Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, yacenty napisał:

Rozlewałem rsm w jęczmieniu i zostało mi go trochę w opryskiwaczu. Teraz pytanie ile można dać rsmu do T1, zastanawiam się czy gdyby zwiększyć dawkę zabiegu do 250l cieczy na hektar to mógłbym bezpiecznie dać 30l rsm. Czy jednak odpuścić, spuścić rsm do beczki i robić klasyczne T1?

Jakie macie doświadczenia z dolewaniem rsmu

Kiedyś byłem na wykładach takiego Niemca z jakiejś firmy doradczej z Niemiec, normalnie lektorka go tłumaczyła. On tam zalecał do wszystkich oprysków oprócz herbicydów dodatki 2,5kg Mocznika i 2,5kg Saletry na 200L/ha, jako wspomagające tworzenie się filmu cieczowego na powierzchni roślin i zbawienne działanie zwłaszcza przy stosowaniu mikro. Byś musiał policzyć ile to mniej więcej formy saletrzanej wychodzi i przyrównać do odpowiadającej ilości RSM. Sam nie miałem okazji próbować stricte takiej mieszanki.

Opublikowano
mf362 napisał:

Tym dużym będziesz sial ? Nie jest mokro na tej działce jak mróz puści?

Małym, 4 biegiem.

Jak ktoś wie, to niech odpisze? Jestem na polu i się waham. Chce posiać też z tego względu że tu słabszy kawałek i potem niewiadomo jak z wodą.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Siej!

Od lat rozsiewam saletrę na mrozie w marcu.

Zboża zawsze szronem pokryte

4 minuty temu, Axd529 napisał:

Bo ktoś wyżej pisał że saletra zaszkodzi na jak szron na roślinach.

IMG_20220302_083411_edit_562973737096386.jpg

Edytowane przez panczo1922
  • Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
28 minut temu, maniek199 napisał:

Gdzies tak wyczytałem a co pan poleca na T1

Mi się kojarzy że dawka Unixa to 0.6kg, a jak tak mocno zetniesz dawkę to ciekawe jak to będzie działać.

Widziałem gdzieś rekomendacje, żeby robić 0.4kg ale to było w mieszaninie z protiokonazolem, który ma podobne spektrum zwalczanych chorób.

Sam nie schodziłbym w tej kombinacji Unix + Tern do dawki 0.4+0.4.

Opublikowano
9 minut temu, yacenty napisał:

Mi się kojarzy że dawka Unixa to 0.6kg, a jak tak mocno zetniesz dawkę to ciekawe jak to będzie działać.

Widziałem gdzieś rekomendacje, żeby robić 0.4kg ale to było w mieszaninie z protiokonazolem, który ma podobne spektrum zwalczanych chorób.

Sam nie schodziłbym w tej kombinacji Unix + Tern do dawki 0.4+0.4.

Unix + Tern 0.6+0.4 czy Duet na start ? co lepiej na T1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v