Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś poszłem do pszenicy sianej początkiem listopada , 10 grudnia jeszcze na wierzchu nie było nic , ale jak się grzebneło to była pod wierzchem , dziś 19 grudnia fajnie powschodzona jest .

Jedna rurka się złamała i wyłączyłem jej wysiew , tak że całe pole jest posiane tak że na każdym siewniku jedną rajka nie siała ( odstęp między rajkami 30cm)

20241219_150912.jpg

20241219_150537.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, wilkołak napisał(a):

NIE SZŁO JEJ POSPAWAĆ 

Chodzi o rurkę z tworzywa pracującą na zasadzie teleskopu , więc jak się zgięła- złamała to jedna w drugą się nie wsuwała. Po prostu szrot . Nowa 200 zł trzeba,eba było wyłożyć 

2 godziny temu, daron64 napisał(a):

Albo nie zamykać i ziarno coś by grabki zakryly

Pewnie że można bylo nie zamykać a rurkę odjąć całkowicie i żeby się z góry sypało na ziemię,  tyle że celowo tak zrobiłem 

Swego czasu była tu dyskusja że celowo ktoś siał że 2 rajki siały a 3 zamknięta i tak dalej  a całym siewniku i niby efekt był dobry , a u mnie na 20 rajek jak jedną nie siała to nawet tego nie będzie widać 

Opublikowano

W pszenżycie wrzucałem jak mi powschodzily ze dwa przejazdy, jak miałem siewnik źle ustawiony i hydropakiem docisnalem. W co drugim rządku ziarno leży w ziemi, pokielkowalo, ale nie uja nie wyszło z ziemi. Ciekawe czy się pokaże.

IMG_20241010_102322844_HDR_copy_918x1632.jpg

Ale to to wszystko nic - znajomy kiedyś mówił, że automat od ścieżek coś mu się zaciął i 20ha rzepaku posiał ze ścieżką w kazdym przejeździe 😅 zawsze, jak gdzieś mi się coś odwali, to pocieszam się ta historia

• Haha 2
Opublikowano
9 godzin temu, mysza103 napisał(a):

tyle że celowo tak zrobiłem 

ktoś siał że 2 rajki siały a 3 zamknięta

jak jedną nie siała to nawet tego nie będzie widać 

Zamiast jak chłop przyznać się, że odwaliłeś manianę, to wymyślasz jakieś teorie i jeszcze sam się w nich gubisz 😂 Jakby co druga była zamknięta na całym siewniku, to może i byłby to eksperyment, ale tak to przecież bez żadnego sensu.

Opublikowano
6 minut temu, jajonasz napisał(a):

Zamiast jak chłop przyznać się, że odwaliłeś manianę, to wymyślasz jakieś teorie i jeszcze sam się w nich gubisz 😂 Jakby co druga była zamknięta na całym siewniku, to może i byłby to eksperyment, ale tak to przecież bez żadnego sensu.

Jaki eksperyment? Posiałem tak bo stwierdziłem że tak będzie lepiej niż by się ziarno miało sypać na ziemię i żeby je Grabki przykryły .

U mnie zawsze jest tak że w skrajnych rajkach obok ścieżek kłosy są najdorodniejsze , więc I w tym przypadku będzie pewnie podobnie . W każdym bądź razie na plonie się to nie odbije na pewno.

9 godzin temu, krilan06 napisał(a):

Ja kiedyś tak posiałem żyto hybrydowe że 2 lejki siały, jeden nie. Nie wyszło to źle. Tylko u Ciebie każdy kto będzie przejeżdżał obok, będzie mówił - "a ten co tu odwalił?"😀

Teraz jak się nie wie że tak było siane , to się to na razie nie rzucą w oczy . Pewnie z wiosny póki nie strzeli w pęd będzie widoczne , ale potem już zginie w gąszczu

Opublikowano
21 godzin temu, Agrest napisał(a):

U Jacka te chwasty ze zdjęcia byłyby w zaawansowanym kwitnieniu z dużą masą liściową i ciężkie do zwalczenia. 

Ja np wczoraj i dziś herbicyduję pasy w porzeczkach, ale to zupełnie inny ogródek.

Warunki polowe u mnie są świetne na tą chwilę i prognozy nie wieszczą  by diametralnie miały się to zmienić. A chciałbym by ziemia choć zmarzła i trochę śniegu przyszło

Zobacz na stan wody w rzekach stawach czy oczkach na łąkach. Jak tak dalej będzie to konkretną suszę dopiero odczujemy 😬

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Jaki eksperyment? Posiałem tak bo stwierdziłem że tak będzie lepiej niż by się ziarno miało sypać na ziemię i żeby je Grabki przykryły .

U mnie zawsze jest tak że w skrajnych rajkach obok ścieżek kłosy są najdorodniejsze , więc I w tym przypadku będzie pewnie podobnie . W każdym bądź razie na plonie się to nie odbije na pewno.

Teraz jak się nie wie że tak było siane , to się to na razie nie rzucą w oczy . Pewnie z wiosny póki nie strzeli w pęd będzie widoczne , ale potem już zginie w gąszczu

Do żniw będzie widać , to nie rzepak

Edytowane przez wilkołak
  • Like 2
Opublikowano
daron64 napisał:

Ale to to wszystko nic - znajomy kiedyś mówił, że automat od ścieżek coś mu się zaciął i 20ha rzepaku posiał ze ścieżką w kazdym przejeździe 😅 zawsze, jak gdzieś mi się coś odwali, to pocieszam się ta historia

pierwszy raz jak siałem rzepak to właśnie miałem taki przypadek pasy jak uj ale później był piękny

Opublikowano
38 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Jak jedna rurka nie siana  to nie będzie widać na 100% , to nie ścieżki że co chwilę kołem jedziesz. 

