Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
15 minut temu, danielhaker napisał:

Można wykłoszoną pszenicę prysnąć fluroksypyrem żeby poprawić chabra, czy już nie zaczepiać? Wiosenna poprawka na jednej działce nie wyczyściła go dostatecznie

w tamtym roku 2 ha popryskałem chwastoxem to zaś miałem puste kłosy, nie wiem jak na flu by zareagowała pszenica, ale osobiście bym się nie podjął

Opublikowano

To chyba dlatego że mokra wiosna była i mi też na jednej działce wyskoczył chaber ale już nie zaczepiam choć mocno w oczy kłuje ten niebieski kolor bo już kwitnie.

18 minut temu, danielhaker napisał:

Można wykłoszoną pszenicę prysnąć fluroksypyrem żeby poprawić chabra, czy już nie zaczepiać? Wiosenna poprawka na jednej działce nie wyczyściła go dostatecznie

Opublikowano
MFrolnik26 napisał:

Panowie, nie robilem t2 bo bylo sucho teraz chce dac 250g tebukonazolu. Moze dorzucić jeszcze azoksystrobiny bo mam kupiona. Jesli tak to ile?

czytanie nie boli kilka postów wcześniej pytali o to samo, na późno na azoksy daj proti, czytaj!!

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, MFrolnik26 napisał:

Panowie, nie robilem t2 bo bylo sucho teraz chce dac 250g tebukonazolu. Moze dorzucić jeszcze azoksystrobiny bo mam kupiona. Jesli tak to ile?

Można spokojnie dodać. Tylko dawki po 0,5l Tebu + 0,5l Azoksy. Ja tak robiłem T3 a pszenica była tu na zdjęciach jak teraz wygląda

Edytowane przez SawekBraczyk
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, danielhaker napisał:

Ktoś gdzieś pisał że robił tym poprawkę na wykłoszone zboże, dużo tego chabra?

O tej porze azoksystrobin? Siekierą chcesz kosić pszenicę?

O tej porze azoksystrobin? Siekierą chcesz kosić pszenicę?

Opublikowano

doświadczenia są skrajne jedni stosują i chwała inni stosowali i się przejechali mając zielona słomę i wilgotne ziarno w zniwa. Każdy niech podejmie sam decyzję. Ja jestem na nie dla strobiluryn na klos

• Like 2
Opublikowano
Nikita_Bennet napisał:

wilgotna słoma owszem ale nie ziarno. Bywało że ziarno było 12-13% a słomę jak zabierali to czekali 2-3 dni bo była zielona ;) i to przez to że poszła azoxystrobina.

Tak ziarno z ręki mogło mieć 12% tylko jak przejdzie z wilgotna sloma przez kombajn to od razu robi się 15%

Opublikowano

Zostało mi 5 ha do opryskania tebu + protio + cyperkill. Dziś przez cały dzień przelotnie padało i zastanawiam się czy jutro przed południem jest sens jechać przy temperaturze ok 20-23 stopni

Opublikowano

Panowie, robiłem t3 w postaci 110g tebu i 60g metko. Ale, że skończyło mi się metko to zrobiłem takie coś, niecałe 100g tebu i 105g protiokonazolu - będzie dobrze, nie za mocne, nie za słabe?

15 godzin temu, adrrrian napisał:

Ok, a Praxiora ile do tego? 0,8l /ha ?

0,75l/ha powinno być ok

Opublikowano

Chłopaki czy bezpieczne jest "czyszczenie" tabletkami wołka z magazynu zboża w ktorym jest tez obok srutownik i robiona pasza? Oczywiście śrutu i zboża by nic nie bylo w pomieszczeniu. Chodzi o oczyszczenie samego budynku, pomieszczenia. Kiedy by mozna bylo znów śrutowac bezpiecznie dla robionej paszy a zarazem zwierzat ktore beda ja jesc? Czy lepiej odpuscic pomieszczenie gdzie robi sie pasze?

Opublikowano
2 godziny temu, michal1993 napisał:

Panowie, robiłem t3 w postaci 110g tebu i 60g metko. Ale, że skończyło mi się metko to zrobiłem takie coś, niecałe 100g tebu i 105g protiokonazolu - będzie dobrze, nie za mocne, nie za słabe?

0,75l/ha powinno być ok

Sam sobie winny ze się skończyło skoro dawałeś końskie dawki metkonazolu 🙊

Opublikowano
19 godzin temu, danielhaker napisał:

Robione kilka razy fluroksy w połowie dawki po przekwitnięciu na przytulie.  Wrażliwosc chabra na taką dawkę nie znana. 

Żadnych efektów ubocznych.

Opublikowano
Smo_larz napisał:

3 godziny temu, Piffpaff napisał:

Pryskales axialem tą małą działkę na miotle? Pszenica nie dostała po d*pie? 

nie miałem jeszcze kiedy, ciągle popaduje ale chyba odpuszczę bo szkoda zachodu na te parę arów

Opublikowano
2 godziny temu, rotor69 napisał:

Robione kilka razy fluroksy w połowie dawki po przekwitnięciu na przytulie.  Wrażliwosc chabra na taką dawkę nie znana. 

Żadnych efektów ubocznych.

Fluroksypyr nie działa na chabra !😉

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, PUSSY napisał:

Fluroksypyr nie działa na chabra !😉

To co działa? W ub sezonie fundamentum pryskałem i czysto było od chabra a w tym sezonie na jesieni poszło cezaro i chaber wyskoczył a to samo pole pszenica po pszenicy

Już wiem cezaro ma chabra jako średnio wrażliwych a pole 2 rok dzierżawa i nie wiedziałem jakie chwasty są i teraz bank nasion się powiększy.

Edytowane przez Andpol
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v