Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
40 minut temu, wojtek424517 napisał:

Jak tak jeżdżę trochę, to po drodze zboża zaczynają się zielenić a nie dosychac 😅

Zgadza się, a jare to w ogóle masakra. bez desykacji będą do koszenia w 2 połowie sierpnia, tak się powymładzały. 

Opublikowano

To jest najlepsza żeby taka wszystka byla to tragedii by nie było a są sporo słabsze . Takiej suszy nie miałem nigdy i tak słabych zbóż też nigdy 

Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

Najlepsza działka w tym roku tragedii jeszcze nie ma jak na tą suszę ale i szału też nie 

IMG_20230720_203258192.jpg

IMG_20230720_203246257.jpg

Ładna pszeniczka ale najbardziej wiarygodne zdjęcia jest zawsze z góry w łan , nie pod skosem . To ty dajesz tylko jeden zabieg fungi?

Opublikowano (edytowane)

@masa24 tak to ja tylko jeden zabieg . W tym roku poszło T3 na części i na reszcie takie powiedzmy T2 T3 a i zapomnialbym na jednym polu samo t1 pojadę później zobaczę jak tam jest Ogólnie dla mnie jest masakra nie widziałem takiego roku i uważam że zboża są hukowe . To moja najgorsza działka gdzie teoretycznie powinno być najlepiej ale tu ominęły dosłownie wszystkie deszcze 

IMG_20230720_205430682.jpg

IMG_20230720_205430682.jpg

Edytowane przez alfa
Opublikowano
5 godzin temu, tommy66692 napisał:

Jak wapnujesz węglanem to nic się nie dzieje 

To co uważasz ze mozna na górę przed uprawą siewna sypnac poli 6 i wapno weglan razem? Bo ja planowalem obornik+ poli6 150kg pod plug a na górę wapno. Tyleze ta polifoska lepiej by mi pasowala na górę dax bo pole piach..

Opublikowano

U nas w środę już obszarowiec kosił pszenicę nasienną, dla dużej firmy handlowej z południowo zachodniej Polski, więc wilgotnością w ok. 15% nikt raczej się nie przejmował. Ważne żeby jak najszybciej przygotować z tego mat. siewny i na handel 😋  Potem się dziwimy że kiełkowanie "kwalifikatu" .ujowe 😎

Opublikowano

sieje pare ladnych lat 100 % arealu kwalifikatem bo zawsze podchodzilem do tego ze musi zgadzac sie to co na etykiecie+ oszczednosc czasu i zdrowia.  Przez swoja glupote nigdy tego materialu nie sprawdzalem a pewnie wiele osob nie sprawdza sily kielkowania,  ale mam podejrzenia ze rozni sie od tego co na etykiecie

w tym roku  sprawdze dokladnie zgodnosc tego co naprawde z etykieta

rok temu kolega sprawdzal juliusa , wg etykiety 90 %  a na talerzy skielkowalo moze 50 %     przedstawiciel odpowiedzial ze tak ma byc, ze w ziemi skielkuje wiecej i ze to normalne ze zaprawione ziarno bedzie wolniej kielkowalo od niezaprawionego ( sprawdzal tez swoja pszenice ktora skielkowala w ponad 90 procentach i szybciej niz kwalifikar

• Sad 1
Opublikowano

Człowiek robi się coraz starszy więcej widział i w tych czasach trzeba sprawdzać ta sile kiełkowania , co do zaprawy tez nie wiemy czy jest to co deklaruje producent . Dlatego za rok schodzę z kwalifikatu sieje swój , wynajmę mobilnych zaprawiaczy i będzie taniej i lepiej 😁

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

sieje pare ladnych lat 100 % arealu kwalifikatem bo zawsze podchodzilem do tego ze musi zgadzac sie to co na etykiecie+ oszczednosc czasu i zdrowia.  Przez swoja glupote nigdy tego materialu nie sprawdzalem a pewnie wiele osob nie sprawdza sily kielkowania,  ale mam podejrzenia ze rozni sie od tego co na etykiecie

w tym roku  sprawdze dokladnie zgodnosc tego co naprawde z etykieta

rok temu kolega sprawdzal juliusa , wg etykiety 90 %  a na talerzy skielkowalo moze 50 %     przedstawiciel odpowiedzial ze tak ma byc, ze w ziemi skielkuje wiecej i ze to normalne ze zaprawione ziarno bedzie wolniej kielkowalo od niezaprawionego ( sprawdzal tez swoja pszenice ktora skielkowala w ponad 90 procentach i szybciej niz kwalifikar

Miałem ze 3 lata temu kwalifikat odmiany Patras no i jak mi zabrakło na zakończenie działki dosiałem swoim też Patrasem  oczywiście zaprawianym. Moje własne nasiona powschodziły dzień wcześniej mimo że siane było razem tego samego dnia i calutką jesień siane swoim wyglądało ciut lepiej.

Opublikowano

ja kiedyś stary rzepak sprawdzałem w papierze z wodą 0 nasion skiełkowało 

a jak go włożyłem do ziemi normalnie skiełkował i rósł 

z innymi zbożami nie miałem problemu na ręczniku papierowym 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v