Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Pszenica obecnie juz sie klosi, w tym roku za pozno  przystapilem do skracania.antywylegacz zosral na kolejny  sezon ,dalem  modus jak już  byly 2 kolanka.

Teraz bedzie  dawane t2/t3 ascra Pro czy mozna didactic ten etafon? Mam srodek baiaP czy jest już  za pozno?

Jest sucho ale wylegnieta Pszenica to jeszcze gorzej

Opublikowano

Ale jak to? przecie pamiętam jakie tu było parcie  10-15 lat temu na DOKARMIANIE DOLISTNE  f czasie suszy, a dzis piszą zeby "siedzieć niewychodzić na słońce". czyli jakto jest i kto odda straty  z odsetkami?

Opublikowano

Trochę popadało mam pytanie. Pszenica się klosi T1 zrobione leander komplet pak T2 nie bo susza więc teraz na kłos to takie T3 i jak to jest mogę dać tebu + azoksy że 125g azoksy czy to już za późno na azokse na kłos? Pytam bo nigdy T3 nie robiłem zawsze na T2 kończyłem.

• Haha 1
Opublikowano
58 minut temu, GABBER85 napisał:

Ale jak to? przecie pamiętam jakie tu było parcie  10-15 lat temu na DOKARMIANIE DOLISTNE  f czasie suszy, a dzis piszą zeby "siedzieć niewychodzić na słońce". czyli jakto jest i kto odda straty  z odsetkami?

Tylko krowa zdania nie zmienia. Wiem że dokarmianie dolistne działa i można nim dużo uzupełnić, zyskać. A że w czasie szuszy to juz inna historia....

Opublikowano
14 minut temu, Pawelch91 napisał:

Heh no nieważne T2 czy t3 ważne że się wyklosila nawet na jednej działce jak jechałem ścieżkami to łapałem pylniki i czy to już za późno na azokse? 

Za późno na azoksy. Chociaż przy takiej suszy i tak uschnie.

Opublikowano
20 minut temu, Zapracowany napisał:

Tylko krowa zdania nie zmienia. Wiem że dokarmianie dolistne działa i można nim dużo uzupełnić, zyskać. A że w czasie szuszy to juz inna historia....

Nie krowa tylko głupiec, uparcie brnie w swoje urojone teorie, dopasowując wybrane  argumenty  do swoich tez.

Nawozem uzupełnić braki tak, uzupełnić wodę - nie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, jajonasz napisał:

Pamiętam, kristalon zielony robił najlepszą robotę 🤭

Potem stał się modny doktor grin 😆

2 godziny temu, slavik80 napisał:

Witam 

Pszenica obecnie juz sie klosi, w tym roku za pozno  przystapilem do skracania.antywylegacz zosral na kolejny  sezon ,dalem  modus jak już  byly 2 kolanka.

Teraz bedzie  dawane t2/t3 ascra Pro czy mozna didactic ten etafon? Mam srodek baiaP czy jest już  za pozno?

Jest sucho ale wylegnieta Pszenica to jeszcze gorzej

Żadnych regulatorów w trakcie kłoszenia !  Nawet w etykiecie środka napewno jest to napisane !  

Opublikowano (edytowane)

Pojawiają się artykuły mądre o sypaniu azotu w suszę. Między bajki można wsadzić teorie, że azot trzeba sypać i już, białko wzrośnie, deszcz niepotrzebny, przecież gleba mokra. 

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/zboza/trzecia-dawka-azotu-a-deficyt-opadow-jak-wplynac-na-jakosc-ziarna,146426.html 

Farmer zamiast ogrofoto, dalej to głupie  coś obowiązuje. 

Mocznik na kłos?  Dwa razy po parę kilo azotu dolistnie? Nie wiem czy nie zaryzykuję koło domu na 2 ha, blisko mam to mogę zrobić eksperyment a w razie jak się uda, to będę mieszał z paszową. 

Dodaje, że to I klasa, to jeszcze trochę wody jest i warunki niezłe, nie usycha jak na zdjęciach. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
8 godzin temu, beryl89 napisał:

CZN od soboty do wczoraj 30 l spadło, są miejsca już spalone,ale teraz na jakiś czas wody wystarczy 

Ja też CZN i  0,5 mm spadło

Opublikowano

Pszenica już się kłosi. Nie dawałem T2 bo było za sucho teraz popadało miałem w planie dać Tebo 0,7 i Tazer 0,7 litra. Czy można teraz to jeszcze dać Czy poczekać aż przekwitnie.

Opublikowano
7 godzin temu, GABBER85 napisał:

liczymy: eins , zwei, drei.  Więc wychodzi że robisz T2

Może i przy liczeniu się liczy 1-2-3-4 , ale w przypadku akurat zabiegów agrotechnicznych to fazy rozwojowe wskazują kiedy jest  1 kiedy 2 , a kiedy 3 , , i w tym wypadku trzeba liczyć 1- 3 , ewentualnie 1 - 2/3.  bo jak by ktoś jeszcze żadnego zabiegu nie zrobił to wedle tego liczenia , to na kłoś by dawał T1 , a idąc jeszcze dalej , to w sklepie by mu dali np Unix do oprysku ,bo klient chce zrobić T1

1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Co toto jest , i z którego roku , bo chyba nie aktualne zdjęcie , chyba że na jakiejś 6 klasie i tak już upaliło całkowicie , albo ktoś se randapem przejechał ?

Opublikowano
23 minuty temu, Grzegorz197 napisał:

Pszenica już się kłosi. Nie dawałem T2 bo było za sucho teraz popadało miałem w planie dać Tebo 0,7 i Tazer 0,7 litra. Czy można teraz to jeszcze dać Czy poczekać aż przekwitnie.

Z tego co mi wiadomo, w pszenicy to najlepszy moment. Jak poczekasz to przed fusarium już nie ochronisz

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v