Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
45 minut temu, Xerkses napisał:

Stosował ktoś herbicyd Pak Mertil 600 SC + Loop ?

Ten Loop to sulfonylomocznik na dwuliścienne, jak późno pryskasz to mozna zamiast tribenuronu, ale wychodzi drożej, to nie wiem czy warto. Na wiosnę sobie rozważę ten Loop. 

Opublikowano

Jeśli pszenica ma powyżej 3-4 liści jest sens pryskac bacara trio ? Nie zaszkodzi zbożu ? Czy po prostu skuteczność środka może być słabsza ? Planowana dawka 0,6 Na hektar,niektórzy uważają że za wysoka,inni znowu piszą że od 0,6 jest dopiero dobra skuteczność.

Opublikowano

Mam problem z jedną działką pszenicy. Placowo bardzo słabe wschody, ziarniaki mają po wygryzane zarodki, nie ma znaczenia czy ziarno jest na wierzchu czy w ziemi. Roślinę które wyszły też je coś męczy. Wstawię zdjęcia, może coś doradzicie.

IMG_20231031_141757822_HDR.jpg

IMG_20231031_141607020_HDR.jpg

16987588881231456962923228406541.jpg

IMG_20231031_141540075_HDR.jpg

Opublikowano (edytowane)

Opryskane expert met + dff  09.10.2023 
Po oprysku w nocy niestety był przymrozek -1.

Szykować się wiosną do poprawki? Fotka ze ścieżki. Niby są przebarwienia na maku, ale trafiają się rośliny które są całkiem zielone.

IMG20231031101429.jpg

IMG20231031101435.jpg

Edytowane przez macko94
Opublikowano
5 godzin temu, macko94 napisał:

Opryskane expert met + dff  09.10.2023 
Po oprysku w nocy niestety był przymrozek -1.

Szykować się wiosną do poprawki? Fotka ze ścieżki. Niby są przebarwienia na maku, ale trafiają się rośliny które są całkiem zielone.

IMG20231031101429.jpg

IMG20231031101435.jpg

To poprawisz na wiosnę za 40zl, ważne aby miotły nie było. Jak zrobiłeś w czas to przymrozek nie poszkodzi. 

Opublikowano
23 godziny temu, Raptus902 napisał:

Planuje oprysk Expert 0.35 kg + 0.15 legato pszenica jeden liść po kukurydzy ale wychodzą rzepaki z tamtego roku ile dołożyć Tribe?

Nic. Nie ma takiej potrzeby.

Opublikowano
boogie7 napisał:

23 godziny temu, Raptus902 napisał:

Planuje oprysk Expert 0.35 kg + 0.15 legato pszenica jeden liść po kukurydzy ale wychodzą rzepaki z tamtego roku ile dołożyć Tribe?

Nic. Nie ma takiej potrzeby.

Dzięki za odpowiedz, ciepło to rośnie w oczach w sobotę planuje oprysk.

Opublikowano

Panowie pszenica po burakach w fazie 1-3 liście , mam zamiar robić odchwaszczanie expert 0,35 +dff 0,2 jest sens dorzucać tribenuron5-7g ? Póki co jest czysto nie ma nic a wiosna na części będą poprawki na bylicę i ostrożen … a propo bylicy ma ktoś sprawdzone rozwiązanie na to dziadostwo ? Podbnie mustang na położyć ale nie jestem przekonany bo w tym roku Lontrel w burkach zbytnio nic nie zrobił ..

Opublikowano

Fenomen bez orki siany 10-10 można by powiedzieć że super zasiany i wschody też gdyby nie było kilka niepotrzebnych ścieżek. Tą ze zdjęcia dosiałem ręcznie zobaczymy co z tego będzie jak ptaki nie wyżrą? Dziś tylko 3 ha opryskane bo wiatr przeszkadzał.

IMG_20231102_143029.jpg

IMG_20231102_143006.jpg

Opublikowano

4296370524cb5.jpg

Mam jeszcze pszenice do opryskania i kupioną Bacare (m.in. DFF i metrybuzyna). Sugerować sie tym artykułem czy olać?
Pszenica aktualnie szpilkuje/pierwszy liść. Liczę ze w ciągu tygodnia zrobią sie warunki by opryskać. 

Opublikowano
17 minut temu, yacenty napisał:

ja będę tym pryskał koło 20 listopada. rok temu pryskalem 15 i było ok, byle kilka dni ciepła i juz

To jest hobbysta jakby żył z rolnictwa nie pisałby tak lekceważącym tonem. Każdy wie że równie dobrze już może nie być warunków do wjazdu w pole w tym roku i z każdym dniem szansa na dobre warunki bedzie maleć 

• Root Admin
Opublikowano
tobago napisał:

Dlaczego aż koło 20? Przewidujesz tam warunki czy do tego czasu złapie odpowiednią fazę?
A może wtedy dopiero wracasz z jakiegoś all inclusive w Hurghadzie..😉

posialem 30.10, czekam na 2-3 liścia. pewnie będzie koło 15-20.11, a jeszcze powinno być wystarczająco ciepło żeby w nocy było powyżej 3

prognoza pogody prawdę ci powie

Mateusz1q napisał:

17 minut temu, yacenty napisał:

ja będę tym pryskał koło 20 listopada. rok temu pryskalem 15 i było ok, byle kilka dni ciepła i juz

To jest hobbysta jakby żył z rolnictwa nie pisałby tak lekceważącym tonem. Każdy wie że równie dobrze już może nie być warunków do wjazdu w pole w tym roku i z każdym dniem szansa na dobre warunki bedzie maleć 

każdy kto myśli wie że może być wszystko, tak samo jak każdy myślący patrzy na swoją regionalna prognozę pogody i dane historyczne. w mom regionie spokojnie do 20.11 są warunki na pryskanie dff czy metrubuzyna. a doskonale wiemy że twoim prywatnym celem jest czepianie się mnie, ale mnie to już bardzo mało rusza.

Opublikowano

A to z Bacarą lepiej czekać na te 2-3 liście? Słyszałem ze nią to dobrze jak najprędzej, najlepiej szpilka. 
Ja i tak nie mam wyjścia i muszę czekać. W nocy popadało, wjechać się nie da a od jutra kilka dobrych dni z wiatrem. 
Nad morzem mamy chyba jeszcze bardziej łagodny klimat niż tam masz w okolicy Wro także jeszcze nie panikuje. 

Opublikowano

Arkadia po kukurydzy czeka na oprysk , a  dziś leje i nie wiem kiedy się uda wjechać 😐

IMG_20231102_152409_428_HDR.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v