Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, yacenty napisał:

w terminie to 300-320. po kukurydzy 380-400 ale sieje i tak mniej od rekomendacji hodowcy danej odmiany

Za gęsto 300 szt X 3 rozkrzewienia = 900 i drugie 900 słabsze rozkrzewienia  do odrzucenia, nie może byc gęstości , przu malym niedobirze wody 

U mnie siane 220-230 i za gesta w tym roku, ta co siana 350 szt . ma 1-2 liście

• Root Admin
Opublikowano

Wiesz, wszystko kwestia odmiany, często nawet w wytycznych odmiany masz 300 a w drugiej odmianie masz 350.

Ale inna sprawa ze jak dobrze posiejesz i masz wschody na poziomie 95% to w pełni się z tobą zgadzam, że może być gęsto.

Opublikowano

Stanowisko po grochu, ogólnie 4 kl tylko na wzgórku z podglebiem żwirowym będę miał myślę ciekawe doświadczenie. Na początku pażdziernika posiałem pszeniczkę trochę za głebokoi za żadko. Pozchodziło 240 roślin na m2, będzie co porównywać bo tez żawsze mi się wydawalo że za gęsto to rosnie.

20231028_153751.jpg

Zdięcie z 28 października

Opublikowano

Pryskać 

4 godziny temu, miwigos napisał:

Za gęsto 300 szt X 3 rozkrzewienia = 900 i drugie 900 słabsze rozkrzewienia  do odrzucenia, nie może byc gęstości , przu malym niedobirze wody 

U mnie siane 220-230 i za gesta w tym roku, ta co siana 350 szt . ma 1-2 liście

Nieprawda. Te teoretyczne  wyliczenia to można sobie włożyć między bajki. Nie można tego uogólniać i stosować do wszystkich. 

Zgodzę się z Jackiem i przyznam rację że trzeba poznać odmianę i dostosować do swoich warunków. Ja posiałem w zeszłym roku medalistkę - 300 roślin. Termin optymalny i niestety nie było tak jak piszesz. Niewiele rozkrzewień nie była gęsta i ledwie 7,5 t. Warunki miała dobre. Tak myślałem że zaoszczędzę. 

Dlatego w tym roku zgodnie z zaleceniem producenta Arkadii jak również Euforii wysiane 350 roślin i wschody 100%. 

Po 3 rozkrzewiania i cyk mam 20 ton/ha 

3 x 350 = 1050 kłosów, w kłosie po 45 ziaren. 

MTZ 43g 

2 kg pszenicy na metrze. 

20 ton na hektarze. 

Proste kurde jak bajka. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ravoj napisał:

Pryskać 

Chciało by się tylko co jak w nocy ma spaść do 2-3st..? Yr.no podaje nawet ze ma być 0. 

Zostaly mi ostatnie 2ha i chyba jutro pojadę. Czy jeszcze będą lepsze warunki, loteria. 

Dzisiaj co raz nad morzem kropi i rosliny nie mogą wyschnąć to tez nie robota. 

A trzeba było iść na etat.. Dzis w jednej firmie do której dzwoniłem za nawozami usłyszałem „ale jutro mamy nieczynne bo jest ustawowo wolne za 11.11”. Tak się żyje a nie robota 24/7. 

Opublikowano
1 godzinę temu, ravoj napisał:

Pryskać 

Nieprawda. Te teoretyczne  wyliczenia to można sobie włożyć między bajki. Nie można tego uogólniać i stosować do wszystkich. 

Zgodzę się z Jackiem i przyznam rację że trzeba poznać odmianę i dostosować do swoich warunków. Ja posiałem w zeszłym roku medalistkę - 300 roślin. Termin optymalny i niestety nie było tak jak piszesz. Niewiele rozkrzewień nie była gęsta i ledwie 7,5 t. Warunki miała dobre. Tak myślałem że zaoszczędzę. 

Dlatego w tym roku zgodnie z zaleceniem producenta Arkadii jak również Euforii wysiane 350 roślin i wschody 100%. 

MTZ 43g 

2 kg pszenicy na metrze. 

20 ton na hektarze. 

Proste kurde jak bajka. 

1050 kłosów to nie jest realne do uzyskania, bo roślina odrzuci nadmiar rozkrzewień. Jeśli jakimś cudem da się uzyskać tyle, masa MTZ wtedy zmaleje np. do 38g, liczba ziaren zmaleje do 30. Wtedy mamy realny do osiągnięcia w Polsce (niektórych rejonach) plon 12t. Pszenica jednak przy takiej obsadzie nie ustoi (chyba że dawka antywylegacza pójdzie x4).

Opublikowano
3 godziny temu, ravoj napisał:

Pryskać 

MTZ 43g 

2 kg pszenicy na metrze. 

20 ton na hektarze. 

Proste kurde jak bajka. 

Euforia się krzewi jak głupia , też sieje 220 szt , 20 września

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tobago napisał:

Chciało by się tylko co jak w nocy ma spaść do 2-3st..? Yr.no podaje nawet ze ma być 0. 

Zostaly mi ostatnie 2ha i chyba jutro pojadę. Czy jeszcze będą lepsze warunki, loteria. 

