Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, yacenty napisał:

w jakich dawkach to robiłes?

T1 nie pamiętam ale na pewno górna granica priaxor 0,8  obok mam agil na tej działce i czysto ,przez granice sąsiad pszenicę po sobie z 10lat on niewie nawet że są fungicydy i tam czysto

Opublikowano
11 minut temu, metrax12 napisał:

tadi77

Tu ewidentnie coś nie wyszło. Czy to jest na wszystkich liściach? Może azoksystrobina jakaś chrzczona..... 

Występuje płacowo ale zaczyna się powoli zasięg zwiekszac

Opublikowano

14 minut temu, tadi77 napisał:

Występuje płacowo ale zaczyna się powoli zasięg zwiekszac

U mnie to samo... Ale jak zauważyłem to w większości tam gdzie jest słabsza ziemnia (niestety mocno mozajkowa) tam gdzie lepsza ziemia to zdrowe czyste... Może deszczu zaczyna coraz bardziej brakować.

Opublikowano
3 godziny temu, Marcprez napisał:

U mnie to samo... Ale jak zauważyłem to w większości tam gdzie jest słabsza ziemnia (niestety mocno mozajkowa) tam gdzie lepsza ziemia to zdrowe czyste... Może deszczu zaczyna coraz bardziej brakować.

U sąsiada wywaliło to samo na pszenicy. O ile pamiętam to chyba tydzień temu robił T2. Było zielono, dziś jest wręcz paskudnie, a za kołami i pod ciągnikiem dużo żółciej.

Mozaika na liściach

Opublikowano

Dziś robię T2 na ostatnim pszenżycie. Tylko fungi. Żadnego mocznika, siarczanu czy mikro. Jeszcze jest wilgoć ale stresu fundował nie będę, a i plonu już nie podniosę

Opublikowano

Euforia. Zaczyna się kłosić, miejscami już pierwsze kłosy można zobaczyć. Wody to na razie ma pod dostatek, po ostatnim deszczu jeszcze woda w dołkach stoi. W maju 75l opadu. 

IMG_20230530_182646.jpg

Opublikowano
Agrest napisał:

Dziś robię T2 na ostatnim pszenżycie. Tylko fungi. Żadnego mocznika, siarczanu czy mikro. Jeszcze jest wilgoć ale stresu fundował nie będę, a i plonu już nie podniosę

brawo ty👍

Opublikowano
Agrest napisał:

3 godziny temu, Marcprez napisał:

U sąsiada wywaliło to samo na pszenicy. O ile pamiętam to chyba tydzień temu robił T2. Było zielono, dziś jest wręcz paskudnie, a za kołami i pod ciągnikiem dużo żółciej.

Mozaika na liściach

U mnie też wystąpiło za opryskiwaczem że jest bardziej przypalone. Sprawdziłem ciśnienie na tylnej lancy i jest takie samo jak wszędzie. Odmiana Euforia pryskane 250 g tebu + 125 g azoksy do tego siarczan mg.

Opublikowano
56 minut temu, Aroo22 napisał:

Euforia. Zaczyna się kłosić, miejscami już pierwsze kłosy można zobaczyć. Wody to na razie ma pod dostatek, po ostatnim deszczu jeszcze woda w dołkach stoi. W maju 75l opadu. 

IMG_20230530_182646.jpg

Zazdroszczę takiej ilości opadów, centrum mazowsza 12l za maj

Opublikowano
4 godziny temu, tomek12051133 napisał:

Wyklosila się już u kogoś EUFORIA?

tak. u mnie już nawet w sobotę zaczęła się klosic. Miałem jechać z drugą dawka medax max a tu proszę - kłoski. Odpiscilem. Jeszcze tylko jeden wjazd t3 na kłosa i koniec

Opublikowano
Samsung123321 napisał:

Jechać jutro z t2/t3? Kłos w pochwie. Z tydzień mu brakuje żeby wyszedł. Myślę jechać bo łan trzyma wilgoć a chwilę deszczu ma nie być... mogę dać mikro? Środek ascra x pro. Pszenica łan jak na zdjęciu.

