napisał:

Jest problem, jeżeli mieszkach w środku wsi i musisz tłuc się przed każdym domem parę razy. Co innego żniwa itp.

Trzeba pilnować swojego interesu , a nie patrzeć co ludzie powiedzą.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Grzegorz197 napisał:

Jak jest już kłos na wierzchu to można jeszcze zrobić T2?

Tylko za pozwoleniem księdza proboszcza.

Będzie T2/T3

Edytowane przez STIG13
  • Haha 1
Opublikowano

dojenie krow, codzienne obrządki przy zwierzętach, zbiór owoców miękkich to w niedzjele można a prgskac już nie? Ja nie ma czasu w tygodniu to trzeba w niedziele, to też sytuacja wyjatkowa. Nie czaje dyskusji

• Like 4
Opublikowano
12 godzin temu, alandil napisał:

Dlaczego nie poczekać po prostu do następnego dnia i w niedzielę na spokojnie posiedzieć?

A dlaczego by nie posiedzieć w poniedziałek spokojnie, a w niedzielę bo tak pasuje? Jesteś niewolnikiem mimo pracy na własnym gospodarstwie? 

1 godzinę temu, Tigon napisał:

Wcale.

Boli ciebie co sądzą oni? 

2 godziny temu, przemek28_28 napisał:

Kiedy pryskacie potasem pszenicę? Na kłos czy wcześniej?

Na flage. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marek1977 napisał:

Trzeba pilnować swojego interesu , a nie patrzeć co ludzie powiedzą.

Owszem, ale jeżeli ktoś ma do 60ha i musi latać w niedziele bo brakuje mu czasu to znaczy że d*pa z niego a nie gospodarz 😂

Edytowane przez Tigon
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Od kiedy ilość ha jest jakimś wyznacznikiem? Mam znajomego co ma 15ha, czy 30ha. Każdy potrafi robić w niedzielę, pszenica 8t rzepak 4t kukurydza 10t raz mniej raz więcej. Jak spotykamy się to jakoś żony nie narzekają że niema czasu bo zdarza mu się pojechać na pole w niedzielę. 

Jeśli żonki narzekaja to szukać problemu głębiej 🤣

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

Dobra, będę robił jednak jutro. Dziś jadę po żonę i jutro wracam. Słuchajcie, takie szybkie pytanie. Nigdy tych zabiegów nie łączyłem i nie wiem jaki to będzie miało skutek. Można zrobić N3 i za 2 - 3h T2/T3 czy lepiej nawożenia azotowego z zabiegiem fungi nie łączyć? Oczywiście oba zabiegi pod warunkiem że rośliny będą suche bo już sobie parę lat temu przypaliłem pszenicę saletrą dawaną po deszczu. 

Opublikowano (edytowane)

No oczywiście że będzie ale cholera wie czy nie zajdzie jakaś reakcja chemiczna. Aż tak oblatany w tym nie jestem i nie siedzę na bieżąco co z czym można łączyć, tym bardziej, że co roku te substancje jeśli chodzi o zabiegi fungicydowe, są różne więc trzeba by było na okrągło w tym siedzieć :).

A jak wygląda sprawa z siedmiowodnym siarczanem magnezu gdy pojawia się już kłos? Dodawać? Nie dodawać? Już różne teorie słyszałem. Jedni mówią że normalnie się dodaje, inni że w fazie kłoszenia już się nie powinno go dawać. 

Edytowane przez dariusz86
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

A dlaczego by nie posiedzieć w poniedziałek spokojnie, a w niedzielę bo tak pasuje? Jesteś niewolnikiem mimo pracy na własnym gospodarstwie? 

Boli ciebie co sądzą oni? 

Na flage. 

A czym pryskasz? Jakim środkiem?

Opublikowano

ta saletra podana teraz, przyda sie ale pod nastepna uprawe. obecnie musialo by spasc z 10 li albo i lepie,j by przesiakla do korzeni. czas pobrania to min 2 tyg. ona dla rosliny bedzie dostepna, jesli popada za 2-3 tyg. polowa czerwca przy dobrych wiatrach.

Opublikowano
50 minut temu, dariusz86 napisał:

Dobra, będę robił jednak jutro. Dziś jadę po żonę i jutro wracam. Słuchajcie, takie szybkie pytanie. Nigdy tych zabiegów nie łączyłem i nie wiem jaki to będzie miało skutek. Można zrobić N3 i za 2 - 3h T2/T3 czy lepiej nawożenia azotowego z zabiegiem fungi nie łączyć? Oczywiście oba zabiegi pod warunkiem że rośliny będą suche bo już sobie parę lat temu przypaliłem pszenicę saletrą dawaną po deszczu. 

To było dac przed deszczem ta saletre, po deszczu po co? 

Opublikowano
23 minuty temu, Siedzacybyk napisał:

ta saletra podana teraz, przyda sie ale pod nastepna uprawe. obecnie musialo by spasc z 10 li albo i lepie,j by przesiakla do korzeni. czas pobrania to min 2 tyg. ona dla rosliny bedzie dostepna, jesli popada za 2-3 tyg. polowa czerwca przy dobrych wiatrach.

No i spadnie. Na środę zapowiadają u mnie w okolicach 20mm a na czwartek jeszcze więcej. Dlatego chcę ją podać. Wcześniej nie mogłem tego zrobić bo było za sucho. Teraz ziemia wczoraj dostała 5mm, dziś kolejne deszcze idą, już się u mnie chmurzy i zaczyna grzmieć, według prognoz ma spać w granicach 10mm jak nic się nie zmieni więc jutro będą świetne warunki na tego typu zabiegi, zarówno N3 jak i T2/T3. 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v