Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, boogie7 napisał:

Mam "fajne" porównanie w tym roku na jednej działce. 2 ścieżki T1 + R1, jedna ścieżka przejazd dwukrotny i jedna nie opryskana wogóle 😜 

I co można zaobserwować? 

Opublikowano
7 godzin temu, boogie7 napisał:

Pewnie Skawińska czy tam Stawińska, nie pamiętam już dokładnie.. Ona słynie z głoszenia teorii rodem z Księżyca 😆  Co do protiokonazolu, to jednak nie stosowałbym dawki mniejszej od tych "ustawowych" 120 - 130 g. (w Soligorze dodatek protio był raczej na "otarcie łez" 😁

Wszystkie składniki w   Soligor 425 EC wydają się na otarcie łez , zwłaszcza w zalecanych dawkach protiokonazol - ok 40g , tebukonazol - ok, 105 g spiroksamina - ok  160 g . Śmieszne dawki , ale jak się ubełtało coś takiego własnej roboty , wzmocnione niewielką dawką azoksystrobiny , za ok 90 zł , to zle nie było .

Charakterystyka:

Producent: Bayer

Rodzaj: fungicyd

Substancja czynna: protiokonazol 53 g, spiroksamina 224 g, tebukonazol 148 g

Okres karencji: wszystkie uprawy 35 dni

Dawkowanie: 0,7 l/ ha

4 minuty temu, miwigos napisał:

Serio mieszasz do siewu

Tu nawet @yacenty sieje bądz siał jakieś mieszanki pszenic , bodajże 3 odmiany zmieszane , więc co się dziwić . W rzepaku mam zmieszane część 3 odmiany , a część areału to jest ponad 5 odmian , i gra gitara , choć w pszenicy bym specjalnie nie mieszał . Lubię jak łan jest równiótki jak karta .

Opublikowano

Dla mnie za duzo roboty , wysypywać z baksa i mieszać, mieszjąc nie wiem która odmiana jest gorsza

Opublikowano
2 minuty temu, Tomek90 napisał:

Tak a potem jedna startuje wolniej druga szybciej, jedna parametry lapie druga nie, jedna podatna na fuzariozy klosa druga na septoriozy trzecia podstawę zdzbla. 

Jak plon wyższy to po co parametry.

Opublikowano
54 minuty temu, miwigos napisał:

Dla mnie za duzo roboty , wysypywać z baksa i mieszać, mieszjąc nie wiem która odmiana jest gorsza

Do zbiorów tego nie wiesz, w jednym roku ta, a w drugim inna jest lepsza. Ja na ładowarkę wieszam dwa bagi i do siewnika razem sypie. Ewentualnie z małych worków to jeden z jednej drugi innej. Jak robiłem 3 to miałem je w małych workach i tak po kolei każdy worek innej. 

Opublikowano
32 minuty temu, Tomek90 napisał:

A jaka gwarancja ze plon wyższy? I ile wyższy? 

Jedna w fazie kwitnienia druga ibw sumie jeśli ktoś robi zabieg T3 to skuteczność leciiii

Trzeba pomieszać 2 odmiany różne wysokością i jedna wcześniejsza, druga późniejsza i przetestować. Część światła słonecznego w fazie nalewania ziarna zrafia na glebę? Wtedy wykorzysta je ta niższa odmiana.

Opublikowano
8 godzin temu, metrax12 napisał:

A jaką gwarancję masz, że siejąc odmianę A będziesz mieć jakościówkę?

U mnie doświadczenie bo od kilku lat tylko mam jakościową, pozatym jaką masz gwarancję że będziesz miał wyższy plon siejac pomieszane odmiany. W naszych stronach nie słyszałem żeby ktoś mieszał odmiany specjalnie.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, metrax12 napisał:

Trzeba pomieszać 2 odmiany różne wysokością i jedna wcześniejsza, druga późniejsza i przetestować. Część światła słonecznego w fazie nalewania ziarna zrafia na glebę? Wtedy wykorzysta je ta niższa odmiana.

Wczesna i póżna to juz całkiem chory system , jedna do koszenia , druga nie , przyjdzie wiekszy deszcz i ta dojrzała bez parametrów,

Co wy z tym że paszowa lepiej sypie, były nieraz parametry gorsze , ale zawsze sprzedawałem na młyn, raz szła na port jako paszowa , bo lepsza cena była, nie trzeba siać elitarnych żeby była konsimpcja , muszelka była paszową , a wychodziła konsupcja, nawala azotu na N1 i póżniej cienko i paramerów , ani plonu niema

9 godzin temu, Grzesiu90209 napisał:

Do zbiorów tego nie wiesz, w jednym roku ta, a w drugim inna jest lepsza. Ja na ładowarkę wieszam dwa bagi i do siewnika razem sypie. Ewentualnie z małych worków to jeden z jednej drugi innej. Jak robiłem 3 to miałem je w małych workach i tak po kolei każdy worek innej. 

Sieje sprawdzone , jak nowa to na małym arale kilka ha

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

To dopiero będzie T2 wtedy, w takim razie kiedy szło T1

Opublikowano
8 godzin temu, metrax12 napisał:

W tym sezonie mam pomieszane 2 odmiany. Fenomena mam zasianego po Spirelli i sama się zasiała bo bez orki tylko po talerzówce.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v