Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, Ulman napisał:

z racji że temat o pszenicy to pozwolę sobie na małą wrzutkę. W technologii uprawy praktykuje się różne rozstawy rzędów , głównie 12,5 lub 14,3 cm. Jakie są zalety i wady uprawy na 14,3 cm? Jakie macie doświadczenia i obserwacje?

jeśli pryskasz jesienią od chwastu, to w większych odstępach zboże mniej jest podatne na grzyba - to moje własne doświadczenia, podobnie mam w rzepaku , rzędy do 27cm

ci, co sieją poznaniakiem co 9cm czy 10cm trawnik  na jesieni, to na wiosnę szybko wchodzi grzyb, łan jest słabo przewietrzany

jedyną zaletą gęstego łanu jest mniejsza presja chwastów, mozna wówczas pozwolic sobie na pryskanie na wiosnę.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, androproteam napisał:

Jakie dawki stosowałem?

1 litr

po 0,5 litr 

Jahooo ,jak sieje 220-250 roślin to nie będzie trawnik , według wykładu niemca na seminarium roztaw 12,5 jest optymalny

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
14 minut temu, jahooo napisał:

jeśli pryskasz jesienią od chwastu, to w większych odstępach zboże mniej jest podatne na grzyba - to moje własne doświadczenia, podobnie mam w rzepaku , rzędy do 27cm

ci, co sieją poznaniakiem co 9cm czy 10cm trawnik  na jesieni, to na wiosnę szybko wchodzi grzyb, łan jest słabo przewietrzany

jedyną zaletą gęstego łanu jest mniejsza presja chwastów, mozna wówczas pozwolic sobie na pryskanie na wiosnę.

Właśnie przewietrzanie łanu to główny argument w większości opinii. Vaderstad forsuje system 12,5 który ponoć jest najbardziej uniwersalny. Horsh ma niektóre siewniki tylko na 15 cm a W siewnikach Amazone czy pottinger są  nawet w wersji do 16,5 cm. Gdyby to nie miało sensu to pewnie by tego nie proponowali. 

Chwasty to najmniejszy problem bo zawsze robię jesień I wiosnę.

Opublikowano
31 minut temu, miwigos napisał:

1 litr

po 0,5 litr 

Jahooo ,jak sieje 220-250 roślin to nie będzie trawnik , według wykładu niemca na seminarium roztaw 12,5 jest optymalny

to zależy od gleby, na siewniku mam zapiski niemca i siał po 70-90kg/ha pszenicy jak i po 220 na różnych działkach

na niektórych glebach lepiej sprawdza się jeden rozstaw, a innych zupełnie inny

Opublikowano
5 godzin temu, jahooo napisał:

to zależy od gleby, na siewniku mam zapiski niemca i siał po 70-90kg/ha pszenicy jak i po 220 na różnych działkach

na niektórych glebach lepiej sprawdza się jeden rozstaw, a innych zupełnie inny

i typu odmiany

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, androproteam napisał:

Zadowolony jesteś z ochrony?

Jade tak juz 3 sezony i nic nie zamierzam kombinować , był test z BASF , ale drozej wychodzi , więc odpada

Opublikowano
Dnia 4.01.2024 o 17:25, miwigos napisał:

Jade tak juz 3 sezony i nic nie zamierzam kombinować , był test z BASF , ale drozej wychodzi , więc odpada

Jaki koszt takiej ochrony

Opublikowano

Czy kizeryt można rozsiać już teraz? Chciałbym to zrobić póki będzie mróz i pójdzie wjechać w pole. Zawsze wysiewalem w lutym ale ostatnie lata mrozu w lutym nie było dopiero początkiem marca więc to trochę późno było na kizeryt. Na stromym polu raczej się wstrzymam jeszcze ale mam równiejsze kawałki i ogólnie mokre więc tam bym chciał rozsiać póki będzie możliwość. Chyba nic złego się nie stanie? Chyba już się wypadało jak narazie.... Chociaż jak będzie nadal tyle padać to może spłynac nawóz ?

Opublikowano

U mnie na wiosne to jedynie pszenica po kuku , obecnie ma 3 liście , lancet wystarczy na taka

Opublikowano

U tej co wychodzi rozkrzewienie też opryskałem , było by wszystko , ale mocna ziemia , mokro , nie chciałem robić kolein

Opublikowano
5 godzin temu, 1993michal napisał:

co dali byście na pierwszą dawkę azotu w pszenicy? saletrosan czy saletrzak? a może saletra a na drogą saletrzak? pójdzie 100 kg siarczanu magnezu

Jeśli dajesz siarczan magnezu to daj tyle ile trzega siarki czyli około 26 S, a następnie saletre , ja daje saletrosan 200 kg , a na drugą dawke 300 saletry

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v