Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
18 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Nie będą rekordowe, chyba że w koło Ciebie jest fak cacy. W mojej okolicy jest gorzej niż  w tamtym roku i też Lubelskie. A jak dostaje zdjęcia od znajomych x Wielkopolski to tragedie tam mają, podobnie na północy kraju.

On z Zamojszczyzny a tam zawsze mają dobre opady a jak mniejsze to ziemia i tak wytrzyma. Zerknij ile w przeciągu ostatnich lat mieli opadów w tamtych regionach, zazwyczaj normalnie. Ale lubelskie to nie tylko Zamojszczyzna

18 godzin temu, mysza103 napisał:

Ja tebu i prochloraz

Jechałem tak 3 lata i było ok. W tym roku odpuszczam t3 bo od miesiąca nie było praktycznie opadów. Ostatnio spadło 4mm i teraz coś podziubalo, ale to za mało na jakiś zabieg 

• Like 1
Opublikowano

Do żniw jeszcze 1,5 miesiąca to co tam można pisać o rekordowych zbiorach.

Ostatnie dwa sezony to właśnie końcówka czerwca była krytyczna i tak samo będzie w tym roku. Jest wiele regionów w kraju, gdzie dodatkowy tydzień, dwa bez deszczu to będzie duża redukcja plonu.

Opublikowano

Doradźcie. Pszenica kończy kwitnąć. T2 było robione 22. 05 Ascrą. T3 miałem zamiar dać około miesiąc później, ale teraz zrobiło się przekropnie i się zastanawiam czy nie przyspieszyć T3.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Euforia 

C163351A-811F-47C3-ABA4-5D5DCC626BD8.jpeg

Jakie piękne pszenice  a powiadają że są liche nie będzie plonów .

Od jutra  ma padać w całym kraju jak rozmawiałem z rodzinką to powiadali że opady  przez 3 dni .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
24 minuty temu, Maniek101 napisał:

ze względu na susze odpuściłem t2 na niektórych kawałkach, a teraz popadało i zrobię t3 i mam protiokonazol i azoksystrobione i dawać to razem czy wystarczy sam protio około 120g?

Na azaksystrobinę może być delikatnie za póżno , zależy jak dawno ci się wykłosiła , lepszy by był do priotkanozolu  tebukonazol

Opublikowano
17 godzin temu, oregano napisał:

Do żniw jeszcze 1,5 miesiąca to co tam można pisać o rekordowych zbiorach.

Ostatnie dwa sezony to właśnie końcówka czerwca była krytyczna i tak samo będzie w tym roku. Jest wiele regionów w kraju, gdzie dodatkowy tydzień, dwa bez deszczu to będzie duża redukcja plonu.

w najbliższych 3 dniach popada prawie wszędzie, i jeszcze wszystko  będzie dobrze 

16 godzin temu, XTRO napisał:

pszenżyto na 5 klasie typowym piachu suche w pień, tylko kłos zielony, gdzie lepsze podglebie to ma 1-2 liście zielone

O 5 klasie to nawet się nie mówi , tylko o ziemiach klasy 4 i w dół 

10 godzin temu, tobago napisał:

Za miesiąc żniwa a wy jeszcze coś pryskacie? 

Wczoraj kończyłem t3 z rsm i siarczanem magnezu , a jak się pogoda będzie taka wilgotna jeszcze utrzymywać , to po niedzieli spowrotem dostanie rsm 4%+ siarczan magnezu 2%, i nie jest wykluczone że za 2 tygodnie pójdzie tak samo rsm i SM 

@tobago z czego się śmiejesz ? tak właśnie myślę zrobić , aby podbić parametry to właśnie trzeba dolistnie dać wówczas jak ziarno nalewa w fazie wodnistej ziarna , a okazyjnie mtz może się też deko podciągnie 

• Haha 1
Opublikowano
38 minut temu, mysza103 napisał:

w najbliższych 3 dniach popada prawie wszędzie, i jeszcze wszystko  będzie dobrze 

O 5 klasie to nawet się nie mówi , tylko o ziemiach klasy 4 i w dół 

Wczoraj kończyłem t3 z rsm i siarczanem magnezu , a jak się pogoda będzie taka wilgotna jeszcze utrzymywać , to po niedzieli spowrotem dostanie rsm 4%+ siarczan magnezu 2%, i nie jest wykluczone że za 2 tygodnie pójdzie tak samo rsm i SM 

@tobago z czego się śmiejesz ? tak właśnie myślę zrobić , aby podbić parametry to właśnie trzeba dolistnie dać wówczas jak ziarno nalewa w fazie wodnistej ziarna , a okazyjnie mtz może się też deko podciągnie 

To jakie stosujesz nawożenie RSM?? 

Ja odkąd leje azot nie miałem paszowej, żadnych azotów dolistnie, czasami 10l się wleje jak pada do grzybówki jak w nocy robię. 

Jakieś 520kg rsm 32

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v