Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, mysza103 napisał:

Zerknąłem teraz ile jest dokładnie , bo mi się te wasze kwoty wydawały wysokie , i jest stawka 120 zł 

Za hektar przeliczeniowy to niemożliwe

Opublikowano

Odnośnie podatku to ja mam 120zł  za ha przeliczeniowy IVa i IVb. Z V i VI u mnie w gminie nie ma podatku. Klasy wyższej niż IVa to ja na oczy nie widziałem, więc i nie wiem jak kwestie poatkowe wyglądają.

Opublikowano

Klasa ziemi jaka by nie była to jak gmina ustali np 120 zł za ha przeliczeniowy , to czy to 1klasa , 4 klasa , czy 5 klasa , to przy każdej klasie jest jest cena ta sama 120 za ha przeliczeniowy 

Opublikowano

To niech może u mnie gmina ustali tenże podatek na V kl, i siłą rzeczy przejmie te grunty za zaległości podatkowe. I może mnie wynająć do uprawy tych gruntów. O tak to tak,

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, slavvek napisał:

To niech może u mnie gmina ustali tenże podatek na V kl, i siłą rzeczy przejmie te grunty za zaległości podatkowe. I może mnie wynająć do uprawy tych gruntów. O tak to tak,

Toć przecie pisałeś że masz ustalony podatek na 120 zł , i jak ci może przejąć piachy za zaległości podatkowe , jak z piachów 1ha  to jest 0 ha przeliczeniowego , czyli podatku płacisz całe zero od tego ha , ale i zbierasz pewnie z tego też całe zero , tak że coś za coś 

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Inversor napisał:

Nie wiem czy wszyscy wiedzą ale zgodnie z ustawą o podatku rolnym Art. 12: "Zwalnia się od podatku rolnego: 1) użytki rolne klasy V, VI i VIz"

U mnie IVa to najgorsza klasa tak że nie dotyczy 

Opublikowano
3 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

W jakich proporcjach protiokonazol z prochlorazem byłby odpowiedni? min. protiokonazolu to 150 g, a prochloraz 1 li, czy może mniej?

O proch....... to proszę teraz po cichu mówić 😄.

Przy 150g protio to 0.6L prochlorazu wystarczy, albo 125g protio + 0.8L

Opublikowano

Witam

Na wiosnę mam zamiar wysiać 250kg mocznika z inhibitorem, ureazy pod buraki. Posiadam rozsiewacz Rauch Mds 19.1 i aplikacja pokazuje ustawienie zasuwy na 145 przy prędkości 10km/h. Według mnie coś za dużo jest chyba że się myle z tą zasuwa na ,,145,, powiem że pierwszy raz będę wyśpiewał mocznik

Proszę o wypowiedzenie się osób kto ma taki rozsiewacz i wyśpiewał mocznik jak to wygląda z ustawieniem zasuwy

Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

3 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

W jakich proporcjach protiokonazol z prochlorazem byłby odpowiedni? min. protiokonazolu to 150 g, a prochloraz 1 li, czy może mniej?

na jutrzejszych protestach trzeba głośno mówić o tym aby niektóre substancje zostały przywrócone.!!!! jak mamy konkurować z urkami skoro oni mogą a my nie

• Like 1
Opublikowano
55 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Myślę że 100 g priotiokonazolu + 0,8 L prochlorazu to już by była mieszanina bardzo dobrze działająca i raczej dawek zwiększać nie potrzeba 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, androproteam napisał:

Witam

Na wiosnę mam zamiar wysiać 250kg mocznika z inhibitorem, ureazy pod buraki. Posiadam rozsiewacz Rauch Mds 19.1 i aplikacja pokazuje ustawienie zasuwy na 145 przy prędkości 10km/h. Według mnie coś za dużo jest chyba że się myle z tą zasuwa na ,,145,, powiem że pierwszy raz będę wyśpiewał mocznik

Proszę o wypowiedzenie się osób kto ma taki rozsiewacz i wyśpiewał mocznik jak to wygląda z ustawieniem zasuwy

Ustawiasz 145 robisz próbę "kręconą" i kończysz z domysłami.

Jeśli sprawdzałeś na 15 m to dla innych też pokazuje 145

Opublikowano (edytowane)

Wycofana substancja, nawet fajnie działała, dość tania. Ciekawe czy na upadlinie też zakazana?! Teraz by zastąpić ją unixem, to do 160-180 g protio, 0,5 g unixu wystarczy?

Edytowane przez Siedzacybyk
Opublikowano

Jeśli "stary" pictor się nadawał, to nowy tymbardziej 😁

Opublikowano
1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał:

Wycofana substancja, nawet fajnie działała, dość tania. Ciekawe czy na upadlinie też zakazana?! Teraz by zastąpić ją unixem, to do 160-180 g protio, 0,5 g unixu wystarczy?

W takie mieszaniny to raczej nie ma co iść , bo jak będzie ciepło to sam protiokonazol 200g wystarczy , i na podstawę i na inne choroby liści , a dając Unix , to lepiej dać 0,6 + jakiś tani np tebukonazol 

Opublikowano
mysza103 napisał:

W takie mieszaniny to raczej nie ma co iść , bo jak będzie ciepło to sam protiokonazol 200g wystarczy , i na podstawę i na inne choroby liści , a dając Unix , to lepiej dać 0,6 + jakiś tani np tebukonazol

sam protiokonazol da radę na T1 nawet po zbożach? a jeśli odmiana podatna na mączniaka? da radę czy dorzucić coś? lepszy sam protio 200g czy 0.4 protio+ 0.4 fenpropidyny

Opublikowano
9 minut temu, MaXtzTS napisał:

sam protiokonazol da radę na T1 nawet po zbożach? a jeśli odmiana podatna na mączniaka? da radę czy dorzucić coś? lepszy sam protio 200g czy 0.4 protio+ 0.4 fenpropidyny

0,4 protio solo to zdecydowanie za mało,  takie minimum to 150g i to przy lepszym poplonie a w monokulturze to trzeba by dać ok 200g żeby było dobrze.  Jak jest mączniak to te fenpropidyne można dozucic 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v