Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

słabo, nie chce sie krzewić, rośliny mniejsze, łan rzadki a i kłosy mizerne. Tyle że jest to dodatkowo powiązane z niskim potasem w tych placach. Czasem walcze w tych miejsach z potasem ale nie co roku mam czas i efektów jednoznaczych nie mam. Wydaje się jakby w qq pomagało, w pszenicy nie bardzo. W tym roku jak nie zapomne to zaznacze sobie miejsce i rzuce ręcznie wiadro soli potasowej w mały kwadracik, tak żeby dawka była kilkukrotna czy to coś wgl da.

Opublikowano
4 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

Dylemat mam . Co robić pierwsze jak pogoda pozwoli . T1, R1 , mikro czy poprawkę na chwasty ? 

Wszystko w 1 zabiegu 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Dało by radę to wiem . Ale mam trochę obawy co do tego 😅😅 Okoliczna spółdzielnia wiem że łączyli nie raz to wszystko i było dobrze . Wiem że 3 dni minimum odstęp . Aj coś wymyślę . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

Dylemat mam . Co robić pierwsze jak pogoda pozwoli . T1, R1 , mikro czy poprawkę na chwasty ? 

jutro chcesz jechać? u mnie zapowiadają 9-10 ° i bezwietrznie. Chyba pójdzie t1 r1 mikro i poprawka na chwasty. Bo 1 kolanko było pare dni temu, a następny termin to raczej środa, a wtedy może być późno.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, damian12345 napisał:

jutro chcesz jechać? u mnie zapowiadają 9-10 ° i bezwietrznie. Chyba pójdzie t1 r1 mikro i poprawka na chwasty. Bo 1 kolanko było pare dni temu, a następny termin to raczej środa, a wtedy może być późno.

Nie wiem czy to jutro jest sens już się pakować z zabiegiem . Raz że ta temperatura , dwa dopiero co rośliny musza po mrozach się zregenerować , w nocy 1/2C . Choć kurczę patrzę na pogodę to niby cały tydzień taki 😅 Wszystko to posypane w tym roku . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Ja poprawkę na chwasty odpuszczam na pózniej , mam FLAME DUO , które niby jest do liścia flagowego , a T1 i R1 daję na raz tylko że dzielę to tak że jedne składniki , które mogą być podane przy niższych temperaturach pójdą przy najbliższej okazji po świętach , a pozostałe jak się ociepli 

Edytowane przez mysza103
  • Thanks 1
Opublikowano

Też będę poprawiał tym Flame Duo. Pierwsza pójdzie pewnie regulacja tylko nie wiem czy z T1 czy kilka dni po skracaniu bo będę dawał protiokonazol, a on chyba wymaga trochę więcej stopni na + z tego co się orientuję

Opublikowano

Ale nim te chwasty zgnina od zabiegu to czy będą dokarmione czy nie to i tak bez znaczenia . Ja mam Galaper i Galmet i na dwie działki jeszcze Axial dodaje bo głuchy owies jest . A tylko jedno pole po Expert , DFF i Tribenuron z jesieni jest czyściutkie az się zdziwiłem . I dobrze bo nie muszę wszystkiego poprawiać . 

Opublikowano
18 minut temu, mateusz16466 napisał:

moim zdaniem najpierw chwast. Po co to karmić, a im mniejsze chwasty tym łatwiej je zwalczyć

Jeśli ktoś niczym nie robił na jesieni to może i takie podejście było by logiczne , ale jeśli było czymkolwiek dawane na jesieni , to te chwast są przecież nie takie duże , do tego nie ma ich zbyt wiele , a najważniejsza sprawa , to chwasty za tydzień czy nawet dwa tygodnie nie uciekną , a faza pszenicy już można powiedzieć że ucieka , także moim zdaniem skracanie i ochrona podstawy zdzbła , są w tej chwili priorytetem , chyba że ktoś ma pózno sianą i na razie jeszcze nie wymaga skracania , czy ochrony zdzbła , to oczywiście w między czasie może najpierw chwastami się zająć , u mnie jak już pisałem na 1 miejscu jest obecnie skracanie i podstawa zdzbła

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Ale nim te chwasty zgnina od zabiegu to czy będą dokarmione czy nie to i tak bez znaczenia . Ja mam Galaper i Galmet i na dwie działki jeszcze Axial dodaje bo głuchy owies jest . A tylko jedno pole po Expert , DFF i Tribenuron z jesieni jest czyściutkie az się zdziwiłem . I dobrze bo nie muszę wszystkiego poprawiać . 

Juz masz owies głuchy ??

Opublikowano
33 minuty temu, Tigon napisał:

aż taka presja chwastów że musisz jechać? zaraz po świętach ma być dużo cieplej 

Tak ciepło ale cały czas ma  padać deszcz 

Opublikowano
3 minuty temu, andrzej224 napisał:

u mnie w ostatnich dniach dowaliło tyle wody, że musi chyba z tydzień schnąć żeby wjechać 

U mnie to samo lubelskie 

Opublikowano

Chaber potrafi czasami w maju wyleźć dopiero, dlatego z chwastami czasami lepiej poczekać tym bardziej że wiele środków na dwuliścienne można stosować na liść flagowy i bardzo fajnie też wtedy działają. 

Opublikowano (edytowane)

0,5l 750 dawałem.

0,5kg unixu+100g protio styknie na pszenicę w mono ?? Odmiany to euforia i kariatyda

Czy lepiej dać te 180g protio+0,3l fenpropidyny 🤔

Oba zabiegi w granicach 170zł

Edytowane przez drobny
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v