Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie puma była zastosowana dość późno bo początkiem maja a robotę ładna zrobiła. Jednak nie ma co kombinować z opryskami tylko coś konkretnego puścić.

U mnie problem z sarnami jest bo podchodzą i skupia sobie klosy tak jakby to ich było. 

Opublikowano

Odnośnie miotły, to w jednej pszenicy po rzepaku (siew 24.09) wyskoczyły pojedyńcze miotełki na całej działce 2ha, Pryskane było expert met + dff. W pszenicach z pażdziernikowych siewów, obojętnie czy po rzepaku czy po pszenicy - miotły brak, zarówno po expercie + dff, jak i po chlorotoluronie + dff.

Opublikowano
tomek12051133 napisał:

U mnie puma była zastosowana dość późno bo początkiem maja a robotę ładna zrobiła. Jednak nie ma co kombinować z opryskami tylko coś konkretnego puścić.

U mnie problem z sarnami jest bo podchodzą i skupia sobie klosy tak jakby to ich było. 

sieje ostke, sarna nie ruszy

Opublikowano

kilka lat sialem ostroge, to pozna odmiana i kosilem ja jako ostatni we wsi ale nigdy nie było problemu z wymuceniem ziarna. W tym roku spróbuję spirelle, akurat pszenics pasuje mi pod lasem gdzie sporo jest saren więc jak znalazl

Opublikowano
20 minut temu, tomek12051133 napisał:

A jak z koszeniem tego? Nie ma problemu wymlocic te ości?

wiele lat sieję ostrogę i wilejkę - to nie jęczmień, aby ości stanowiły jakoś problem

Opublikowano
12 godzin temu, Piffpaff napisał:

kilka lat sialem ostroge, to pozna odmiana i kosilem ja jako ostatni we wsi ale nigdy nie było problemu z wymuceniem ziarna. W tym roku spróbuję spirelle, akurat pszenics pasuje mi pod lasem gdzie sporo jest saren więc jak znalazl

Też u Ciebie kłosy były krótkie? U mnie 6-8 pieterek i taka skromna się wydaje w porównaniu np z metronomem który ma 10-12.  Wody nie brakowało. Nie wiem czego się spodziewać. Raz miałem gorszą ostroge i 6 ton dała a w tym roku wydaje się lepsza ale bez szału nawet chyba na 6 ton nie wiem czy... hmmm... Na zdjęciu kawałek ostrogi i metronom dla porównania 

20230708_061928.jpg

Opublikowano

Nie trafiłeś z regulatorem w Ostrodze. Kłoski takie pozbijane w kłosie w górnej części 😏 troszkę na dolnych odrzuciła również. Ale tu masa ziarniaków podnosi plon. Metronom depota mi przypomina. Z ostek spróbuj sobie fenomena albo foxxa(zdrowszy)

Opublikowano (edytowane)

Jara pszenica - niczym nie regulowana

IMG_20230707_135836.jpg

1 godzinę temu, Broody napisał:

Nie trafiłeś z regulatorem w Ostrodze. Kłoski takie pozbijane w kłosie w górnej części 😏 troszkę na dolnych odrzuciła również. Ale tu masa ziarniaków podnosi plon. Metronom depota mi przypomina. Z ostek spróbuj sobie fenomena albo foxxa(zdrowszy)

Ostroga tak właśnie wygląda, niezależnie od tego, czy ją skrócisz, czy nie, taki ma kłos

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Euforia po rzepaku
Siew około 25 września jako materiał C2 , 173 kg/ hektar jak dobrze pamiętam 380-400 szt/m2  ale moim okiem nie widać tej obsady w obecnym momencie 
Nawożenie około 145 kg azotu granula + 10 dolistnie
Plan pierwotny zakładał około 25 kg azotu mniej ale początek maja był mokry i zdecydowałem się na dosypanie azotu 
Brak PK przedsiewnie
3 zabiegi fungi 
T1 - prochloraz 0,65 + Tebu 0,65 + Fenpropidyna 0,33
T2 -Priaxor 0,96L
T3 - 0,33 Tebu + 0,33 Protendo ( dawki triazola małe ale w momencie zabiegu było dość sucho a deszcz w prognozach niby miał się pojawić ) 

IMG_20230703_123739_1.jpg

IMG_20230703_123856_3.jpg

IMG_20230703_123825_8.jpg

• Like 5
Opublikowano
16 minut temu, jahooo napisał:

