Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Tomek90 napisał:

Ja ale w T1. Z jakim chwastem problem? 

Samosiewy rzepaku , trochę ostrożnia , gwiazdnica , rumianek. Było coś złego coś się działo? Jakieś fito itd. Ktoś tu kiedyś pisał że bez problemu 😉

Opublikowano (edytowane)

Ja widze że 5 wychodzi liść, niemożliwe żeby dwa już były suche całkowicie

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
34 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

Samosiewy rzepaku , trochę ostrożnia , gwiazdnica , rumianek. Było coś złego coś się działo? Jakieś fito itd. Ktoś tu kiedyś pisał że bez problemu 😉

Nic nie było tam szło 15g.

Opublikowano (edytowane)

Ja mam w ch*j skrzypu w Arkadii a dowaliłem jej skracanie,  że sięga do kostek i skrzyp wystaje w niektórych miejscach nad pszenicę he he, w fasoli mam z tym skrzypem problem i chyba w sobotę go skasuje, już pal licho co będzie z pszenicą, fluroksypyr może nie poszkodzi ale nie wiem jak MCPA

Edytowane przez ravoj
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Piffpaff napisał:

ja wczoraj zauwqzylem w jednym miejscu skrsyp na działce 2ha dziwne bo nigdy go tam nie hylo pH ok 5.5 zasobności średnie a potas wysoki a tu taka niespodzianka

Bo skrzyp to wcale nie musi rosnac na kwasnym polu. Mam pole gdzie ph jest ponad 6 i sobie rosnie, poszlo starane w pszenicy i widze, ze ładnie go bierze;)

Edytowane przez kamil800
  • Like 1
Opublikowano
57 minut temu, ravoj napisał:

Ja mam w ch*j skrzypu w Arkadii a dowaliłem jej skracanie,  że sięga do kostek i skrzyp wystaje w niektórych miejscach nad pszenicę he he, w fasoli mam z tym skrzypem problem i chyba w sobotę go skasuje, już pal licho co będzie z pszenicą, fluroksypyr może nie poszkodzi ale nie wiem jak MCPA

Wczoraj dałem herbistar 0.66l/ha na chabra , dziś leży (chaber). Liść flagowy. Mcpa bym nie ryzykował.

Opublikowano

Skrzyp to nie wyznacznik zakwaszenia, trzeba się tego nauczyć. Rośnie świetnie na pH 6.5 

MCPA się boję, ale sam fluroksypyr go nie weźmie 

Opublikowano
9 minut temu, Navara1988 napisał:

Pszenica Avenue zmarzla dwa pienterka żółte 

Dwa górne pięterka?

U mnie fale mrozów avenue przeczekała w fazie liścia flagowego. Trochę końcówki są przypalone i wygląda to tak sobie, ale nic na to nie poradzę. 

Opublikowano
26 minut temu, kamil800 napisał:

Bo skrzyp to wcale nie musi rosnac na kwasnym polu. Mam pole gdzie ph jest ponad 6 i sobie rosnie, poszlo starane w pszenicy i widze, ze ładnie go bierze;)

Ile dałeś? 

Opublikowano (edytowane)

Akurat tutaj dawalem 0,6l podroby starane (zalecane na etykiecie bylo 1l) i polowe chwastoxu. Ale to bylo z tydzien przed tym ochlodzeniem.

Na jesieni pryskalem samym starane sciernisko bo takie koło bylo ze skrzypem to dalem pelna dawke jakiejs podróby starane i tez wzielo ten skrzyp i to dosc szybko bo po tygodniu bylo widac golym okiem jak zbrązowiał. Az znajomy pytal czym go opryskalem 😂

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Fluroksypyr raczej w każdym zamienniku działa podobnie jak Starane. Tylko że'są formulacje 250 i 200. Co do zwalczania skrzypu, to jak najbardziej dodatek adiuwanta, bo na tych "choinkach" większość cieczy osiada na glebę.

Opublikowano

Na innych polach tylko chemicznie zwalczyłem, częściowo ucierpiała roślina uprawna, ale to było placami i już mam kilka lat spokój. Tu jednak całe pole już zajęte skrzypem i cóż, trzeba podjechać bo na ściernisko to już będzie rozsiany 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v