Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobrym pomysłem jest dać na T2 tebukonazol i azoksystrobine? Na T1 szedł tebukonazol, prochloraz i fenpropidyna. Czy może dołożyć trochę i zamiast 125g tebukonazolu dać 100g protiokonazolu? W pszenicy widać przebarwienia, ale to od zbyt niskich temperatur :/

Opublikowano

Ile protio dołożyć do priaxora na t2 100g wystarczy? Miał być praxior + tebu ale 20zl więcej i mam,100g protio a dtr mi się pokazała. Na t1 input trible w pelnej dawce poszedl.

Opublikowano

U mnie póki co w polach czysto jeśli chodzi o choroby. Dziś nad ranem -4 i dzisiejsza noc ma być podobna, także z zabiegami czekamy. Zostało mi Greena Zbożowego i pytanie dodawać do T2? Planowałem około 1kg/ha ale trochę poczytałem odnośnie niekorzyści miedzi na liść flagowy i nie wiem czy nie odpuścić

Opublikowano
28 minut temu, Lukasz21_Lubelskie napisał:

U mnie póki co w polach czysto jeśli chodzi o choroby. Dziś nad ranem -4 i dzisiejsza noc ma być podobna, także z zabiegami czekamy. Zostało mi Greena Zbożowego i pytanie dodawać do T2? Planowałem około 1kg/ha ale trochę poczytałem odnośnie niekorzyści miedzi na liść flagowy i nie wiem czy nie odpuścić

Ja 1kg będę dodawał . Tak co roku dodaje . Nic złego się nie dzieje . 

30 minut temu, luki08 napisał:

Ile protio dołożyć do priaxora na t2 100g wystarczy? Miał być praxior + tebu ale 20zl więcej i mam,100g protio a dtr mi się pokazała. Na t1 input trible w pelnej dawce poszedl.

125g takie minimum się wydaje . Nie wiem jak tu ludzie radzą . 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, luki08 napisał:

Zależy jaka dawka Priaxora, ja daję ok. 0,8-0,9l/ha + 0,4l/ha protiokonazolu (czyli 120g)

Edytowane przez anja79
Opublikowano

Panowie sory że tutaj ale nie będę specjalnie tematu zakładał , Jeżeli mam jedną dzierżawę na gębę to czy mogę oddać próbkę do badania ? Jeśli tak to na jakiej podstawie ? Trawnik ?? 

Opublikowano

Ale przecież nie jest wymagany akt notarialny oddając próbki do labu. 

Najwyzej powiedz ze to jakaś dodatkowa próbka z tego samego pola bo na przykład pobrana z placu gdzie nic nie rośnie i chcesz osobno zbadać. 

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Zapracowany napisał:

Masz już liść flagowy? Czy inna potrzeba robienia T2? Dwa tygodnie przy tych temperaturach bez deszczu to chyba nie ma jeszcze tragedii, gorzej jak by było po 35 stopni

Mączniak się wkradł, tylko zboże już zma towiało delikatnie od braku wody

Opublikowano
Dnia 28.04.2023 o 11:22, Lubeelskirolnik napisał:

Witam
Zabieg T1 + R1 robiony w ubiegły czwartek około godziny 18 przy zachmurzeniu
Prochloraz 0,65 + Tebu 0,65 + Andros ( morfolina fenpropidyna ) 0,35  + mocznik 10 kg + siarczan 7 + Amino Ultra Zboża 0,8 kg + Tytanit 0,25 + Optisil 0,3L + 0,25 Modan 

Przed zabiegiem ładna zdrowa pszenica bez żadnych objawów chorobowych na górnych liściach.
We wtorek taki widok

Mrozu nie było ani przed ani po zabiegu.
Grzyb czy poparzenia ?

IMG_20230426_095414_3.jpg

IMG_20230426_095318_7.jpg

IMG_20230426_095412_9.jpg

Aktualizacja po niecałych dwóch tygodniach
Nie wiem już sam czy dalej męczą ją poparzenia po zabiegu czy to septorioza
Nawożenie 119 kg N w granuli + 10 już poszło dolistnie w moczniku

11 maja mija 3 tygodnie  od zabiegu T1
Na T2 planowany Priaxor 0,95L + 100g protiokonazolu
Planuję tylko dwa zabiegi. Opózniać go czy niekoniecznie?
Co jej dorzucić w tym tygodniu by jakoś postawić ją na nogi
Wychodzi obecnie liść podflagowy jak widać w dośść dobrej kondycji

IMG_20230506_125311_7.jpg

IMG_20230506_125852_4.jpg

IMG_20230506_125843_9.jpg

IMG_20230506_125832_9.jpg

Opublikowano
7 godzin temu, mich18 napisał:

Panowie czy dawka 130 g protio i 140g azoksy ,poradzi sobie z maczniakiem bo mam sporo po tym duecie na start ? 

Tylko i wyłącznie fenpropidyna.  Dorzuc androsa/ tern i będzie ok. 

Opublikowano
Dnia 8.05.2023 o 08:12, STIG13 napisał:

Ja daję 100 chelatu manganu, 100 cynku, 10 molibdenu, 30 boru

Dzięki za odpowiedź. A bez problemu mogę to wszystko połączyć z priaxorem i siarczanem magnezu?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v