Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dawałem po 120 n w saletrosanie 30, pszenica była pokrzewiona, siana w terminie, nic się nie stało. po roku prawie nic nie dałem, jedynie 100 kg N pod koniec marca, a wydajność taka sama. nie twierdzę, że nie ma to znaczenia, bo nie jestem specjalistą, ale zaczynam podejrzewać, że najważniejszy jest sam azot, a reszta to pierdoły.

Opublikowano
7 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

dawałem po 120 n w saletrosanie 30, pszenica była pokrzewiona, siana w terminie, nic się nie stało. po roku prawie nic nie dałem, jedynie 100 kg N pod koniec marca, a wydajność taka sama. nie twierdzę, że nie ma to znaczenia, bo nie jestem specjalistą, ale zaczynam podejrzewać, że najważniejszy jest sam azot, a reszta to pierdoły.

Potrafię przy 150kg azotu wyciągać po 10 ton pszenicy i to jest dopiero zagwozdka dla wszelkich uczonych, gdzie jeden przed drugim podają 25-30N na tonę ziarna. U mnie wytłumaczeniem jest pewnie wysokie Nmin jakie zostaje po rzepaku, bo rzepak przypuszczam, że nawożę "z górką" i nie wszystko zostaje pobrane. Ale patrząc na suche fakty - 150N i 10 ton pszenicy? Pewnie 8 na 10 powie, że głupoty piszę.

• Root Admin
Opublikowano

bo 25-30 to są fakty. a to że 90pricent rolników nie wie jaki ma nmni to jest kolejny fakt. 3 fakt to połowa rolników nie liczy nawozów naturalnych jako nawozów. i mówi dałem 200kg mocznika i mam 15ton kukurydzy, a od słowa do słowa wychodzi że wcześniej poszło 80-100t obornika na ha, albo 50ton obornika i 50m3 gnojowicy. i mówią naukowcy są poje... i te ich tabelki są z du..

• Like 2
Opublikowano
oregano napisał:

Ale patrząc na suche fakty - 150N i 10 ton pszenicy? Pewnie 8 na 10 powie, że głupoty piszę.

niekonieczni, patrząc na zależność dawki azotu do plonu, to dawka do 120kg N buduje plon, zwiększenie nawożenia azotowego ponad to plon zwiększy już nieznacznie, natomiast poprawi parametry. tyle w teorii. jakie miałeś parametry?

• Root Admin
Opublikowano

o, to może zrobię jeden pasek opryskiwaczem na 120kg n w pszenicy. zobaczymy jaki plon wybuduję na tym 1.3ha, a na resztę rozleje normalnie 180kg n. cała reszta będzie identyczna

Opublikowano
14 minut temu, Zigi94 napisał:

niekonieczni, patrząc na zależność dawki azotu do plonu, to dawka do 120kg N buduje plon, zwiększenie nawożenia azotowego ponad to plon zwiększy już nieznacznie, natomiast poprawi parametry. tyle w teorii. jakie miałeś parametry?

Powiem tak, przez lata u mnie w okolicy różnica w cenie konsumpcji i paszy była w granicach 20-30 zł a jak zawiozłem to i tak czegoś brakowało i z tych 20-30zł potrącali jeszcze na 15-20zł. Od trzech lat olałem temat i z założenia produkuję pszenicę paszową bo to lepiej się kalkuluje.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, oregano napisał:

Potrafię przy 150kg azotu wyciągać po 10 ton pszenicy i to jest dopiero zagwozdka dla wszelkich uczonych, gdzie jeden przed drugim podają 25-30N na tonę ziarna. U mnie wytłumaczeniem jest pewnie wysokie Nmin jakie zostaje po rzepaku, bo rzepak przypuszczam, że nawożę "z górką" i nie wszystko zostaje pobrane. Ale patrząc na suche fakty - 150N i 10 ton pszenicy? Pewnie 8 na 10 powie, że głupoty piszę.

Doradca jak powiadał i doradzał to powinno dawać się Azotu na 1 ha pszenicy 700 kg , by pozyskać plon do 9 ton .

Opublikowano

U mnie w tym roku pszenice będą miały 140 N , no może dojadę do 150N z racji że do każdego oprysku idzie deko rsm to na tych 3-4 wjazdach te 10kgN dojdzie, wcześniejsze lata szło 170-180 kg N

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Doradca jak powiadał i doradzał to powinno dawać się Azotu na 1 ha pszenicy 700 kg , by pozyskać plon do 9 ton .

700 KG azotu , to jest jakieś przeszło 2 tony saletry . Dobry ten doradca , chyba że ty nie możesz rozróżnić azotu , od konkretnego nawozu , chyba że każdy nawóz który zawiera azot , to liczysz mu 100%zawartości

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Napisałeś wyrażnie że 700 kg azotu(czyli można to odczytać że chodzi o czysty składnik ), a to wychodzi że np. 2 tony saletry . Następnym razem precyzyjnie pisz o jaki nawóz chodzi bo 700 kg nawozu azotowego może mieć ok 140kgN - przy siarczanie amonu , przez ok 220kg N -przy saletrze , do ok 330kg N - przy moczniku , więc rozbieżność duża , a wystarczyło nadmienić o jakie te 700 kg chodzi , albo podać ile w czystym składniku , i było by bez problemu , a tak to jak mój znojomy w tamtym roku mówił że dał pod pszenicę i rzepak po 500 kg  NPK , mówię mu to na bogato jedziesz przy tych cenach , bo ja tylko daje po 200-250 kg poli 6 , A jak się w końcu okazało to dał po 500 , ale jakiejś lubofoski , czy potafoski ( nie wiem ) ale w każdym razie w czystych składnikach te 500 kg miało mniejszą wartość niż u mnie w tych 200 poli , i u niego jeszcze nie wiadomo jak tam z rozpuszczalnością tego

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Zgadza się, dlatego trzeba pracować na wypracowanych schematach czyli mówiąc krótko na doświadczeniu. Doradców już dawno wygoniłem z podwórka.

• Like 2
Opublikowano

Ja tam często mam kontakt z jakimiś doradcami , na podwórku to tylko z Dr.Green był . Każdy co innego , ale lubię posłuchać poczytać opini itd . Ale i tak według siebie robię bo tak jak oni by chcieli czy coś polecali jakieś cuda aminokwasy itd to bym z torbami poszedł . 😁😁😁

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, oregano napisał:

Zgadza się, dlatego trzeba pracować na wypracowanych schematach czyli mówiąc krótko na doświadczeniu. Doradców już dawno wygoniłem z podwórka.

Doradca to tylko tytuł na wizytówce. Przedstawiciel musi ci trochę wciskać bo z tego zarabia. Z tej puli wybierasz kilka osób które rzeczywiście wiedzą i mają pojęcie a reszcie dziękujesz. Chyba że masz pecha i na terenie sama miernota w firmach 

Edytowane przez STIG13
  • Like 1
Opublikowano

Doradca to tylko tytuł na wizytówce. Przedstawiciel musi ci trochę wciskać bo z tego zarabia

Po studiach , zna się najlepiej .

Rolnicy bywają też po studiach i co zderzenie 2 światów .

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, galan99 napisał:

Doradca to tylko tytuł na wizytówce. Przedstawiciel musi ci trochę wciskać bo z tego zarabia

Po studiach , zna się najlepiej .

Rolnicy bywają też po studiach i co zderzenie 2 światów .

Bo to zderzenie teorii z praktyką. Ja tez po studiach, a jednak wiem, że oprócz wiedzy swoje doświadczenie jest ważne. Każdy swoje pola zna najlepiej

Edytowane przez anja79
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v