Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, GABBER85 napisał:

widze ze nie tylko umnie septorioza, co oprysk t to gorzej a nie lepiej, t1 prochloraz+tebu +odzywki,t2 przed terminem azoksy protio, dawki mocne z MgS i odzywkami a wyglda coraz gorzej

macie jakiś sprawdzony środek/substancje na septorioze paskowaną?

Upewnij się, czy to nie przypalenia po opryskach, może foto wrzuć bo protio powinno sprawę załatwić. Septoria + dtr ładnie sobie radzi bushi 0,5l/ha + dafne 0,5l/ha (~150zl/ha)

Edytowane przez jaffa
  • Like 1
Opublikowano

na wiosne bez oprysków po n1 pokazała sie septorioza zresztą i na trawach różnych też, ktos tu pisał że mokra i zimna wiosna, to nie " fito"

40 minut temu, boogie7 napisał:

Bo to kuwa pewnie fito od chemii, a nie żadna septoria..

dej se spokój, bez oprysków po N1 już to było

Opublikowano
boogie7 napisał:

3 godziny temu, GABBER85 napisał:

widze ze nie tylko umnie septorioza, co oprysk t to gorzej a nie lepiej, t1 prochloraz+tebu +odzywki,t2 przed terminem azoksy protio, dawki mocne z MgS i odzywkami a wyglda coraz gorzej

macie jakiś sprawdzony środek/substancje na septorioze paskowaną?

Bo to kuwa pewnie fito od chemii, a nie żadna septoria.. Latają niektórzy jak popierdoleni z tymi opryskami, nie mając pojęcia co, jak i kiedy występuje w łanie. Nasłuchają się jakichś hektarów wiedzy i wio w pole ! 🤦

I u mnie podobnie było. Nie całe 3 tyg po T1 poleciałem z drugim zabiegiem a było to 4.05 objoway były podobne jak septorioza a pewnie wystąpiło fito. Z drugiej strony na T1 dalem protio 180g wiec tak średnio.Pszenica obecnie w fazie podflagowego i teraz pytanie jak dalej ja chronić 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Niektórzy pisali że po Duet na Start że tez problemy są . Nie wiem , u mnie T1 nim była robiona . 

Ale tylko w pszenicy. Pszenicę i pszenzyto pryskałem duetem + 0,5-0,6 fenpropidyny. Pszenica masakra jeśli chodzi o septo i dtr. A pszenżyto czyste od góry do dołu 

20230518_194130.jpg

Opublikowano

Miałeś w kwietniu temp. sprzyjające rozwojowi septoriozy ??  Na jednej pszenicy zaczęły mi się pojawiać żółte place, w miejscach z ilastą glebą. Pszenica zatrzymała się w rozwoju, więc regulację odpuściłem w tych miejscach (T1 było robione na całej powierzchni) Po jakimś czasie pszenica "ruszyła" i nie ma na niej najmniejszego przebarwienia, plamki, itp. Natomiast tam gdzie była skracana (1l. Stabilanu + 0,3 modanu) do dziś końcówki liści są pożółkłe, z nekrozami do złudzenia przypominającymi septorię.. Dopiero podflagowy jest czysty.

Opublikowano

Na chabra i przytulię sam fluroksypyr wystarcza. Taki sam efekt krótko po zabiegu.

Opublikowano
19 minut temu, boogie7 napisał:

Miałeś w kwietniu temp. sprzyjające rozwojowi septoriozy ??  Na jednej pszenicy zaczęły mi się pojawiać żółte place, w miejscach z ilastą glebą. Pszenica zatrzymała się w rozwoju, więc regulację odpuściłem w tych miejscach (T1 było robione na całej powierzchni) Po jakimś czasie pszenica "ruszyła" i nie ma na niej najmniejszego przebarwienia, plamki, itp. Natomiast tam gdzie była skracana (1l. Stabilanu + 0,3 modanu) do dziś końcówki liści są pożółkłe, z nekrozami do złudzenia przypominającymi septorię.. Dopiero podflagowy jest czysty.

zgadza się, poszło mała dawka na skrócenie, ale te liście pozwijane żółte to wyglądają bardziej na grzyba aniżeli wine skrócenia, fakt faktem ostatnie 4-5 dni jest zimno

Opublikowano
5 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Protio do Priaxora a Metkonazol i Tebu na T3 . 

Uważasz że aż tak duża presja tu jest by wspomagać Priaxora dodatkowo protio?
Przyznam ze dzwoniłem dziś do przedstawiciela BASF który rekomenduje dać 0,8 Priaxora + Kendo na mączniaka ze względu na to że Priaxor nie działa z nim dość dobrze
Ewentualnie sam Priaxor a na T3 własnie metko z tebu

Opublikowano
30 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

Panowie miejscami pszenica dramat, parę dni po t2 a w niektórych punktach grzyb idzie w najlepsze, jednak nie na całym kawałku, jak to jest że miejscami jest pół liścia zajęte a miejscami wcale? robić poprawkę? 

346098021_769802114630852_4456519019075051285_n.jpg

weź to chłopie zaoroj, nam tu wali po 10ton,  a ty se jaja robisz

• Haha 4
  • Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kat napisał:

Pszenicę i pszenzyto pryskałem duetem + 0,5-0,6 fenpropidyny. Pszenica masakra jeśli chodzi o septo i dtr.

Duet na Start to dobre rozwiązanie na mączniaka i podstawę. Jeżeli ktoś opóźnia T2 to zamiast fenpropidyny można dodać tebukonazol/

Opublikowano
34 minuty temu, Lubeelskirolnik napisał:

Uważasz że aż tak duża presja tu jest by wspomagać Priaxora dodatkowo protio?
Przyznam ze dzwoniłem dziś do przedstawiciela BASF który rekomenduje dać 0,8 Priaxora + Kendo na mączniaka ze względu na to że Priaxor nie działa z nim dość dobrze
Ewentualnie sam Priaxor a na T3 własnie metko z tebu

Podpowiedz kolego jaką dawkę Kendo w mieszaninie z 0,8 Prixora zastosowac? 

Opublikowano
22 minuty temu, darekbarcz napisał:

Duet na Start to dobre rozwiązanie na mączniaka i podstawę. Jeżeli ktoś opóźnia T2 to zamiast fenpropidyny można dodać tebukonazol/

Zino było i bałem się że teby nie bardzo będzie działać. A dwa chciałem go na kłos zostawić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v