Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, boogie7 napisał:

To jest jakaś ku.wa obsesja w tym temacie !

Każdy tutaj chcialby mieć pszeniczkę o mtz powyzej 50g i najlepiej aby miala tak 850kg/metr sześcienny to i sieją rzadko i modla się o nie wiadomo co. Bez w pelni uregulowanych gleb, dobrych warunków meteo, trzeźwego gospodarza, dobrej i w czasie zastosowanej chemi, nawozów pod korek, jakotakiego sprawnego sprzętu siejącego nie ma co nawet myśleć o zadowalajacych efektach rzadzizny.

Zwykle przypali (sa lata że na jesien już, ale ostatnio prawie zawsze maj/czerwiec,), zaleje (wczesna wiosna), ususzy, zachwaści (tydzień po deszczach pojawiła się miotła, wiosenna na większości pól w rejonie w tym u mnie i juz to oleję raczej), grzyb zaatakuje (a tutaj ostatnio sraczka o każdą plamkę i przypalenie- rada nie pryskaj, nie przypali końcówek). Potem płacz bo dają ohłapy w skupie. Chcialem kupić 2-3 lata temu paszówkę za to co oferowali na giełdach (bylo i tak to 100-150zł więcej niz na PL skupie), ale nie bo przeciez kazdy obszarnik może czekać miesiąc na mniejszą kasę (liczy się FV bardziej niż gotówka w dniu dostawy tyle że bez FV i badania dogłębnie parametrów). Kupiłem od posrednika za zawyżone ceny kuku ze Słowacji- polskie rolniki niech się gryzą ze skupami jak między sobą nie chcą współpracować.

• Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, Ulman napisał:

T2/T3  to nie dokładnie to samo co T3 - to po pierwsze. Po drugie strobiluryna ,  strobilurynie nierówna a mowa była o azoksy która opóźnia dojrzewanie. Po trzecie - co ma zrobić azoksy na kłosie?

Przedewszystkim '- nie dopuścić do rozwoju grzybów z rodzaju alternaria, powodujących czernienie kłosa w przypadku przedłużających się, przekropnych żniw. To że u Ciebie upala zboża w połowie lipca i są gotowe do zbioru przy słonecznej i suchej pogodzie, nie oznacza że wszędzie panują takie warunki. Poza tym, tam w Polsce, musicie żniwa zakończyć w lipcu, żeby w internetach móc pochwalić się jako "pierwszy we wsi" 😆

2 godziny temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

Każdy tutaj chcialby mieć pszeniczkę o mtz powyzej 50g i najlepiej aby miala tak 850kg/metr sześcienny to i sieją rzadko i modla się o nie wiadomo co. Bez w pelni uregulowanych gleb, dobrych warunków meteo, trzeźwego gospodarza, dobrej i w czasie zastosowanej chemi, nawozów pod korek, jakotakiego sprawnego sprzętu siejącego nie ma co nawet myśleć o zadowalajacych efektach rzadzizny.

Zwykle przypali (sa lata że na jesien już, ale ostatnio prawie zawsze maj/czerwiec,), zaleje (wczesna wiosna), ususzy, zachwaści (tydzień po deszczach pojawiła się miotła, wiosenna na większości pól w rejonie w tym u mnie i juz to oleję raczej), grzyb zaatakuje (a tutaj ostatnio sraczka o każdą plamkę i przypalenie- rada nie pryskaj, nie przypali końcówek). Potem płacz bo dają ohłapy w skupie. Chcialem kupić 2-3 lata temu paszówkę za to co oferowali na giełdach (bylo i tak to 100-150zł więcej niz na PL skupie), ale nie bo przeciez kazdy obszarnik może czekać miesiąc na mniejszą kasę (liczy się FV bardziej niż gotówka w dniu dostawy tyle że bez FV i badania dogłębnie parametrów). Kupiłem od posrednika za zawyżone ceny kuku ze Słowacji- polskie rolniki niech się gryzą ze skupami jak między sobą nie chcą współpracować.

Prędzej "przypali" zbyt gęstą, niż tą rzadką 😎

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, boogie7 napisał:

Przedewszystkim '- nie dopuścić do rozwoju grzybów z rodzaju alternaria, powodujących czernienie kłosa w przypadku przedłużających się, przekropnych żniw. To że u Ciebie upala zboża w połowie lipca i są gotowe do zbioru przy słonecznej i suchej pogodzie, nie oznacza że wszędzie panują takie warunki. Poza tym, tam w Polsce, musicie żniwa zakończyć w lipcu, żeby w internetach móc pochwalić się jako "pierwszy we wsi" 😆

Prędzej "przypali" zbyt gęstą, niż tą rzadką 😎

Nie zawsze- sam mam trochę rzadziej zasianą ozimą (przypalilo) i gęściej jarą doslownie 100 metrów od siebie. Lepiej wyglada jara pomimo identycznej pogody i ziemi i raczej w tym roku jara da tą 1/4 więcej z ha niż ta ozima. No ale to przykład ekstremalny bo porównuję dwie zupelnie inne odmiany inaczej prowadzone (jara dostala tylko t1/r1 i mniej sztucznego).