20230530_204510.jpg

według mnie t2/t3 to moment jak wychodzi klos ty bym obstawial moment pozbego t2 ale patrząc na pogodę i środek jaki chcesz zastosować to faktycznie dobra decyzja żeby jechać i wykorzystać jeszcze uwilgotnienie roślin. Ładna pszenica👍

Opublikowano
9 godzin temu, tadi77 napisał:

To jest rdza? Pojawiły się takie place 1m2 na tym polu nie było pszenicy 10lat była kukurydza ziarno z centrali belissa

20230530_102611.jpg

kurde mam też 1ha belissa z centrali na rozmnożenie  Do 13 maja była piękna zdrowa i zielona. Niestety rdza się się nagle pojawiła też miejscami (placami). Sam nie wiem dlaczego. To raczej dobre pole o uregulowanym odczynie. Na t1 był duet na start w gornej dawce + na t2 elatus. Wcześniej medax 0,5. Wszystkie zabiegi oddzielnie - łączlem każda substancję tylko z siarczanem i mikro

Opublikowano
3 minuty temu, tomala611 napisał:

kurde mam też 1ha belissa z centrali na rozmnożenie  Do 13 maja była piękna zdrowa i zielona. Niestety rdza się się nagle pojawiła też miejscami (placami). Sam nie wiem dlaczego. To raczej dobre pole o uregulowanym odczynie. Na t1 był duet na start w gornej dawce + na t2 elatus. Wcześniej medax 0,5. Wszystkie zabiegi oddzielnie - łączlem każda substancję tylko z siarczanem i mikro

Zachodzę w głowę i nieznam przyczyny nigdy z tą odmiana nie miałem problemu żadnych mixow opryskiwacz nie robiłem była bardzo ładna tymbardziej że tam przez 10 lat była kukurydza

Opublikowano
17 minut temu, rolnikos25 napisał:

Zazdroszczę takiej ilości opadów, centrum mazowsza 12l za maj

Ja z południa lubelskiego. W ostatnich 2 tygodniach maja kilka razy deszcz się trafił. W tym jedna dobra ulewa. 

Opublikowano
10 minut temu, Piffpaff napisał:

według mnie t2/t3 to moment jak wychodzi klos ty bym obstawial moment pozbego t2 ale patrząc na pogodę i środek jaki chcesz zastosować to faktycznie dobra decyzja żeby jechać i wykorzystać jeszcze uwilgotnienie roślin. Ładna pszenica👍

Zrobię ją jutro. A w sobotę t3 chyba bo już kłosy wyszły w innej pszenicy i zakończę nawożenie, ochronę. Tylko żniwa potem.  Rozumiem że mogę śmiało dawać mikro w takiej ilości jak na t1, t2? Bo słyszałem że na t3 nie można ale też słyszalem że można i nie wiem 

5 minut temu, Aroo22 napisał:

Ja z południa lubelskiego. W ostatnich 2 tygodniach maja kilka razy deszcz się trafił. W tym jedna dobra ulewa. 

U mnie Maj 68litrów a teraz z 2 tyg bez deszczu ma być

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Aroo22 napisał:

IMG_20230530_182646.jpg

U mnie też spadło 75 litrów , ale co z tego jak głównie zależy jakie jest podglebie , bo teraz już jak się wyrwie pszenice czy rzepak to korzeń ziemi nie trzyma , sucha ziemia zaczyna się robić , ale do 5-10 czerwca myślę że pociągnie bez uszczerbku , a w tedy mają być już deszcze , przynajmniej w prognozie

2 godziny temu, tobago napisał:

Stosujecie mocznik dolistnie na kłos żeby podbić białko? Niby nie jest gorąco na takie zabiegi ale sucho bardzo. 

Ja w tym roku pewnie zastosuję , ale takie coś to się będzie robić pewnie za jakiś miesiąc a nie teraz , a wówczas może już tak sucho nie będzie 

Edytowane przez mysza103
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v