Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Nie wygodniej z ziemi trzymać wąż, ewentualnie jakis taboret pod nogi

Mauzery mam ustawione 5x4 jeden przy drugim , a jak przyjezdża rsm to tak leje żeby ich nie przestawiać  , więc z ziemi co najwyżej skrajne mauz3ery można zapełnić tak jak piszesz ( co zresztą tak właśnie robię ) , a środkowe trzeba chodzić po mauzerach 

Opublikowano

Bilanz  siew 20.09 ( 175kg),  npk 250 kg, MgS 80 kg, stanowisko  po rzepaku

IMG_20241206_100118.jpg

IMG_20241206_100109.jpg

1 godzinę temu, Gryzli2000 napisał(a):

Co może dolegać pszenicy ze zdjęć ?? Obok zasiane pszenżyto, nie widać na nim żadnych przebarwień.

WhatsApp Image 2024-12-08 at 20.23.08.jpeg

WhatsApp Image 2024-12-08 at 20.23.06.jpeg

WhatsApp Image 2024-12-08 at 20.23.05.jpeg

Co było przed pszenica i pszenżyto?

Objawem niedoboru azotu jest żółknięcie najstarszych liści od ich krawędzi, natomiast młodsze iście pozostają zielone

1 godzinę temu, Gryzli2000 napisał(a):

Co może dolegać pszenicy ze zdjęć ?? Obok zasiane pszenżyto, nie widać na nim żadnych przebarwień.

WhatsApp Image 2024-12-08 at 20.23.08.jpeg

WhatsApp Image 2024-12-08 at 20.23.06.jpeg

WhatsApp Image 2024-12-08 at 20.23.05.jpeg

Co było przed pszenżyto i pszenicą?

Opublikowano
9 godzin temu, Jarko19 napisał(a):

Bilanz  siew 20.09 ( 175kg),  npk 250 kg, MgS 80 kg, stanowisko  po rzepaku

IMG_20241206_100118.jpg

IMG_20241206_100109.jpg

Co było przed pszenica i pszenżyto?

Objawem niedoboru azotu jest żółknięcie najstarszych liści od ich krawędzi, natomiast młodsze iście pozostają zielone

Co było przed pszenżyto i pszenicą?

Przedplonem był rzepak, przedsiewnie dostała 300 kg Polifoski 6

Opublikowano

Mam podobną sytuację w pszenicy jak użytkownik Gryzli2000.

Pszenica rośnie po kukurydzy gdzie oprysk był robiony Principałem Flex. Ale żółknie i gubi liście bardziej w miejscach gdzie przy zwalczaniu chwastów właśnie w pszenicy Qelexem wyszły nakładki. Tj. na klinach czy poprzeczniakach. Pszenica dostała przed siewem ok 25-30 m3 gnojowicy oraz mocny pakiet micro dolistnie.

Opublikowano
W dniu 7.12.2024 o 15:18, wilkołak napisał(a):

Pompą wciągasz , czy podnosisz ładowarką nad opryskiwacz

Jak miałem stary opryskiwacz to ładowarką , teraz opryskiwacz jest z możliwością zaciągania to idzie bezpośrednio do opryskiwacza  , mauzery stoją nie ruszane

Opublikowano
Grzesiu90209 napisał:

I słusznie. Też bym sobie z pługiem po polu pojeździł. Odprężające zajęcie.

Też lubię orac, taka trochę bezmuzga robota, jak się dobrze ustawi pług to potem już tylko lata się w kolo

Opublikowano
21 minut temu, Piffpaff napisał(a):

Też lubię orac, taka trochę bezmuzga robota, jak się dobrze ustawi pług to potem już tylko lata się w kolo

Elegancko niczym się nie przejmujesz i za szybko nie jedziesz😁, tyle że już że 4 lata tego nie robiłem.

Opublikowano
Godzinę temu, Piffpaff napisał(a):

To TY dokła orzesz ,, tak 30 lat temu podorywki u nas robiono 

Opublikowano

Jak orze zapewne pługiem zagonowym , to jak ma orać jak nie na około . Choć z drugiej strony pisząc w koło może równie dobrze oznaczać jezdżenie jedno przy drugim ( w tą i w tamtą )

Opublikowano

To raczej nie o takie dookoła mu chodziło , choć jak zagonówką się orze do środka pola , to ostatnie 3-5  przejazdów tak właśnie się jezdzi żeby od razu uwrota zrobić , a nie potem cofać 

Opublikowano
19 minut temu, wilkołak napisał(a):

To musiało być wąskie pole na jeden zagon

Nie rozumiem , czemu wąskie pole ? może być szerokie na 100 metrów , a ostatnie 3-5 przejazdów zrobić tak jak piszesz że objechać w koło z 4 stron 

Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

A jak masz szerokie 200 m to orzesz na jedno zgnanie , nie na dwa jedno na do środka drugie na rozorywke , wtedy dokoła nie da rady

Ostatnie 2 lata robię pługiem tak gdzie nie ma zadnej bruzdy , to i na dzialce szerokiej 100 metrów to i ze 3-4 razy rozpoczynam objadę z 8 razy w tą i w tamtą i zaczynam dalej zeby uwrotami za dużo na pusto nie jeździć 

20240812_150429.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v