Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
Piffpaff napisał:

Ja swoją pszenicę pryskalem od godziny 17 do 19 temp ok 22* o 17 do tego był ten niby pyl z Sahary więc słońce było tak dziwnie jakby lekko za chmurami i pierwsza działkę zrobiłem medaxem a druga na koniec moddusem więc słońce się chowało za horyzontem a i tak przypaliło tą po moddusie, acha do tego 250l wody. Gdzieś czytałem opinie że to zamach na nasze uprawy żebyśmy mieli mniejsze plony, może i śmieszne ale jadąc przez wsie to większość pół ozimin jest przypalonych a może po prostu taki początek wiosny zwariowany, wszystko bujało w górę, rośliny rozwijały się za szybko i były za delikatne na chemie

a co poza tym modusem było? pewnie jakaś zupka z triazolem

ja medaxem przywalilem pszenicę ale tylko na uwrociach gdzie GPS świruje i nie zamyka ostatniej sekcji i idzie duża nakładka. tam gdzie jest opryskane zgodnie ze sztuką wszystko jest ok

• Root Admin
Opublikowano

co jest ciekawe ze jest 0 i śnieg w kwietniu?

W minionym tygodniu 4x grad padał i dwa razy snieg. Sorry taki mamy klimat.

Zgłoszenie do ubezpieczyciela już poszło

Opublikowano
11 godzin temu, Marek1129 napisał:

4-5 tygdni zależy od ilości wilgoci. Im mniej wilgoci tym dłużej.

Nie pszesadziles Panie z tym że mącznik z inh działa po 4 5 tygodniach? :D

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Jakbym miał 350ha pszenicy to nawet jakbym zebrał po 3 tony to miałbym więcej niż z moich 20 nawet po 8😂😂😂😂😂. Na dużym gospodarstwie są inne kalkulacje kosztów. 

Głupie myślenie , tam sa pracownicy , Ty robisz sam, tam musi być sprzęt za miliony żeby na czas zrobić , jak ktoś ma 10-20 ha , to na gospodarstwie 1000 ha , zginął  z kretesem , nie wyrobił sie , ma inne podejście do życia, myślenie , 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

@yacenty na t1 poszło 12kg siarczanu magnezu, 0.5kg unix i 150g protio całą mieszanina. Co prawda pierwszy raz stosuje protio na t1 bo do tej pory dawałem tebu i pierwszy raz w życiu mam przypalenia.

Opublikowano

A co można nazwać tanim zamiennikiem? I to i to jest w sklepie na półce 

No i 150 protio to jest chyba nawet minimum, więc tu chyba nie miał z czego obilnizyc dawki

Opublikowano (edytowane)

Trzeba dodać jak ktoś robi mocna zupę na t1 tzn grzybowka , mikro , makro , ccc i Moddus i daj Boże siarczan i mocznik to nie dziwie się że przypalenia są. Ja w tym roku tylko grzybówka + trineksapak i elegancko , żadnych przypalen nic. 

Edytowane przez SawekBraczyk
  • Root Admin
Opublikowano

czyli dobry środek. ale to co pisze Sławek tez ma znaczenie. ja wyrosłem z siarczanów magnezu i mocznika w opryskiwaczu. u mnie siarczan magnezu idzie z rozsiewacz na początku sezonu i do widzenia. daje 150kg na zboża a azot tylko w rsmie

Opublikowano
4 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

Trzeba dodać jak ktoś robi mocna zupę na t1 tzn grzybowka , mikro , makro , ccc i Moddus i daj Boże siarczan i mocznik to nie dziwie się że przypalenia są. Ja w tym roku tylko grzybówka + trineksapak i elegancko , żadnych przypalen nic. 

T1 duet + R1 medax + mikro + siarczan co roku jadę na raz, ALE wody 300l/ha i zabieg pod wieczór lub pochmurny dzień i bez przypaleń. Raz mi przyjarało pszenżyto bo poszedł przymrozek po R1 moddusem. 

