Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, Piffpaff napisał:

A ja dopiero 1.03 dałem siarczan magnezu i od tamtej pory nie było na tyle silnego mrozu żeby wejść z N, pada pada i pada... na glinie woda stoi więc bite 2 tygodnie trzeba żeby jako tako wyschło

Z kąd jesteś ? Ja wczoraj z Rsm rozlewał na druga dawkę w rzepaku w dzień i bez problemu . Ja ze Śląska . 

Opublikowano

U nas też nikt jeszcze z N w zboża nie wjechał. Dziś znowu śnieży, wczoraj +16°C.

Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

13 minut temu, Piffpaff napisał:

A ja dopiero 1.03 dałem siarczan magnezu i od tamtej pory nie było na tyle silnego mrozu żeby wejść z N, pada pada i pada... na glinie woda stoi więc bite 2 tygodnie trzeba żeby jako tako wyschło

Z kąd jesteś ? Ja wczoraj z Rsm rozlewał na druga dawkę w rzepaku w dzień i bez problemu . Ja ze Śląska . 

okolice Siedlec- Międzyrzec Podlaski kto ma piachy to już posiał ale u mnie wszystkie dołki i glina.

Opublikowano (edytowane)

Ja tam jeszcze nie posiałem nic prawie- na 30ha dopiero 4 i zaczęło mżyć/śnieżyć/roztapiać że 2812 się nie pojedzie- tym bardziej cięższym.

23 minuty temu, galan99 napisał:

Bardzo nowocześni rolnicy .

I wykształceni obłożnie oraz usłuchani że hej- wcale  nie biorą sobie pod uwagę apelów władz aby jak najszybciej rozsiewać i pędzić do składów po nowe.... Przez Was Orlen i Azoty splajtują.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Bardzo nowocześni rolnicy .

A po jaki .uj sypać saletrę przy średniej dobowej temp. oscylującej niewiele pow. zera, w dodatku przy nadmiarze opadów ?  wegetacja zbóż raczkuje, a część N azotanowego i tak pójdzie w pi.du wraz z wodą glebową. 

Edytowane przez boogie7
Opublikowano (edytowane)

Z drugiej strony dobrze ze tak jest nawet niż by miało być sucho i się kurzyć . Tylko za dwa tygodnie kto wie jak będzie , może być znowu całkowicie odwrotnie . 

3 minuty temu, boogie7 napisał:

A po jaki .uj sypać saletrę przy średniej dobowej temp. oscylującej niewiele pow. zera, w dodatku przy nadmiarze opadów ?  wegetacja zbóż raczkuje, a część N azotanowego i tak pójdzie w pi.zdu wraz z wodą glebową. 

Żeby to z woda poszło to by musiało być 200l opadu w krótkim czasie . U mnie poszło na zboża narazie 50N a reszta przed 1 kolankiem . Dzisiaj tak jest . 

09EEC96C-3F53-4DBE-8122-F2C2EC540B8E.jpeg

Edytowane przez SawekBraczyk
  • Like 1
Opublikowano

Nie będzie. Wiodące modele pogodowe prognozują zgodnie marzec z opadami pow. normy wieloletniej, a temp. poniżej.

Opublikowano
6 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Z drugiej strony dobrze ze tak jest nawet niż by miało być sucho i się kurzyć . Tylko za dwa tygodnie kto wie jak będzie , może być znowu całkowicie odwrotnie . 

Żeby to z woda poszło to by musiało być 200l opadu w krótkim czasie . U mnie poszło na zboża narazie 50N a reszta przed 1 kolankiem . Dzisiaj tak jest . 

09EEC96C-3F53-4DBE-8122-F2C2EC540B8E.jpeg

Nie mówimy o całkowitym wymywaniu N !  Ale skoro N azotanowy nie jest wiązany przez cząstki gleby, tylko rozpuszczany w roztworze glebowym (de facto w wodzie) i pobierany przez roślinę wraz z strumieniem transpiracji, to oczywistym jest fakt, że woda która przenika glebę w jej głąb, niejako "zabiera" z sobą tenże azot w głębsze warstwy, często poza zasięg systemu korzeniowego. Woda z drenów płynie solidnie jak narazie 😉

5 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Prognoza pogody to na 3 dni a reszta to wróżenie z fusów . Sucho źle , za mokro tez , za zimno źle . Nie wiem idealnie zawsze nie jest . Każdy niech robi według siebie . 

