Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
19 godzin temu, Piffpaff napisał:

sam sobie musisz odpowiedzieć. mocznik działa ok 2 tygodnie po rozsianiu i musi być dostępny roslinie tuż przed pierwszym kolankiem. 

Te dwa tygodnie dla mocznika to w turbo korzystnych warunkach w co i tak ciężko uwierzyć. 
Przy formach azotanowych efekty widać po dobrym tygodniu. 

Opublikowano

Panowie muszę opryskać pszenicę ponieważ nie pryskalem na jesień, trzeba mi jakieś dobre środki aby zlikwidować ostrożeń polny, jakie środki zastosować ?

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, kaseton napisał:

Panowie muszę opryskać pszenicę ponieważ nie pryskalem na jesień, trzeba mi jakieś dobre środki aby zlikwidować ostrożeń polny, jakie środki zastosować ?

Ostrożeń bardzo ładnie można przyhamować a często wręcz zniszczyć tribenuronem za kilkanaście złotych, tylko musisz go zrobić szybko jak ostrożeń jest malutki. Zawsze jest później czas na poprawkę, jeśli będzie taka konieczność - chlopyralidem.

Opublikowano
19 godzin temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

U mnie to samo. Nasiało się tego aż gęsto, ale widać że coś go kręci. Na jesień było odchwaszczane i teraz trzeba robić będzie poprawkę przez to

20230322_102324.jpg

Opublikowano (edytowane)

Witam panowie

Pod korzeń wysiałem 200 kg polifoski 6, jesienią był oprysk bizonem i oprysk na mszyce które się pojawiły, na wiosnę 17 marca poszła saletra 200 kg

Planuje na pierwsze kolanko Zrobić oprysk Mocznik 10% + Siarczan magnezu siedmiowodny 5% + Dr Green Zboża 3kg lub PLONVIT ZBOŻA 2litry, Po dwóch tygodniach oprysk T1 Prokarb 0.6l + Tarcza łan 0.6l + coś na skracanie na T2 jak się uda to myślałem nad Soligorem

Czy tak strategia będzie ok?

Edytowane przez Sola20
Opublikowano

Witajcie,

piszę tutaj, bo tu chyba zagląda najwięcej doświadczonych osób.

Jakie macie zdanie na temat adiuwantów? Czy warto je stosować? Jeśli tak, to kiedy i jakie? Jeśli warto, to czy coś polecacie do twardej wody?

Czy może to zwykła ściema marketingowa i nie warto zawracać sobie tym głowy?

Opublikowano
2 godziny temu, Sola20 napisał:

Planuje na pierwsze kolanko Zrobić oprysk Mocznik 10% + Siarczan magnezu siedmiowodny 5% + Dr Green Zboża 3kg lub PLONVIT ZBOŻA 2litry, Po dwóch tygodniach oprysk T1 Prokarb 0.6l + Tarcza łan 0.6l + coś na skracanie na T2 jak się uda to myślałem nad Soligorem

Czy tak strategia będzie ok?

Będzie zle , bo T1czy skracanie masz dać na 1 kolanko , a nie 2 tygodnie po pierwszym kolanku , chociaż z drugiej strony ,  to takie dawki jak 0,6 prokarb to i tak choćby był podany w tedy kiedy trzeba to też za wiele by nie dał 

Opublikowano

jeśli chcesz jechać z odżywkami i mocznikiem to jedz ok tydzień po ostatnim przymrozku żeby ruszyły rośliny a jak nadal będzie chłodno to czekaj aż wizualnie rośliny ruszą czyli zrobią się jasno zielony. Co do t1 słabo ale lepszy ryc niż nic tylko jak kolega pisał wcześniej zabieg t1 I skracanie w momencie pierwszego kolanka jak jest 1cm od węzła krzewienia czyli tak na chłopski rozum ok 1cm od korzeni

Opublikowano
9 godzin temu, mysza103 napisał:

Będzie zle , bo T1czy skracanie masz dać na 1 kolanko , a nie 2 tygodnie po pierwszym kolanku , chociaż z drugiej strony ,  to takie dawki jak 0,6 prokarb to i tak choćby był podany w tedy kiedy trzeba to też za wiele by nie dał 

Rozumiem to dam green start+zboża +siarczan a tydzień po mocznikiem +prokarb 1l+ tarcza 1l +modus lub CCC

Chyba że lepiej będzie pierwsze t1 a tydzień po dokarmianie 

Jak uważacie? I co lepsze będzie modus, CCC czy stabilan ?

Opublikowano

Duet na Start na co głównie działa i w jakich temp.? Wiem, że piszę na wszystko tak samo jak Tebukonazol :P. Podstawa, mączniak, septorioza? Mi tam mimo wszystko protio + na mączniaka widzi się jako umiarkowane koszta przy dobrym działaniu, bo silny na podstawe, septo + mączniak . Minus taki, że musi być temp odpowiednia i poniekąd dobrze było by na T2 dać coś innego, a też pasuje Protio + strobi... Chociaż jak czytałem można dwa razy w sezonie stosować i tak też w tamtym roku robiłem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v