Opublikowano
11 godzin temu, alfa napisał:

@GABBER85 zależy blisko mnie około 350 ha zboża reszta kukurydza pryskaja tylko od zielska czesc jesienią gdzie mokro na wiosnę reszta wiosna żadnych T R odżywek itp . Kolejny 300 ha łącznie to samo jak tam do tego opryskiwaczem zawieszanym 1000 l tylko z wodą jadą na pole bodajże 5 tys l w beczkach 

Kolega ponad 1000ha i wszystko robi w terminie jeśli chodzi o zabiegi, pełna ochrona i wysokie plony, a nie jak niektórzy piszą ze po 2 zabiegi. 

Opryskiwacz 10000l, przy 350ha opryskiwacz 1000l to gość niespełna rozumu. 

• Root Admin
Opublikowano
9 minut temu, lukasz20 napisał:

T1 duet + R1 medax + mikro + siarczan co roku jadę na raz, ALE wody 300l/ha i zabieg pod wieczór lub pochmurny dzień i bez przypaleń. Raz mi przyjarało pszenżyto bo poszedł przymrozek po R1 moddusem. 

Dla mnie tutaj dwa ważne czynniki:

- markowe środki na dobrych nośnikach to raz,

- dwa pochmurny dzien - wieczór - czyli bez gorąca, bez słońca.

A teraz dołóż przecietne środki, mocznik i słońce i masz proszenie się o problemy

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, ravoj napisał:

No akurat nie dziwne, nie chodzi o 10 a 20 lecz 20 a 200 - a to już ogromną różnica. Jemu jak z tych 200 zostanie na czysto po 1000 zł (powtarzam na czysto zysku)  to jak myślisz, kto będzie lepiej żył ? Tobie z 20 nawet niech zostanie 3000zl z hektara, bo psiukasz codziennie odżywkami, lecisz t1 górna półka, co drugi dzień w polu a on dwa razy tylko najważniejsze,  to pytam dalej, kto zarobił więcej? Z dużym tylko jakością i dbałością  możemy konkurować., nic poza tym. 

Większy ma taniej przy zakupie i tu zrobi się różnica. Wydajniejszy i dokładniejszy sprzęt tez swoje dołoży. 

• Root Admin
Opublikowano

samo to że ten sprzęt jest lepszy - dokładniejszy a przy tym amortyzacja tańsza. Co innego jak ja zrobię 500h rocznie na 2 ciągnikach a co innego jak ktoś zrobi 1200h na 2 ciągnikach.

Opublikowano

Panowie 8 kwietnia poszedł wirtuoz pro w dawce 0,85l/ha. Teraz myślę dać (o ile pogoda pozwoli) 30 kwietnia priaxor w dawce 1l/ha i później myślę pewnie gdzieś końcem maja pod koniec kłoszenia tebu 250 EW 1l/ha.

Dobrze to rozplanowalem? Może coś zmienić? 

Opublikowano

chciałem ciąć koszty i zrezygnowałem z siarczanu magnezu posypowo i poszedł saletrosan a magnezu uzupełnię dolistnie i tak zaoszczędziłem że przypaliłem hehe jak coś zostanie z uprawy z tego roku to za rok wracam do siarczanu posypowo

Opublikowano

A jak wytłumaczyć że  pszenice przypaliło lekko po T1, R1 (fenpropidyna + metkonazol + pro**loraz + modan + stabilan) a w jęczmieniu ozimym poszło to samo tego samego dnia tylko bez Stabilanu i nic mu nie było. 

Opublikowano (edytowane)

Może i tak być. Ale na zakładkach szczególnie przy uwrociach było to mocniej widać. 

Obecnie ładnie się zregenerowała 3tyg od zabiegu. 

IMG_20240418_095544_edit_413898362009238.jpg

Edytowane przez Aroo22
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v