Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak tam z deszczem u was wczoraj, jestem na wakacjach w Krakowie to w nocy tak lało i grzmiało że bloku po drugiej strony ulicy nie było widać i to dobre 2godziny, dziś dzwonie do domu to ledwo 4mm spadło. Miesczuchom zawsze musi trawniki podlać...

Opublikowano
16 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

czy konto plus musi być na 600 kg 1 litr, czy można dać 1litr na 500 kg bez obaw o wpływ na kiełkowanie?

Ja różnie dawałem te zaprawy. 100 kg w jedną, czy drugą stronę nie robi różnicy. Stosowałem dwa lata kinto plus, w tym roku real plus ( bo tańszy)... Nigdy z pszenica nie miałem problemu z siłą kiełkowania czy siewem. Nie przesadzaj my to nie rzepak

Opublikowano
2 godziny temu, Badwolf napisał:

Ja różnie dawałem te zaprawy. 100 kg w jedną, czy drugą stronę nie robi różnicy. Stosowałem dwa lata kinto plus, w tym roku real plus ( bo tańszy)... Nigdy z pszenica nie miałem problemu z siłą kiełkowania czy siewem. Nie przesadzaj my to nie rzepak

A co , dzieje się coś z rzepakiem jak się doda parę kropel więcej zaprawy , bądz mniej ? bo ja u siebie niczego takiego nie stwierdziłem , może tylko tyle że jak dam więcej to lepiej i dłużej  trzyma i  od robaka.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

czy konto plus musi być na 600 kg 1 litr, czy można dać 1litr na 500 kg bez obaw o wpływ na kiełkowanie?

Raz pomyliłem sie i dałem podwójnie zaprawy  na pszenicę, nic ujemnego nie zauważyłem, normalnie powschodziła. 

13 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Razem wszystko . Ja rezygnuje z tych donasiennych nawozów . Sama zaprawa i nic więcej . 

To zdjęcie same za siebie mówi.  Tu zastosowany stymulator, wtedy bez nawozu, teraz dalej tak samo zaprawiam, plontar  plus nawóz z Bajwy

Edytowane przez tomek73
Opublikowano
8 godzin temu, mysza103 napisał:

A co , dzieje się coś z rzepakiem jak się doda parę kropel więcej zaprawy , bądz mniej ? bo ja u siebie niczego takiego nie stwierdziłem , może tylko tyle że jak dam więcej to lepiej i dłużej  trzyma i  od robaka.

Nic się nie dzieje, bo na rzepak robiłem większe stężenie. Sens mojej wypowiedzi; nie ma się co pałować z pszenicą, bo nigdy nie ma z nią problemu ( w porównaniu do rzepaku)

Opublikowano
12 godzin temu, mysza103 napisał:

Tebukonazol obniża kiełkowania, ja tam z nim nie przesadzam. 

Opublikowano
37 minut temu, Badwolf napisał:

Czy ktoś kiedyś miał sytuację że zasiał normalnie, były opady i  mu pszenica nie skielkowala ? 

U mnie bardzo rzadko powschodziła, ale była, ale jeden przedstawiciel mówił że pod Wrocławiem nie powschodziła na 160 ha i do przesiania. Było to  z 5  lat temu, deszcze padały od początku października przez 2 tygodnie . Ja posiałem i po 2 dniach zaczeło padać. Szału z plonem nie było. 

Opublikowano
13 godzin temu, Tomek90 napisał:

Pytałem wcześniej,  może ominąłeś,  o proporcje tej mikstury do zaprawiania .

Opublikowano
5 godzin temu, Badwolf napisał:

Czy ktoś kiedyś miał sytuację że zasiał normalnie, były opady i  mu pszenica nie skielkowala ? 

Miałem tak kilka lat temu . Ziarno zgniło w ziemi po zagrzebaniu. 

Opublikowano

Hej, chciałbym poruszyć temat nawożenia przedsiewnego pszenicy. Samo PK wystarczy? Czy potas z pociętej słomy rzepakowej liczyć jako całkowity do wykorzystania czy jakąs częśc w pierwszym roku? Bo sugerując się danymi to po rzepaku może zostac nawet 120 kg potasu w ziemi, co prawie by wystarczyło dla pszenicy.

Opublikowano
48 minut temu, notkiz napisał:

Hej, chciałbym poruszyć temat nawożenia przedsiewnego pszenicy. Samo PK wystarczy? Czy potas z pociętej słomy rzepakowej liczyć jako całkowity do wykorzystania czy jakąs częśc w pierwszym roku? Bo sugerując się danymi to po rzepaku może zostac nawet 120 kg potasu w ziemi, co prawie by wystarczyło dla pszenicy.

obraz.png.d1bbb83122528133ba99bb8ffbbff789.png

Opublikowano

Zakupiłem nasiona kwalifikowane 4 worki, odmiana Apostel, data na etykiecie 2021. W domu okazało się że na pewno z dwóch worków wyłazi wołek, w cholerę wołka. Co z tym zrobić? Zgłaszać to gdzieś czy oddać do sklepu i wziąć inny worek po prostu? Najgorsze jest to że worki jak je przywiozłem odłożyłem pod wiatą niedaleko przyczep z pszenicą tegoroczną, a robaki zobaczyłem wieczorem jak szedłem poczytać etykiety. Gazować przyczepy teraz czy nie?

• Sad 1
Opublikowano

Panowie 2 tygodnie temu dałem kredę i wymieszałem że scierniskiem od tamtej pory spadło kilka deszczy po 4-5mm a chce siać polifoske i orac. Pytanie czy lepiej kredę zaorać I wysiac polifoske czy można przed orka dać NPK I zaorać, kreda nie będzie się gryzła z polifoska?

Opublikowano

Tomek90 napisał:

12 godzin temu, mysza103 napisał:

miałem tak w tym roku z jęczmieniem jarym, machnołem sie i dałem podwójną dawke dobrze źe tylko na jednej ścieżce zeszło 50%

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v