Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A czym skracałeś ? Raz czy dwa razy ? Ja dałem 0,4 Modusa na pierwsze kolanko i miałem dawać jeszcze 0,2 na liść flagowy ale wydawało mi się że będzie za sucho i odpuściłem a teraz leje codziennie , w tamtym roku dałem 0,6 Modusa na dwa razy a i tak wysokie pszenicę były a azotu dałem max 160 kg , teraz mam te euforię to na wysokość jest idealna , akurat pod rekorda nie ma tyle masy do przerobienia 🙂

Opublikowano
1 godzinę temu, 19seba napisał:

A czym skracałeś ? Raz czy dwa razy ? Ja dałem 0,4 Modusa na pierwsze kolanko i miałem dawać jeszcze 0,2 na liść flagowy ale wydawało mi się że będzie za sucho i odpuściłem a teraz leje codziennie , w tamtym roku dałem 0,6 Modusa na dwa razy a i tak wysokie pszenicę były a azotu dałem max 160 kg , teraz mam te euforię to na wysokość jest idealna , akurat pod rekorda nie ma tyle masy do przerobienia 🙂

Dałem litr antywylegacza + 0.4 Optimusa i skróciło jak nigdy. Do t1 dorzuciłem czyli albo zabieg idealnie trafiony ale woda pomogła też bo było ciągle mokrawo. Co ciekawe ostatnie zabiegi o 21 koniec a o 2 w nocy minus 1 było I mimo tego skrocilo, usztywniło i 0 przypaleń 

Opublikowano

obiecywali deszcze burze i takie tam a skończyło się na 3mm w poniedziałek, dziś byłem na polu to ziemia sucha i spekana, co z tego że chemia z wyższej półki i liście zdrowe jak od spodu wszystko suche. od drogi ładny zielony ale tylko podflagowy i flagowy... a na choryzoncie przelotne deszcze po 40%...

Opublikowano
16 minut temu, Piffpaff napisał:

obiecywali deszcze burze i takie tam a skończyło się na 3mm w poniedziałek, dziś byłem na polu to ziemia sucha i spekana, co z tego że chemia z wyższej półki i liście zdrowe jak od spodu wszystko suche. od drogi ładny zielony ale tylko podflagowy i flagowy... a na choryzoncie przelotne deszcze po 40%...

Dziękuj Bogu i za to . Nie u wszystkich padało.

Opublikowano
6 godzin temu, Samsung123321 napisał:

Dałem litr antywylegacza + 0.4 Optimusa i skróciło jak nigdy. Do t1 dorzuciłem czyli albo zabieg idealnie trafiony ale woda pomogła też bo było ciągle mokrawo. Co ciekawe ostatnie zabiegi o 21 koniec a o 2 w nocy minus 1 było I mimo tego skrocilo, usztywniło i 0 przypaleń 

A ja właśnie nie dodawałem ccc bo bałem sie że bedzie susza i może coś zaszkodzić a tu wyszło w tym roku że trzeba było jednak dodać , chociaż ja jak robiłem skracanie to już było kolanko z 2-3 cm bo wcześniej zimno było i nie jechałem , w przyszłym roku musze jednak dodać i zobacze jaka bedzie różnica, samym modusem ciężko jest skrócić

Opublikowano

W poprzednim sezonie też dawałem tylko modusa, w sumie 0.8 litra i też różnie było, nie leżała pszenica ale się zdarzało że pochylona była. W tym roku dodałem 0.8 CCC i mam ładne niskie pszenice. U mnie w środę spadło 7.5litra, pierwszy deszcz od 6 tygodni, dobre i tyle. Wczoraj na wieczór pojechałem cyperkilem w pszenicę bo idąc ścieżką miałem czarne spodnie od tych larw. 

• Root Admin
Opublikowano

Mam plan jutro robić t3 w pszenicy.

Rano ma być spoko pogoda, później ciepło a po południu burza.

Jak będzie burza, to może być 0 opadu albo i 30l - jak to zwykle przy burzy. 

Jakie macie doświadczenia z pryskaniem T3, typowo na kłos rano, kiedy jeszcze na liściach będzie rosa? Warto, nie warto? Schodzić z dawką wody do np 150l/ha?

Musze zrobić zabieg bo w pszenicy robi się czarno - tylko różnego rodzaju robactwa fruwa.

Opublikowano

wszystko zależy od odmiany, jak miałem ostrogę a to dość wysoka odmiana to dawałem medax na 2x w sumie 0.7kg i potrafilo ja polozyc miejscami a teraz mam tytanike i daje mi ok 7t a skracam tylko raz 0.45kg medax i stoi do żniw sztywno

• Root Admin
Opublikowano

Nie tylko od odmiany, ale i od przebiegu pogody i nawożenia!!!
Ja widziałem niektóre odmiany przy 0.9kg Medaxu, które potrafiły się położyć, ale to przy nawożeniu 180-200kg N i niekorzystnej pogodzie w lipcu :P

W tym roku robię doświadczenie i poszło 0.45kg Medaxu w jednej dawce, ale azot zredukowany do 160kg

Opublikowano
51 minut temu, Mati17 napisał:

Nie, 0.5 l i .03

To następnym razem daj od razu 1l Moddusa. Sama jedna substancja nawet w dużej dawce nie podziała tak dobrze jak 2 w mniejszych. Zresztą, trineksapak chyba bardziej pogrubia niż skraca.

Opublikowano
9 minut temu, metrax12 napisał:

To następnym razem daj od razu 1l Moddusa. Sama jedna substancja nawet w dużej dawce nie podziała tak dobrze jak 2 w mniejszych. Zresztą, trineksapak chyba bardziej pogrubia niż skraca.

Trochę też skraca :) W tamtym roku leciałem moddusem w dawce 0,3l/ha i na jednym polu miałem lekki klin, to tam gdzie się nałożyło to była tak z 10 cm niższa.

Opublikowano
Dnia 15.06.2023 o 14:28, Samsung123321 napisał:

Metronoma też mam i Patrasa też. Same w sobie wysokie odmiany ale jak skrócisz to serio mogą być bardzo niskie. Na jednym polu mam metronoma co po kolano mi sięga bo przesadziłem z antywylegaczem a kłos potężny i trochę to dziwnie wygląda

U mnie w tamtym roku metronom jak było sucho w maju/czerwcu średnio się sprawdził. Fakt kłosy wyglądają bardzo dobrze.

Opublikowano
2 godziny temu, Badwolf napisał:

U mnie w tamtym roku metronom jak było sucho w maju/czerwcu średnio się sprawdził. Fakt kłosy wyglądają bardzo dobrze.

Maj mam mokry bo 68 litrów a czerwiec 20.5 litra póki co. Z tym że przerwa była z miesiąc od ostatnich opadów. Ogólnie wyglądają bardzo ładnie. Mam też Ostroge i jestem ciekaw która wyjdzie najlepiej bo mimo tego że ma mały kłos to ma potencjał 

Opublikowano
7 minut temu, Samsung123321 napisał:

Maj mam mokry bo 68 litrów a czerwiec 20.5 litra póki co. Z tym że przerwa była z miesiąc od ostatnich opadów. Ogólnie wyglądają bardzo ładnie. Mam też Ostroge i jestem ciekaw która wyjdzie najlepiej bo mimo tego że ma mały kłos to ma potencjał 

Ja kiedyś, dawno miałem ostrogę. Teraz jakoś nie mogę się przekonać do odciętej pszenicy. Mi się też metronom lepiej zapowiadał, a potem się okazało że w warunkach niedoborów wody kariatyda dała 1 t/ha wiecej

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v