Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, boogie7 napisał:

Jak siejecie po "pińcet" ziaren na m2 we wrześniu, to nie dziwota że kolanko uciekło 😎

Myślisz że ma to jakiś wpływ? Osobiście uważam że na moich glebach rzadko siew się nie sprawdza. Pszenica siana 20 września 380-400 ziaren na m2 potrafi plonować 9,5 tony, podkreślam na moich glebach.

Opublikowano
2 godziny temu, drobny napisał:

Dzisiaj dokrzewiałem 0,3 modusa i 30kg /ha mocznika dolistnie 

Moddus to akurat potęguje redukcję słabych pędów, a nie "dokrzewia"😎  Skąd wy się bierzecie ??? 🤦

1 godzinę temu, jacor73 napisał:

A ileż tego azotu było- 15 kg, tyle co nic, połowa pewnie już wypłukana

W Poli azot akurat występuje w formie amonowej, więc nie pie.dol głupot...

Opublikowano

Modusem star czy ccc można skutecznie dokrzewić pszenice. Białe nowe korzonki muszą mieć conajmniej 2 cm. 0,5 l ccc wystarczy. Metoda znana od lat i stosowana dość często bynajmniej przez ludzi którzy mają jakieś pojęcie o uprawie a nie hejtują i myślą że błyszczą w internecie

• Like 2
Opublikowano
18 minut temu, boogie7 napisał:

Moddus to akurat potęguje redukcję słabych pędów, a nie "dokrzewia"😎  Skąd wy się bierzecie ??? 🤦

W Poli azot akurat występuje w formie amonowej, więc nie pie.dol głupot...

Pier dolisz głupoty,znawca się znalazł 

Opublikowano
8 godzin temu, drobny napisał:

Pier dolisz głupoty,znawca się znalazł 

Raczej ty tak się składa

CCC przełamuje dominację pędu głównego, trineksapak im później tym bardziej wspomaga redukcję niepotrzebnych pędów 

• Like 1
Opublikowano
39 minut temu, Tomek90 napisał:

Nieda się budżetowo miotły ba wiosnę i do tego żeby jeszcze skutecznie 😅

Widocznie jesienią też nie wszędzie się da skutecznie, skoro poprawka potrzebna.

Opublikowano

Ile dodać CCC do modusa ?

Pszenica banatus i euforia, na chwilę obecną 145N jeszcze z 20N dołożę. Nie jest gęsta, kolanko 0.5/1cm tylko zabieg dopiero w sobotę będzie wykonany. 

Opublikowano
Dnia 25.03.2024 o 19:14, Gerard123 napisał:

Pszenica oz.

-(cyprodynil) Unix 0.5 kg

-(fenpropidyna) Tern 0.4 l

-(protiokonazol) Praktis 0,4l

Robić te mieszaniny na mocne T1 czy dać Duet na start w 130% dawce?

Powiem Ci że też się zastanawiałęm nad unix 0,5+kendo 0,1+albo protio 300 w dawce 0,4 albo tern 0,4litra ale tanio nie będzie i nie wiem czy nie za mocno.

Opublikowano
2 minuty temu, Nikita_Bennet napisał:

Powiem Ci że też się zastanawiałęm nad unix 0,5+kendo 0,1+albo protio 300 w dawce 0,4 albo tern 0,4litra ale tanio nie będzie i nie wiem czy nie za mocno.

Ja tak lecę, tylko prochloraz zamiast protio

Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał:

Można powiedzieć ze w normie

IMG_20240315_134250.jpg

TU CHCIAŁEŚ PRZEJECHAĆ ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v