Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, tomek12051133 napisał:

@Piffpaff narazie 0.5ha a jak dobrze wyjdzie to może i więcej posieje. 

Czyli Modus i tarcza lan. A dorzucić odżywki dolistnie czy już zostawić? 

Zostało mi z tamtego roku basfoliar 36 i agravita complete. 

Jak masz to dodaj odżywki,  napewno nie zaszkodzi a może pomóc 

Opublikowano

odżywka to taka kroplówka dla roślin, to głównie uzupełnienie składników mikro ale za rok musisz mieć plan ochrony t1 i t2 już przed ruszeniem wegetacji bo nie sztuka dać w huk azotu i jakoś to będzie

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Zigi94 napisał:

jeśli ziemia zosobna w pozostałe składniki to czemu nie. jeśli pszenica będzie po 700 to nie będę inwestował w polifoske po 4000 🙆

Jeżeli będzie po 700 to ja ją kupię, ziemię obsieję ekołubinkiem-też się skarmi a trochę większedopłaty częściowo zrekompensują, gorczycą- się sprzeda, lub innym czymś co wymaga niewiele zabiegów... Za ugory agencja da więcej niż za pszenicę dopłaty więc też będzie dobrze.

Tylko chłopy nie pchać się- za 700 kupię, a za 600 to i dziś mogę tak setkę nabyć, pomimo że spodziewam się podobnie dobrych samowystarczalnych plonów w tym roku.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano

Rozmawiałem dziś że znajomym co też przypalił w tym roku heda działkę grzybowka. Robił zabieg na 4 działkach i na 3 dawal 250l wody a na jedną działkę pasowało mu dać nie całe 200l i ta działka gdzie poszło mało wody przypaliło a reszta żadnych objawów fito. Ilość wody też ma wpływ na przypalenia

• Like 1
Opublikowano
WiesiekTraktorzysta napisał:

Jeżeli będzie po 700 to ja ją kupię

nie kupisz, jeśli będzie po tyle to poleży, poczeka. a w przyszłym roku główną uprawą będą dopłaty tak jak mówisz 😅

• Sad 1
Opublikowano
35 minut temu, zdzichu124 napisał:

Turbo pak na T1 wystarczy czy cos dorzucic do niego z fungi ? 

To co myślicie teraz pryskać  T1 , to pszenice były siane jakoś bardzo póżno  i są jeszcze małe , czy jak ,że nad T1 dopiero  rozmawiacie? Jedni 10 dni temu  dali T1 , teraz już piszą że będą dawać , albo już dali T2 , trochę dziwaczne podejście co 10 dni dawać grzybówkę , bo przy kłosie może się okazać że ktoś będzie wjezdżał T5 czy T6

Opublikowano
6 minut temu, mysza103 napisał:

To co myślicie teraz pryskać  T1 , to pszenice były siane jakoś bardzo póżno  i są jeszcze małe , czy jak ,że nad T1 dopiero  rozmawiacie? Jedni 10 dni temu  dali T1 , teraz już piszą że będą dawać , albo już dali T2 , trochę dziwaczne podejście co 10 dni dawać grzybówkę , bo przy kłosie może się okazać że ktoś będzie wjezdżał T5 czy T6

Moja siana na początku listopada po kukurydzy na ziarno , w obecnej chwili jest w fazie pierwszego kolanka , jest zdrowa bez oznak chorób dlatego właśnie dzisiaj lub jutro jadę z T1/R1 , jeśli ktoś siał pszenicę 15 września to pewnie w obecnej chwili ma już drugie kolanko i myśli nad T2 , każda sytuacja jest indywidualna 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 2.05.2023 o 11:25, taux napisał:

@sola20 może być ok, pytanie czego po tym oczekujesz.. osobiście dołożbym jakiegoś  triazola, bo nie podajesz co do tej pory zastosowałeś oraz stanu plantacji...

przepraszam już uzupełniam

pierwsza połowa plantacji (pryskam 300 litrów na hektar)

oprysk T1 robiłem 1 maja - Turbo pak + dr. green start 2kg/h + dr. green zboża 2kg/h + siarczan magnezu 13 kg na 300 litrów wody + modus 0.4 l/h

druga połowa plantacji

oprysk 1 maja - dr. green start 2kg/h +dr. green zboża 2kg/h + siarczan magnezu 13kg na 300 litrów wody + modus 0.4l/h na kolejny dzień we wtorek 2 maja T1 Prokarb 0.6l/h + Tarcza łan 0.6l/h

Przy oprysku na liść flagowy planuję oprysk mocznikiem 5% + siarczan 5% + odżywki na przykład plonvit lub coś podobnego 

co polecacie na T2 przy oprysku liścia flagowego i czy mogę jednocześnie zrobić R2 (zostało mi Modusa i mam jeszcze Medax Max)

dzięki za wyrozumiałość

W szafie zalega mi Soligor 425 będzie dobry na t2?

Edytowane przez Sola20
Opublikowano

ja na r2 daje Modusa, dużo taniej od medaxu a przeważnie warunki są już bardzo dobre pod tirneksapek.

1 godzinę temu, zdzichu124 napisał:

Moja siana na początku listopada po kukurydzy na ziarno , w obecnej chwili jest w fazie pierwszego kolanka , jest zdrowa bez oznak chorób dlatego właśnie dzisiaj lub jutro jadę z T1/R1 , jeśli ktoś siał pszenicę 15 września to pewnie w obecnej chwili ma już drugie kolanko i myśli nad T2 , każda sytuacja jest indywidualna 

moja siana w listopadzie to kolanko 2 tygodnie temu uciekało.

Opublikowano
17 godzin temu, Boles napisał:

czy startujecie już z T2/R2, w jakiej fazie najlepiej ?

Miałem robić t2 po 20 maja razem z środkiem na skrzypionke ale już jest 3 tygodnie od t1 a widzę ewidentnie że septorioza się panoszy i muszę wjechać. Niema co czekać. Początkiem czerwca walne skrzypionke razem z t3 i powinien być koniec zabiegów.  A w najbliższy piątek t2 razem z dolistnm i pestycydem. Mokry rok i presja duża. Łan gęsty...

Screenshot_20230503-150031_Gallery.jpg

Opublikowano

z tymi prognozami to różnie bywa, Ja w poniedziałek sprawdzam prognozę i pokazuje ciepłe noce więc wczoraj zrobiłem poprawkę na chwasty na jednej działce, zadowolony wracam do domu a wieczorem sprawdzam prognozę a tu przymrozek z czwartku na piątek i z piątku na sobotę, niby nie powinno być przypaleń bo wypada 2 dni po zabiegu ale kij wie jak zareagują rośliny.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v