Jak siejesz 200 kg pszenicy to może mniej, bo dużo słomy

Opublikowano
12 godzin temu, krilan06 napisał(a):

Ja kiedyś tak posiałem żyto hybrydowe że 2 lejki siały, jeden nie. Nie wyszło to źle. Tylko u Ciebie każdy kto będzie przejeżdżał obok, będzie mówił - "a ten co tu odwalił?"😀

Mądry się nie podziwuje, głupi się nie pokapuje

Opublikowano
5 godzin temu, daron64 napisał(a):

2 godziny temu, MaXtzTS napisał(a):

pierwszy raz jak siałem rzepak to właśnie miałem taki przypadek pasy jak uj ale później był piękny

to się nazywa tryb strip till w siewnikach zbożowych

Opublikowano
7 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Do żniw będzie widać , to nie rzepak

W ścieżkach gdzie są po 2 rajki zostawione jak by nie jezdził to pewnie by nie było widać przy wyższej pszenicy , ale że tyś jest nie wierny to ci będę musiał zrobić zdjęcię że się zejdzie i różnicy nie będzie 

6 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Jak siejesz 200 kg pszenicy to może mniej, bo dużo słomy

No siane było prawie 215 kg , bo to póżny siew ok 430 sztuk/m2

• Like 1
Opublikowano

Sieje na GPS rozstaw 12,5 cm jak odjedzie miejscami na 3 cm to widać do maja, czasem zdarzyło sie jak siane w boto że jeden rządek zapchany , to widać aż do kłoszenia, póżniej z kombajnu tez widać

Opublikowano

A czy pisałem że plon od tego jest zależny, to jest dla wygody , siejąc 14 godzin na ręce , człowiek jest zmęczony , na GPS mozesz popatrzeć dookoła jak idzie , nie męczysz się , no i dokładność ,mniej nakładek, np. na polu 180 m szerokim, 3-4 metry mam osczędności przy sianiu, do tego taki plus że na ręce były pełne opryskiwacze i zostawało 1 do 1,5, teraz ostani opryskiwacz jest wąższy GPS sobie sam rozłączy

• Like 1
Opublikowano
W dniu 19.12.2024 o 06:37, dysydent napisał(a):

tak tak; może tu rzadko do wcale pisuję ale sobie podczytuję temat dość regularnie i w kwestii "ozimego" odchwaszczania zbóż to raz... albo po kolei
W czasach jak byłem o wiele lat głupszy i z wyczyńcem nie zawsze sobie radziłem w oziminach (Pumy jeszcze nie było lub nie znałem a tym bardziej Axiali tylko jakiś Illoxan z nalistnych o funkcji graminicydu) to wydybali mi w jakiejś poradni środek który ma w zaleceniach "byle nie w ujemnych temperaturach zabieg bo końcówki zamarzają ale nawet na zamarzniętą ziemię też można; się jakoś quartz czy podobnie nazywał i nawet już nie pamiętam składu ale chyba m.in i chlortoluron zawierał. No trafiłem w styczniu pogodę i opryskałem no i wyczyńca nie było, szkoda że pszenicy też niewiele przetrzymało bo była jakaś z odmian wrażliwych na fito chyba tego chlortoluronu. 😜 
Tak że porady poradami ale polegać przede wszystkim na własnej praktyce i ew podglądaniu okolicznych sąsiadów.
Teraz są na tyle skuteczne herbicydy w zbożach nawet na duże stadia chwastów wszelakich że ozime opryski co najwyżej w ramach eksperymentu i jeśli ktoś jesienne zafujarzył to bezpieczniej poczekać na ruszenie wegetacji
no chyba że ktoś ma spraktykowane w kilkuletnim powtórzeniu z oczekiwanym za każdym razem skutkiem
no ja nie mam a wręcz przeciwnie

nawożenie z odchwaszczaniem nie ma żadnego związku i warunkowanie jednego od drugiego jedynie w przypadku nawozów dolistnych ale to kwestia dwa trzy dni odstępu jeśli niespraktykowane bo np mocznik dla fenoksykwasów jest wręcz wspomagaczem i MCPA z dikambą to nawet lepiej działa w połączeniu z mocznikiem albo tuż przed (tuż po mocznik może ograniczyć wchłanialność) tak że np opóźnienie nawożenia posypowego z powodu herbicydów zawsze jest błędem

Quartz, o ile dobrze pamiętam, zawierał izoproturon i diflufenikan, podobnie jak popularny w tamtym czasie Cougar, tylko że w innych proporcjach, więc to nie chlorotoluron zaszkodził...

• Root Admin
Opublikowano
3 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Sieje na GPS rozstaw 12,5 cm jak odjedzie miejscami na 3 cm to widać do maja, czasem zdarzyło sie jak siane w boto że jeden rządek zapchany , to widać aż do kłoszenia, póżniej z kombajnu tez widać

Serio do maja widzisz te 3cm? Masz oko.

• Haha 2
Opublikowano

Mzuri  ma redlice co 37 cm i w takim rozkładzie jest siany rzepak. Do pszenicy wysiewane sa 2 rządki  i przerwa , efekt brzegowy jest, łan przewiewny ,wygląda zdrowo, ale po siewie tak do maja to słabo wygląda.

Wysiewam tak ok 150 kg na ha pszenicy koncem wrzesnia , poczatkiem pazdziernika. 

Moim  zdaniem ta minięta rajja na 3 netrach spowoduje 5% mniej materiału siewnego a efekt brzegowy pokryje spodxuewany spadek plonu.

Jak bedziesz szukał to o te luke bedzie widac i po koszeniu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v