Prognoza jakiejś tam interii, czy innego onetu, to wróżby, ale profesjonalne modele potrafią przewidywać pogodę ze sprawdzalnością nawet pow. 90 %. Jak narazie , marcowe prognozy pasują niemalże idealnie.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Prognoza pogody to na 3 dni a reszta to wróżenie z fusów . Sucho źle , za mokro tez , za zimno źle . Nie wiem idealnie zawsze nie jest . Każdy niech robi według siebie . 

czytałem ekstrementalną od imgw- pisali że marzec deszczowy i zimny, kwiecień deszczowy- powyżej normy, a wiosna i lato wg normy i temp i opady- ja tam wierzę naszym ekspertom od ekstrementów jednak- będzie w pytę pogoda ;). Z nawozem sztucznym trzeba czekać, ale ekstrementy pod wiosenne się dobrze wywozi- nie jest ani sucho, ani ciepło, ani śniegu, ani zbyt mokro.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
  • Thanks 1
Opublikowano

Panowie każdy mieszka w innej części kraju i inna ma glebę, u mnie jeziora na polach to o czym tu mówić. Ledwo udało mi się rozsiać siarczan i myślałem że obrócę jeszcze raz z N tego samego dnia ale o 9 było już+3 i od 2 tygodni pada albo deszcz albo snieg Wczoraj spadło 5cm sniegu

A dzisiaj deszcz i wiatr

Opublikowano

Pociągnie ten azot ja mam pszenicę która ma korzenie długości holewki gumofilca więc dobre 30cm myślę że deszcze rzędu 30-40mm nie wplukaja go aż tak głęboko a wiadomo że na lepszej ziemi wmywanie będzie mniejsze.

Opublikowano

właśnie czytałem w necie że analitycy przewidują że na koniec tego roku pszenica może kosztować max 1000zl/t My się spieramy kto siał a kto nie siał a może nie ma sensu siać

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, GABBER85 napisał:

90% na ile dni do przodu? Jakie np strony sa tak dokładne?

Mówimy o długoterminowych, nie szczegółowych na kilka następnych dni.Europejski ECMWF, albo amerykański GFS, chociaż ten pierwszy ma wyższą sprawdzalność prognoz..

11 minut temu, Piffpaff napisał:

właśnie czytałem w necie że analitycy przewidują że na koniec tego roku pszenica może kosztować max 1000zl/t My się spieramy kto siał a kto nie siał a może nie ma sensu siać

Równie prawdopodobne jest 800, jak i 1200 😎

Opublikowano

Byłem na pszenicy.gumiaki zostały.pszenica fioletowa,nie pobiera żarcia,widocznie wegetacja wogole się nie zatrzymała,w zimę wchodziła z trzema listkami a teraz ma 2-3 krzewienia.jak były mrozy leżała pod śniegiem.ziemia wogole nie była zmarznięta 

Opublikowano
1 godzinę temu, boogie7 napisał:

Nie mówimy o całkowitym wymywaniu N !  Ale skoro N azotanowy nie jest wiązany przez cząstki gleby, tylko rozpuszczany w roztworze glebowym (de facto w wodzie) i pobierany przez roślinę wraz z strumieniem transpiracji, to oczywistym jest fakt, że woda która przenika glebę w jej głąb, niejako "zabiera" z sobą tenże azot w głębsze warstwy, często poza zasięg systemu korzeniowego. Woda z drenów płynie solidnie jak narazie 😉

Prognoza jakiejś tam interii, czy innego onetu, to wróżby, ale profesjonalne modele potrafią przewidywać pogodę ze sprawdzalnością nawet pow. 90 %. Jak narazie , marcowe prognozy pasują niemalże idealnie.

Na razie to za marzec mam 15 litrów wody, wczoraj poszła saletra, w nocy i dzisiaj spadło może z 5 litrów, więc ten nawóz nawet nie przemieścił się dobrze w strefę korzeni a co dopiero mówić o wymywaniu. Żeby mówić o wymywaniu azotu w oziminach, gdzie system korzeniowy sięga 70-100cm w głąb to potrzeba tak jak ktoś pisał ze 200 l wody w 20-30 dni. Nie realne w naszym klimacie w marcu. Wegetacja idzie na całego, wczoraj było 16 stopni, teraz dwa dni zimne a później znowu 5-10 stopni i noce bez mrozu więc to są jak najbardziej warunki na to by nawet saletrę siać. Wymywanie azotu w marcu to mit, azot azotanowy jest związany z wodą, jak opady są większe niż parowanie to przemieszcza się w dół, ale jak parowanie jest większe niż opady to azot azotanowy idzie do góry, podsiąka z wodą.

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v