Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Maniaks napisał(a):

Pokaż polisę albo napisz od czego i na jaką kwotę ubezpieczone w 2024, bo aż nie chce mi się wierzyć, że 20% kwoty z jesieni taka polisa na wiosnę kosztuje.

Ja jak ubezpieczałem pszenicę wiosną od gradu+ ogień to chyba płaciłem coś ok 26 zł na 8 ton x 1200 zł 

Ubezpieczenie pszenicy to są grosze

Edytowane przez mysza103
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Maniaks napisał(a):

Pokaż polisę albo napisz od czego i na jaką kwotę ubezpieczone w 2024, bo aż nie chce mi się wierzyć, że 20% kwoty z jesieni taka polisa na wiosnę kosztuje.

Grad , deszcz nawalny, huragan , ogień jest w gratisie w generali

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Grad , deszcz nawalny, huragan , ogień jest w gratisie w generali

Ogień to chyba wszyscy dorzucają w gratisie , tylko co znaczy ogień , od pioruna się zapali - dadzą ?, od pożaru kombajnu się zboże zapali -dadzą ? , ktoś celowo podpali -dadzą ? , czy jakoś będą to rozgraniczać jeśli się zboże spali ?

grad, deszcz nawalny , huragan , za 20 zł na ha to wydję się mało , chyba że na małą kwotę ubezpieczone ?

Opublikowano (edytowane)

Żle spojrzałem 23 zł , na kwote 7800, w pszenicy niem sensu wyżej , jescze nigdy nie było odszkodowania, rzepak na maksa , bo wypłata często się zdarza

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
3 godziny temu, karol19920 napisał(a):

Czy proces jarowizacji pszenica przechodzi dopiero jak wyjdzie z ziemi czy wystarczy jak puści kiełka?

Od kiełkowania.

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie nawożenia azotowego w pszenicy. Rejon Dolnego Śląska. Pszenice posiałem 28 października. Więc na wiosnę będę musiał ją dokrzewić. Ile podać azotu w pierwszej dawce i ile w drugiej ? I jeżeli będzie wystarczająco wody to jak podejść do N3 ? Plon... jeżeli będzie wystarczająco wody to te 8-9 t chciałbym mieć. 

Opublikowano
9 godzin temu, ROLOMAZ napisał(a):

Mam pytanie odnośnie nawożenia azotowego w pszenicy. Rejon Dolnego Śląska. Pszenice posiałem 28 października. Więc na wiosnę będę musiał ją dokrzewić. Ile podać azotu w pierwszej dawce i ile w drugiej ? I jeżeli będzie wystarczająco wody to jak podejść do N3 ? Plon... jeżeli będzie wystarczająco wody to te 8-9 t chciałbym mieć. 

W zeszłym roku na glinie zboże powschodziło u mnie bardzo późno bo po pierwszej dekadzie listopada, tak więc na wiosnę pod koniec lutego poszło 100kg kizerytu, na pierwszą dawkę 150kg saletrosanu i 120 kg saletry, po 3 tyg 120 kg saletrzaku i potem jeszcze 150kg saletry, przed żniwami nie było widać za bardzo różnic w obsadzie tak więc zboże nadrobiło 

• Like 1
Opublikowano

A jaki cel stosowania na start kizerytu + saletrosan ? 🤔

• Root Admin
Opublikowano
17 godzin temu, ROLOMAZ napisał(a):

Czemu zakładasz że będziesz musiał dokrzewiac azotem? 3 lata sieje pszenicę po qq i nigdy jej nie dokrzewiam wiosną 

Opublikowano
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

Czemu zakładasz że będziesz musiał dokrzewiac azotem? 3 lata sieje pszenicę po qq i nigdy jej nie dokrzewiam wiosną 

17 listopada jak byłem na polu to była w fazie szpilkowania. Ogólnie uprawiam pole od tamtego roku, więc wszystkiego uczę się pomału. Myślisz, że taka pszenica, która 17 listopada była w fazie kielkowania to rozkrzewi się do wiosny ? Tutaj zdjęcie, które wtedy zrobiłem.

IMG-20241117-WA0002.jpg

IMG-20241117-WA0001.jpg

Opublikowano
7 godzin temu, magtom36 napisał(a):

Mam pytanie czy duża różnica jest między tlenkiem miedzi ( yaraVita Gramitrel) a edta miedz w innych odzywka? 

YaraVita Gramitrel jest w postaci tlenków, jest więc według mnie, bardzo wolno/wcale nieprzyswajalna przez liście (chyba że jestem w błędzie i producent przedstawi na to badania). Może z gleby będzie w jakimś stopniu pobieralny? Do szybko działającego nawożenia dolistnego nie ma to sensu.

Opublikowano
2 minuty temu, metrax12 napisał(a):

YaraVita Gramitrel jest w postaci tlenków, jest więc według mnie, bardzo wolno/wcale nieprzyswajalna przez liście (chyba że jestem w błędzie i producent przedstawi na to badania). Może z gleby będzie w jakimś stopniu pobieralny? Do szybko działającego nawożenia dolistnego nie ma to sensu.

Dzieki

Opublikowano

tlenki zadziałają po czasie, pryśnij jesienią lub bardzo wczesną wiosną i tak jak koledzy piszą przez glebę roślinka sobie pociągnie. Przy okazji może ten tlenek miedzi na patogeny podziała.

Opublikowano

U mnie zauważyłem w pszenicy że regulatory za mocno działają, niby dawki nie za duże a tutaj gdzie kontrola zrobiona to i kłos większy i lepiej wypełniony, nigdy nie daje więcej niż 0.3 trineksapaku i nie wiem czym to zastąpić 

Opublikowano
3 godziny temu, ROLOMAZ napisał(a):

17 listopada jak byłem na polu to była w fazie szpilkowania. Ogólnie uprawiam pole od tamtego roku, więc wszystkiego uczę się pomału. Myślisz, że taka pszenica, która 17 listopada była w fazie kielkowania to rozkrzewi się do wiosny ? Tutaj zdjęcie, które wtedy zrobiłem.

IMG-20241117-WA0002.jpg

IMG-20241117-WA0001.jpg

w ub roku moja w marcu tak nie wyglądała jak twoja teraz i 5t było

Opublikowano
2 godziny temu, tommy66692 napisał(a):

U mnie zauważyłem w pszenicy że regulatory za mocno działają, niby dawki nie za duże a tutaj gdzie kontrola zrobiona to i kłos większy i lepiej wypełniony, nigdy nie daje więcej niż 0.3 trineksapaku i nie wiem czym to zastąpić 

daje medax i widzę różnice , pszenice maja grubsze źdźbła , są niższe niż po moddusie. dawałem 0.4 w tym roku schodzę do 0.3. jedyne co to czymś przypakilem pszenice mimo ostrożności 100 %. w tym roku skracanie oddzielnie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v