Drugi kawalek już ozimej- na 95% gęsto zasiana a na 5% wyjedzona przez wrony dość rzadko powschodziła. Tak samo prowadzona, a lepiej i żywiej wyglada tam gdzie gęściej.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano
51 minut temu, boogie7 napisał:

Ja mam większość gleb I klasy i nic mi nie upala. Azoksy na kłos to karkolomne rozwiązanie i nie wiem czy ktokolwiek to zaleca

Opublikowano

Dawniej dodawało się pikoksystrobiny, ale została wycofana. Ty uprawiasz 1 klasę, a ja takiej chyba nawet w życiu nie widziałem 🤔

Opublikowano

Azoty Tarnów wysyłaja SMS że :

Dzień dobry Nowa oferta na  nawóz SALMIX 2 z Tarnowa. Aktualna cena 1080 zł(netto) za tonę, odbiór własny.Nawóz w BB 500kg. Kontakt: 146373905
Zamówienia na adres: Krzysztof.spinda@grupaazoty.com

żenada szukają frajera chyba panikują bo podobno w Niemczech mocznik już po 1300zl oczywiście import 

Macie nie kupować polskich nawozów bo ja mam w pamięci jak nawozy drozały to zrywali kontrakty i nie realizowali umowy a do Niemczech czy upadliny wysyłali nawozy wagonami i sprzedawali tam o tys zł na tonie taniej i teraz z upadliny przyjeżdża zboże produkowane z tych nawozów co nam ich nie sprzedali 

Proszę każdego o zastanowienie się przed zakupem i nie wybieranie polskich nawozów nawet jakby były tańsze niech je teraz wyślą do Niemców nie bądźcie frajerami 

Niech grupa azoty upadnie nie głosowac na PiS i PO głosuj na konfederację lub agro unię nawet jak się z nimi nie zgadzacie mentalnie bo trzeba wbić klina i wsadzić chołote za kraty to oszuści grają wami jak pionkami tam na władzy to korupcja i bezprawie niech brałn przejmie władze i za kraty kaczkę i Donalda 

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

Faktycznie, Braun to światy człowiek 😂

To nie chodzi o jego jako o człowieka ale ze trzeba go wykorzystać jako pistolet na ten szajs 

Opublikowano
Tigon napisał:

jak stoi to plonu nie będzie.

kto przyoszczędził na opryskach lub brak t3 to kłosy już białe się robią, półtora tygodnia mokrej pogody i efekt. 

Ja nie zrobiłem w tym roku t3 bo jak wyrzuciło pylnik było tak sucho że flagowy się zwijał a teraz w 2 tygodnie 90mm i na plewkach pokazują się czarne plamki. Bądź tu mądry....

Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

Ja nie zrobiłem w tym roku t3 bo jak wyrzuciło pylnik było tak sucho że flagowy się zwijał a teraz w 2 tygodnie 90mm i na plewkach pokazują się czarne plamki. Bądź tu mądry....

Wyluzuj, jako konsumpcję chcesz sprzedać czy co

Opublikowano

raczej jestem spokojny ale sami dobrze wiecie że cały sezon się dogląda i dba a na koniec i tak grzyb zje i to denerwuje. Wiem o tym że t3 po przekwitnięciu niewiele da a jak był odpowiedni czas na to to paliło słońce więc bez sensu było dobijać rośliny

• Like 2
Opublikowano
21 godzin temu, Tigon napisał:

jak stoi to plonu nie będzie.

kto przyoszczędził na opryskach lub brak t3 to kłosy już białe się robią, półtora tygodnia mokrej pogody i efekt. 

Białe kłosy to raczej brak albo nietrafione T1, nie T3

17 godzin temu, Tomek90 napisał:

Po wyrzuceniu pylników kto zrobił kłosa to też będzie fuzariozy tak jak u tych co nie zrobili. Pod tym względem nic nie straciłeś. 

Akurat częściej mamy do czynienia z septoriozą plew, niż z fuzariozą..

40 minut temu, Piffpaff napisał:

raczej jestem spokojny ale sami dobrze wiecie że cały sezon się dogląda i dba a na koniec i tak grzyb zje i to denerwuje. Wiem o tym że t3 po przekwitnięciu niewiele da a jak był odpowiedni czas na to to paliło słońce więc bez sensu było dobijać rośliny

W przypadku zagrożenia ze strony fuzariozy kłosa, zabieg można wykonać do fazy dojrzałości wodnej ziarna. Kto Wam ku.wa nawciskał tej ciemnoty, że jedyny słuszny termin to ten z pylnikami 🤔

Opublikowano
42 minuty temu, boogie7 napisał:

Białe kłosy to raczej brak albo nietrafione T1, nie T3

Akurat częściej mamy do czynienia z septoriozą plew, niż z fuzariozą..

W przypadku zagrożenia ze strony fuzariozy kłosa, zabieg można wykonać do fazy dojrzałości wodnej ziarna. Kto Wam ku.wa nawciskał tej ciemnoty, że jedyny słuszny termin to ten z pylnikami 🤔

No przecie to na takim Tebukonazol na etykiecie pisze do fazy dojrzałości wodnej , czyli chyba termin T4 . Chyba . 

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, boogie7 napisał:

W tym wypadku pewnie procamowcy ;) 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

W tym wypadku pewnie procamowcy ;) 

Procamowcy mówili nie robić bo niema sensu już na fuzarioze czyli się zgadza 🙂 w porządku ludzie widać, nie wpychają robić. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v