Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie t2 robiłem 2 tygodnie temu. Priaxor 0,75l/ha i 150g protiokonazolu, na w połowie rozwinięty liść flagowy. Dziś byłem na polu i do tego żeby był widoczny cały kłos brakuje ok 2 pięterek ziarek. Na t3 planuję azkosystobinę jakieś 125g i 75g metkonazolu. Pytanie tylko kiedy jechać? Jak zacznie wyrzucać pylniki, tak?

Opublikowano (edytowane)

Takie pytanie dość ważne. Bo zrobiłem t3 I 90% łanu w pochwie kłos albo widać czubek. 10% wyszło i takie początkowe pylniki. Zostało mi troche dolistnego i zarzuciłem przy okazji lekko poniżej 2kg na ha... jeszcze termin że można czy zepsułem?

20230603_181130.jpg

20230603_193008.jpg

Edytowane przez Samsung123321
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Kłos długi , ale strasznie rzadki , to już chyba taka cecha odmiany że ta pszenica co ma długie kłosy , to ma je bardzo rzadki ( lużne) , natomiast te odmiany co mają kłosy krótkie , to są one znowu zbite , 

Euforia

Ale taka odmiana bardziej somsiada wnerwia 😂

• Haha 1
Opublikowano
29 minut temu, STIG13 napisał:

Euforia

Ale taka odmiana bardziej somsiada wnerwia 😂

Może i tak , ale taki np LINUS ma kłosy krótkie , ale za to bardzo zbite jak już naleje ziarno to wyglądają jak bandziaki i plonuje  , a taka dla przykładu hondia co siałem parę lat temu wyglądem kłosa przy Linusie , zachwycała , ale tylko wyglądem , bo jak siałem ją przez 3 lata , to zawsze o ok 2 ton mniej sypała niż Linus , ale mimo to gościu jak brał do siewu to mimo to że był u mnie na polu jak kosiłem i widział że Linus sypie zdecydowanie więcej niż Hondia , to uparł się że będzie brał Hondie bo mu się z wyglądu spodobała 

Opublikowano

Ja w poniedziałek planuję z T3 jechać. Dziś jeszcze noc zimna więc odpuściłem, a i pszenica nie w pełni wykloszona. Jeszcze się nie wykłosiła a już mszyce widziałem na kłosie. Mogę dać deltametryne czy coś innego??

Opublikowano (edytowane)

Kiedy jechałeś T2 że już się tak palisz z tym t3 skoro jak sam piszesz pszenica jeszcze nie wykłoszona, dzieje jej się coś  ? Co do mszycy to po taniości np. cyperkill 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

Co polecacie na na T3 w rozsadnych pieniądzach? 

Tebu+metkonazol, tebu + prochloraz (wiem że wycofany ale jeszcze mogę dostać) czy coś innego. Na T2 priaxor +tebu 

Opublikowano
27 minut temu, mysza103 napisał:

Może i tak , ale taki np LINUS ma kłosy krótkie , ale za to bardzo zbite jak już naleje ziarno to wyglądają jak bandziaki i plonuje  , a taka dla przykładu hondia co siałem parę lat temu wyglądem kłosa przy Linusie , zachwycała , ale tylko wyglądem , bo jak siałem ją przez 3 lata , to zawsze o ok 2 ton mniej sypała niż Linus , ale mimo to gościu jak brał do siewu to mimo to że był u mnie na polu jak kosiłem i widział że Linus sypie zdecydowanie więcej niż Hondia , to uparł się że będzie brał Hondie bo mu się z wyglądu spodobała 

Euforia w tamtym roku dała mi 9,500t z ha tak że kłos nie nabity ale sypie polecam tą odmianę i parametry super 

• Like 1
Opublikowano
mysza103 napisał:

Kiedy jechałeś T2 że już się tak palisz z tym t3 skoro jak sam piszesz pszenica jeszcze nie wykłoszona, dzieje jej się coś  ? Co do mszycy to po taniości np. cyperkill 

Drugi zabieg był już 4.05 Od czubka flagowy już coś bierze. Nie było typowej T2 na flagę więc nie chce za długo czekać. Mam deltametryne na stanie więc pójdzie wraz z tebu i metko

Opublikowano
48 minut temu, mich18 napisał:

Euforia w tamtym roku dała mi 9,500t z ha tak że kłos nie nabity ale sypie polecam tą odmianę i parametry super 

U mnie 8,1t po rzepaku a 6t po pszenicy . Do uprawy w monokulturze za bardzo ja jej narazie nie polecę . 