A trzeba było iść na etat.. Dzis w jednej firmie do której dzwoniłem za nawozami usłyszałem „ale jutro mamy nieczynne bo jest ustawowo wolne za 11.11”. Tak się żyje a nie robota 24/7. 

Sąsiad dzisiaj jeszcze pryskał pszenicę , nie wiem czym ale pszenica już jest dosyć duża , a nadmienie że do tej pory nie była ona pryskana niczym, a ma większą niż ta , bo że 3-4  dni wcześniej siał 

20231109_144145.jpg

Edytowane przez mysza103
  • Root Admin
Opublikowano
45 minut temu, androproteam napisał:

Zostało mi 400kg pszenicy zaprawionej, czy taka pszenice zaprawiona można zasiać na następny rok? Czy lepiej nie ryzykować, żeby nie problemów ze wschodami

Problem będzie tylko wtedy jak się wpakuje robal, jak się nie wpakuje to nawet kilka lat moze stac

Opublikowano
3 godziny temu, tobago napisał:

Ale kto ci broni zrobić sobie wolne w produkcji roślinnej.Dzisiaj nie jade w pole i tyle.Gorzej mają ze zwierzętami

Opublikowano
59 minut temu, androproteam napisał:

Zostało mi 400kg pszenicy zaprawionej, czy taka pszenice zaprawiona można zasiać na następny rok? Czy lepiej nie ryzykować, żeby nie problemów ze wschodami

Nic jej nie będzie , nie raz tak się siało , dzisiaj u kolegi miałem jeszcze siać 7 ha , więc miał zaprawione prawie 2 tony , ale na rędzinie nie dało rady w orane bez ruszenia tego jakimś agregatem  bo ziemia w spodzie taka kitowata  że dało radę zasiać tylko 30 arów . Pszenice zostawi na następny rok .

Opublikowano
7 godzin temu, ravoj napisał:

Pryskać 

MTZ 43g 

2 kg pszenicy na metrze. 

20 ton na hektarze. 

Proste kurde jak bajka. 

A ja posiałem w terminie optymalnym 400/410szt Rgt Treffer i co łan również rzadki w żniwa był i rośliny dużo odrzuciły . W tym roku siewy 320/330szt i nic więcej . Wyszło że zbyt gęsto siać nie warto . 

Opublikowano
Kedar88 napisał:

Zrób próbę kiełkowania przed siewem i będziesz wiedział.

mi też nieraz zostaje i sieje w nastepnym rok ale przedtem robię próbę kiełkowania, przeważnie spada zdolność kiełkowania o jakieś 15 do 20%.

• Like 1
Opublikowano

ja zasialem euforie i ragt reform. sialem na 300-320 roslin. wzeszło okolo 250 sztuk. na moje okolo jest dosc ladnie. mialem kiedys wschody na 160 -180 roslin. w zniwa fenomen oddal 7 t. ale nie przekroczyłem nigdy 8 t na swoich kawalkach. zakladam, ze przy wschodach okolo 220 spokojnie do 8 by moze dobil, albi do 7.5. mialem tez obsade 300, a plon wciaz miedzy 7 a 8. sieje by obsada byla miedzy 200 a 300. choc 250 mi sie najbardziej podoba.

• Root Admin
Opublikowano

w jęczmieniu na przestrzeni 10 lat zszedlem z obsada z 300 na 250. plon poszedł do góry i co ciekawe gęstość również. w tym roku chłopaki dwa razy próbę robili bo dawno nie widzieli 69 w jęczmieniu, ale tutaj też bardzo dużo zmieniły ustawienia kombajnu bo ziarno było bardzo czyste a w pszenicy nie umiem sobie poradzić z ustawieniami i często leci do zbiornika dużo ziarna w portkach i teraz nie wiem czy to wina kiepsko poprowadzonego łanu czy moja wina że nie umiem ustawić kombajnu. no ale skoro rzepak i jęczmień leci czysciutki to chyba w pszenicy zasady są te same a jednak efekt końcowy jest niezadowalający

Opublikowano
41 minut temu, yacenty napisał:

w jęczmieniu na przestrzeni 10 lat zszedlem z obsada z 300 na 250. plon poszedł do góry i co ciekawe gęstość również. w tym roku chłopaki dwa razy próbę robili bo dawno nie widzieli 69 w jęczmieniu, ale tutaj też bardzo dużo zmieniły ustawienia kombajnu bo ziarno było bardzo czyste a w pszenicy nie umiem sobie poradzić z ustawieniami i często leci do zbiornika dużo ziarna w portkach i teraz nie wiem czy to wina kiepsko poprowadzonego łanu czy moja wina że nie umiem ustawić kombajnu. no ale skoro rzepak i jęczmień leci czysciutki to chyba w pszenicy zasady są te same a jednak efekt końcowy jest niezadowalający

A nie zauważyłeś różnicy w omłocie wg odmian pszenicy? Bo z tego co sam obserwuje to niektóre odmiany są bardziej podatne na ładny omłot tak jak u mnie np. Rotax. Dobrze wyregulowany kombajn i ani jednego ziarna "w portkach". 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v