Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tomek90 napisał:

No to tanio, jak tak biore priaxora tylko ze ja 0.9l do 0.8 w pszenżycie. 

0.75 priaxora i 0.75 tebu będzie ok na t2/t3 w pszenicy na ok 7 ton po rzepaku bobowatych i monokulturze?

Opublikowano

ja szykuje się na 1l priaxor ale na razie mrozy, wegetacja mocno zwolni więc t2 za miesiąc u mnie na wschodzie. Azoksy i protio mnie korci na t1 bo tanio wyjdzie ale czas pokaże ile wody będzie bo na razie pada co 3 dni ale po 2-3mm a do tego wiatr więc żadna to wartosc

Opublikowano

Południe polski pszenica po pszenicy T1 fenpropidyna+protiokonazol poszedł końcem marca na T2 planowana początkiem maja będzie Azoksystrobina+Tebukonazol

nawożenie N1-60 kg N2-80 kg + obornik i na tym koniec

na tą chwile wygląda obiecująco

Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

A ja się zastanawiam jak i kiedy zrobić skracanie zimno teraz 

To nie ma co się spieszyć, zasada jest taka, że się skraca jak intensywnie rośnie. Jak susza czy ziąb bardziej zaszkodzisz. 

6 godzin temu, jahooo napisał:

Generalnie nie stosuje się żadnych oprysków, nawet środkami teoretycznienieszkodliwymi dla pszczół, jeśli na terenie opryskiwanym są rośliny kwitnące, nawet chwasty. Wtedy pryska się po oblocie. Co z tego, że teoretycznie środek jest nieszkodliwy, jak po pierwsze - znajdzie się w pyłku zbieranym przez pszczołę czy inne zapylacze, po drugie - zmiana zapachu moze spowodować, że pszczołą nie zostanie wpuszczona do ula i zginie. Jedno i drugie osłabia rodzinę pszczelą.

Ten post powinien być na stronie głównej, bo co roku gównoburza  o pszczoły a tu krótko i na temat. 

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, Tomek90 napisał:

Nie to nie jest pole pszenicy bo w takiej fazie chwasty już padnięte. 

Dla mnie to na ani t1 ani t2. 

To lepiej będzie zastosować 150g protio i 165g azoksy od daxur ? 

Opublikowano
alfa napisał:

A ja się zastanawiam jak i kiedy zrobić skracanie zimno teraz 

teraz i tak zimno to rośliny nie pędzą w górę jak tydzień temu. W tym roku pierwszy raz mam przypalenia po t1 a poszło protio unix i siarczan magnezu na 250l wody niby nic nadzwyczajnego i żadna wieloskładnikowa zupa.

Zapracowany napisał:

U mnie w tym roku Queen na wszystko, w dawce 1,25 l za 175 zł. Zobaczymy czy nowa substancja w połączeniu z priotio coś warta czy to tylko marketing.

175 netto? bo mi w necie pokazuje 175zl brutto za 1l

Opublikowano

Mnie tam jeden kij czy zapłacę 730 czy 830 zł. Nie dziaduję tak jak niektórzy, co to za 5 zł. mają się osrać z radości..  Rozbawiło mnie to, jak to Twój "dobry znajomy" wciska Tobie towar bez swojej prowizji 😆  Polak matkę i dziecko sprzeda, byle by tylko parę cebulionów w kieszeń wpadło, "wielki człowieczku"....

Za 735 brutto osiągalny nawet w sprzedaży on line. 

Opublikowano
1 godzinę temu, ravoj napisał:

To nie ma co się spieszyć, zasada jest taka, że się skraca jak intensywnie rośnie. Jak susza czy ziąb bardziej zaszkodzisz. 

Ten post powinien być na stronie głównej, bo co roku gównoburza  o pszczoły a tu krótko i na temat. 

Tak wiem . Ale na części chciałem jeszcze dać unix i fenpropidyne . Co będzie to będzie 

Opublikowano
8 godzin temu, Dastan napisał:

Azoksystrobina + najpewniej Protiokonazol choć szedł na T1, ale przy jego obecnej cenie i skuteczności żal nie skorzystać póki jest. Powinno zamknąć sie w 100zł. 

i ja ze względu na cenę priaxora część zrobię nim z protiokonazolem a część chyba azoksytrobiną + protio.
T3 sam tebukonazol.

Opublikowano
31 minut temu, boogie7 napisał:

Mnie tam jeden kij czy zapłacę 730 czy 830 zł. Nie dziaduję tak jak niektórzy, co to za 5 zł. mają się osrać z radości..  Rozbawiło mnie to, jak to Twój "dobry znajomy" wciska Tobie towar bez swojej prowizji 😆  Polak matkę i dziecko sprzeda, byle by tylko parę cebulionów w kieszeń wpadło, "wielki człowieczku"....

A podrzuć to onlajn ofertę tego priaxora. 

2 godziny temu, Zapracowany napisał:

Nie, przedstawiciel dobry zajomy bez swojej prowizji niby mi sprzedaje.

Toz tam od ilości sprzedanego towaru robią premie, a nie jakieś prowizje 🤦‍♂️

• Like 1
Opublikowano

w pszenicy zawsze mam problem z dtr-ką, do tej pory sprawdzał mi się priaxor ale zastanawiam się czy azoksystrobina i tebu beda miało taka sama albo podobna skuteczność i w jakich dawkach?

Opublikowano
3 godziny temu, Sola20 napisał:

Południe polski pszenica po pszenicy T1 fenpropidyna+protiokonazol poszedł końcem marca na T2 planowana początkiem maja będzie Azoksystrobina+Tebukonazol

nawożenie N1-60 kg N2-80 kg + obornik i na tym koniec

na tą chwile wygląda obiecująco

W jakich dawkach t2?0,8+0,5?

Opublikowano
1 godzinę temu, boogie7 napisał:

Dla mnie 100 na tym samym środku to już troszkę jest ( brak kaca po zakupach) a sprzedawca młody ambitny no i się rozpycha żeby spróbować kawałek z wielkiego torta. Rodzicami i dziećmi u nas się nie handluje czyli może być że faktycznie jest Polska A i Polska B.

Opublikowano
14 minut temu, porcelanowy83 napisał:

W jakich dawkach t2?0,8+0,5?

Tebu 0,5l wychodzi 250g a azok. 0,8 do 1 litra czyli 200g-250g i mikro dorzucę co zostało i koniec t3 nie robię 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v