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, michal1993 napisał:

Panowie t2 robiłem 2 tygodnie temu. Priaxor 0,75l/ha i 150g protiokonazolu, na w połowie rozwinięty liść flagowy. Dziś byłem na polu i do tego żeby był widoczny cały kłos brakuje ok 2 pięterek ziarek. Na t3 planuję azkosystobinę jakieś 125g i 75g metkonazolu. Pytanie tylko kiedy jechać? Jak zacznie wyrzucać pylniki, tak?

"Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu zaleca stosowanie pełnej dawki fungicydu w okresie od fazy kłoszenia do fazy kwitnienia."

zagrożenie infekcją gwałtownie wzrasta, gdy z kłosów osadzonych na źdźbłach głównych wysuną się pylniki i zaczną opadać. Są one pożywką dla grzybów z rodzaju Fusarium.

Edytowane przez barney
Opublikowano
37 minut temu, barney napisał:

"Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu zaleca stosowanie pełnej dawki fungicydu w okresie od fazy kłoszenia do fazy kwitnienia."

zagrożenie infekcją gwałtownie wzrasta, gdy z kłosów osadzonych na źdźbłach głównych wysuną się pylniki i zaczną opadać. Są one pożywką dla grzybów z rodzaju Fusarium.

I jak to rozumieć? Czekać na opadanie pylnikow, tak?

Opublikowano (edytowane)

wyczytałem, że w fazie 51(wyłania się kłos) - 59(całkowicie wysunięty) , tuż przed opadaniem pylników byłoby chyba najlepiej,

ja poczekam aż pierwsze kłosy będą już miały wyrzucać pylniki, w mojej opinii póki jest sucho to i presja mniejsza więc raczej nie ma co się spieszyć

pierwsze pylniki są wyrzucane od środka

Edytowane przez barney
Opublikowano
19 godzin temu, michal1993 napisał:

azoksy na t3? zły pomysł. Przy takich opadach i tak pewnie pszenicę dobiłeś samą t2

• Like 1
Opublikowano

Euforia , dokładnie 2 tygodnie po zabiegu T2 Priaxorem 0,95 litra
Co ją męczy na końcówkach lisci znów ?
Miałem zrobić Priaxor + Protio ale zostawiłem protiokonazol na zabieg T3 by połączyć go z Tebu
Natomiast przy obecnej pogodzie chyba zrezygnuje z tego zabiegu tylko kłos nie będzie chroniony

IMG_20230603_135424_4.jpg

IMG_20230603_135843_4.jpg

IMG_20230603_135220_3.jpg

IMG_20230603_135212_8.jpg

IMG_20230603_135608_0.jpg

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Trzeba było dodać ten Protio to by czysto było . 

Albo bardziej pożółkłe końcówki 😉

Opublikowano
6 minut temu, boogie7 napisał:

Albo bardziej pożółkłe końcówki 😉

No teraz w tych warunkach to napewno by przypaliło . Zależy u mnie Treffer lekko przypalony jest a Euforia czysta . Choć teraz wszystko zwija się z braku wody i od dołu liście zrzuca . Ale w prognozach jest szansa na deszcz . Zobaczymy co będzie . 

Opublikowano
50 minut temu, rafaello5579 napisał:

Można jakimś środkiem poprawić na fiolka polnego jeśli pszenica zaczęła się klosic czy już za późno? 

A czy ktos poprawial na habra? I czym? Pszenica w fazie kloszenia, gdzieniegdzie nawet kwitnienia. Mam taki placek ma polu jakies 0.5 ha gdzie habry wyszly jak szalone.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v