Jara pszenica - niczym nie regulowana

IMG_20230707_135836.jpg

Ostroga tak właśnie wygląda, niezależnie od tego, czy ją skrócisz, czy nie, taki ma kłos

No właśnie chyba to taki typ pszenicy że kłos malutki. Może zdjęcie tego nie oddaje ale na żywo jeśli chodzi o obsadę jest dość gęsto, tylko taka skromna bo te kłoski maławe w porównaniu z metronomem... Ogólnie nie wiem kiedy to skosze bo te pszenice mają w większości 3 liście zielone czyli flagówka, podflagówka i 3 na dole. Obie odmiany to co wykształciły to nalały tzn. Że pierwsze pieterka nawet nalane od dołu i od góry więc nadmiar wody zrobił to że praktycznie nic nie odrzuciła. A na ten moment ziarenka takie jak na fotce. 

1 godzinę temu, Broody napisał:

To prawda. Nie skróciła się. Za wcześnie trochę. Bardziej poszło w rozkrzewienie obsady niż w skrócenie. Na 2 placach leży a tak to gęsta tylko zdjęcie tak tego nie oddaje 

Screenshot_20230708-084823_Gallery.jpg

2 minuty temu, brodziak81 napisał:

Z kiedy te zdjęcia zielono jak w pół maja. Pow. Miński oziminy żółciutkie jak pod kose. 

To co ja wstawiłem to jest ten tydzień. Ja mam 3 liście zielone na roślinie 

Opublikowano
18 minut temu, brodziak81 napisał:

Z kiedy te zdjęcia zielono jak w pół maja. Pow. Miński oziminy żółciutkie jak pod kose. 

Poniedziałek czy wtorek czyli 3-4 lipca 
Na kawałku górki którą mam na tym polu zaczęła usychać już koło 15 czerwca jak dobrze pamiętam 

Opublikowano
1 godzinę temu, brodziak81 napisał:

U mnie wczoraj było tak , myślę że za 2 tygodnie jakieś pierwsze kawałki będą szły pod kosę 

IMG_20230707_193355.jpg

IMG_20230707_143052.jpg

IMG_20230707_193257.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, brodziak81 napisał:

U mnie wszystkie żółte prawie i poschniete a na jednej działce gdzie łapało coś deszczu mocno zielone wstawię zdjęcie później jak zrobię bo nie byłem tydzień 

Opublikowano
2 godziny temu, Lubeelskirolnik napisał:

Euforia po rzepaku
Siew około 25 września jako materiał C2 , 173 kg/ hektar jak dobrze pamiętam 380-400 szt/m2  ale moim okiem nie widać tej obsady w obecnym momencie 
Nawożenie około 145 kg azotu granula + 10 dolistnie
Plan pierwotny zakładał około 25 kg azotu mniej ale początek maja był mokry i zdecydowałem się na dosypanie azotu 
Brak PK przedsiewnie
3 zabiegi fungi 
T1 - prochloraz 0,65 + Tebu 0,65 + Fenpropidyna 0,33
T2 -Priaxor 0,96L
T3 - 0,33 Tebu + 0,33 Protendo ( dawki triazola małe ale w momencie zabiegu było dość sucho a deszcz w prognozach niby miał się pojawić ) 

IMG_20230703_123739_1.jpg

IMG_20230703_123856_3.jpg

IMG_20230703_123825_8.jpg

Bardzo ładnie poprowadzona pszenica 😎

@jahooo miałem ostrogę pare razy około 7-11lat temu i tylko  raz miała takie kłosy w momencie gdy dostała regulator dość wcześnie. Ogólnie mówię, są dużo lepsze ostki 

Opublikowano

Przyznam, że wchodzę w łan i jakiś tam niedosyt jest ale kombajn zweryfikuje
Mam nadzieję ze chociaż koło 6-tki się zakręci
Póki jest woda jest super, jak zaczyna brakować wody to klasa IVa gdy nie ma dobrego podglebia nie jest po prostu kompleksem pszenicznym 

Opublikowano
45 minut temu, Broody napisał:

Bardzo ładnie poprowadzona pszenica 😎

@jahooo miałem ostrogę pare razy około 7-11lat temu i tylko  raz miała takie kłosy w momencie gdy dostała regulator dość wcześnie. Ogólnie mówię, są dużo lepsze ostki 

I jak ci to sypało? Bo u mnie jak widać regulator za wcześnie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v