Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, metrax12 napisał:

Dodawanie adiutanta olejowego na miotłę specjalnie nie pomoże (a może i zaszkodzi). Podwyższy skuteczność raczej części nalistnej (DFF, florasulam halauksyfen), niekoniecznie flufenacetu. Zwykły typowy zwilżacz (oparty na surfaktancie) można dodać. Aby podwyższyć skuteczność, już lepiej dodać inną substancję (za 30zł), niż ten adiuwant. Ale co ja tam wiem.

Ja się na tym nie znam na pewno.  A że w zaleceniach był ten typ to kupiłem.  

Opublikowano

Jakie 3 dni, działa do momentu wyschnięcia, czyli można z całą odpowiedzialnością stwierdzić że w momencie aplikacji. 

Acetamipryd to jedyna substancja działająca przez dłuższy czas, kochana unia i jej politycy. 

• Like 1
Opublikowano

To pryskaj nim do każdego zabiegu , długo tak nie =pociągniesz , 14 dni to dursban nie działał

Opublikowano
30 minut temu, galan99 napisał:

Po co pryskać byle czym jak działa 5 minut .

Acetamipryd lepiej tym .

To tak nie działa.

Cyperkill żeby wybić co jest a acetamipryd na zabezpieczenie. 

Dodawanie pyretroidów do każdego zabiegu to nieodpowiedzialność granicząca z głupotą 

Opublikowano
6 godzin temu, Piffpaff napisał:

planuje pryskac expert I dff standardowo tylko pytanie który działa bardziej nalistnie a który doglebowo, chodzi głównie o miotle. pszenica szpilkuje wlasnie

Flufenacet doglebowo, DFF nalistnie i film na glebie, metrybuzyna doglebowo i nalistnie.

• Thanks 1
Opublikowano
48 minut temu, Piffpaff napisał:

Acetamipryd nie za drogi środek żeby pryskac nim pszenicę która ma w tym momencie max 2 liście? 70% środka pójdzie w piach. Lepiej pyretroid i to najtańszy w tej fazie

Ja nie znam nikogo żeby pszenicę od mszycy pryskał i jakoś im rośnie :)

Opublikowano
31 minut temu, metrax12 napisał:

Flufenacet doglebowo, DFF nalistnie i film na glebie, metrybuzyna doglebowo i nalistnie.

diflufenikan   w środku pod nazwą DANUBIS 500SC pisze że do stosowania nalistne jak i doglebowo czyli jak to jest w praktyce ?

Opublikowano
3 minuty temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

diflufenikan   w środku pod nazwą DANUBIS 500SC pisze że do stosowania nalistne jak i doglebowo czyli jak to jest w praktyce ?

Nalistnie czyli oprysk pobierany gdy spadnie na liść skiełkowanych chwastów. Doglebowo, gdy oprysk spadnie na glebę, chwast kiełkuje i ma kontakt z warstewką herbicydu na glebie przez wyrastające liście/ pędy a nie korzenie które są głębiej.

Opublikowano

Liścienie siewek w momencie przebijania powierzchni gleby dostają dawkę herbicydu zalegającego na jej powierzchni

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v