Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, STIG13 napisał:

Robiłem porównania, największy efekt to zaprzestanie orki. Obornik, resztki poplony nie wiele zmieniały.

Może, nie wnikam. Ja doprawiłem podobną glebę lekko zdewastowaną przez coroczne wyciąganie ze składników (słoma i plon, ofc. przez teścia) poprzez obfite nawożenie obornikiem (kurzym, słomiastym, a więc i żwirku krzemowego też w dość sporych ilościach było), teraz z racji odległej działki i braku czasu na gnojowanie idą poplony- jednak te widać że trochę gorszy efekt dają).

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano

Jak u was wyglądają pszenice po kukurydzy siane w drugiej połowie października?

U mnie sytuacja wygląda tak że jeszcze przed nowym rokiem bez mała wyrównała się z tą sianą we wrześniu a teraz marnieje, starsze liście obumierają zrobiła się rzadka. Podane było przed siewem 200 kg Poli 6.

Opublikowano
1 godzinę temu, Szymon94 napisał:

Jak u was wyglądają pszenice po kukurydzy siane w drugiej połowie października?

U mnie sytuacja wygląda tak że jeszcze przed nowym rokiem bez mała wyrównała się z tą sianą we wrześniu a teraz marnieje, starsze liście obumierają zrobiła się rzadka. Podane było przed siewem 200 kg Poli 6.

Taa, napewno ta siana w drugiej połowie października, osiągnęła takie samo stadium rozwoju jak ta zasiana we wrześniu 😎  Chyba że ta wrzesniowa wschodziła dopiero po połowie października... 🤔

• Root Admin
Opublikowano

choć raz się zgodzę. ja mam przez miedzę z sąsiadem. on siał po rzepaku na koniec września. moja po kukurydzy siana 25 czy 26 października to jest przepaść. u mnie 3-4 liście, u sąsiada 3-4 ale rozkrzewienia ;)

• Thanks 1
Opublikowano

Myślę co dać na T2/T3, (taka pogoda że od kilku lat nie ma sensu wjazdu z T3 bo sucho i robi się trochę opóźniony zabieg T2), Nawożenie oraz zakładany plon 6 - 6,5 t/ha. Plan na T1 jest taki: część działek Duet na start a druga część fenpropidyna + prochloraz + tebukonazol (zostało z tametego roku)
Zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami azoksy + protiokonazol lub Priaxiorem. Macie porównania co lepiej wypadało?

Opublikowano
Dnia 1.02.2023 o 16:14, Tomek90 napisał:

Zależy co stosujesz przykładowo taki sprint z agroloku czy potas plus od icl potrzebujeeee czasuuuuu i wilgociiii. 

Rok temu brałem od nich Sulfer'a, to jak wysiałem w połowie lutego to w czerwcu leżał jeszcze nierozpuszczony.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, yacenty napisał:

ja robiłem 0.75 priaxora i 0.5l oriusa 250 i było spoko

Ciężko odzwierciedlić dane jeśli się nie poda zakładanej dawki ;) (brawo ja) Oczywiście jeśli chodzi o ten pak Amistaru to szło by koło 110g azoksy oraz 135g protiokonazolu. Co powiesz na takie proporcje?

Edytowane przez Lukasz21_Lubelskie
Opublikowano
Lukasz21_Lubelskie napisał:

A czy wtedy można byłoby zjechać z dawką priaxiora, przy dodaniu triazola? Czy nie ma sensu aż tak obcinać kosztów na poczet ryzyka? Bo nie powiem azoksy + protikonazol wychodzi taniej. 

stosowałem zawsze o,8 priaxor+ 0,7 triazol, lub odwrotnie, zależy jak pasowało. w tym roku pójdzie protiokonazol+azoksystobina, bo zostało mi z zeszłego roku.

Opublikowano
10 godzin temu, Lukasz21_Lubelskie napisał:
13 godzin temu, yacenty napisał:

Ciężko odzwierciedlić dane jeśli się nie poda zakładanej dawki ;) (brawo ja) Oczywiście jeśli chodzi o ten pak Amistaru to szło by koło 110g azoksy oraz 135g protiokonazolu. Co powiesz na takie proporcje

W budżecie do ok 200 zł na t2 ciężko znaleźć coś lepszego. Priotio pewnie lepiej byłoby dać te 150g, ale 135g też ujdzie. Ale nie nastawiaj się na jakąś rewelacyjna ochronę przed septoriozą.  Rdze i dtr azoksy załatwi. No i średnio będzie z kłosem, ale za taką kasę nie można mieć wszystkiego.  

Opublikowano
7 minut temu, odrion napisał:

W budżecie do ok 200 zł na t2 ciężko znaleźć coś lepszego. Priotio pewnie lepiej byłoby dać te 150g, ale 135g też ujdzie. Ale nie nastawiaj się na jakąś rewelacyjna ochronę przed septoriozą.  Rdze i dtr azoksy załatwi. No i średnio będzie z kłosem, ale za taką kasę nie można mieć wszystkiego.  

A w przypadku użycia Priaxiora oraz tebu w takich proporcjach jak podał yacenty? Przeliczając taki skład również wychodzi do 200 zł. A dołożenie paru złotych przez pryzmat lepszej ochrony to nie tragedia. 

Opublikowano
yacenty napisał:

dobra mikstura jeśli nie masz monokultury bo jeśli pszenica po pszenicy to 1l priaxora+ 0.5 oriusa 250 Sprawdzialem u siebie i dopiero przy takich dawkach jest efekt i zieloności i czyści grzyba. W tym roku planuje w mojej pszenicy po pszenicy N1 150kg saletry T1 unix 0.6+ 0.6 tebu, Bakterie blueN N2 100kg saletry T2 priaxor1l+ 0.5 tebu zobaczymy co te bakterie warte

Opublikowano (edytowane)

Jeśli już się w to bawisz bakterie daj solo, woda najlepiej deszczówka itp, nie wodociąg. Rób nad ranem na rośliny w dobrej kondycji i z pewnością że przez najbliższe dni nie będzie żadnych przymrozków 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
STIG13 napisał:

Jeśli już się w to bawisz bakterie daj solo, woda najlepiej deszczówka itp, nie wodociąg. Rób nad ranem na rośliny w dobrej kondycji i z pewnością że przez najbliższe dni nie będzie żadnych przymrozków 

właśnie rozmawiałem z kolesiem co stosuje te bakterie to mówił że najlepiej jechać o wschodzie słońca ok 3-4 w nocy i właśnie opryskiwacz opłukany a woda to głębinowa.

Opublikowano
2 godziny temu, Lukasz21_Lubelskie napisał:
2 godziny temu, odrion napisał:

A w przypadku użycia Priaxiora oraz tebu w takich proporcjach jak podał yacenty? Przeliczając taki skład również wychodzi do 200 zł. A dołożenie paru złotych przez pryzmat lepszej ochrony to nie tragedia

Priaxor ma nowoczesne substancje.  Fluxapyroxad to jedna z lepszych na septoriozę i działa również na rdze. Z piraklostrobiną bardzo dobrze działa. Jak napisał Piffpaff dawki ciut za małe te co podał yacenty, ale kto wie czy nie jest to jedna z lepszych opcji w tym budżecie. 

1 godzinę temu, yacenty napisał:

Za 200zl to jeszcze nie dawno szło zrobić 0.8 l elatusa ery. Jak to dziś wyglada?

290zl 1l np w dlaroslin (pierwszy sprawdzony sklep), minus 10% promocja x 0.8l = 209 zł. Może zamiast kombinacji z priaxorami i priotokonazolem, taka zmniejszona dawka elatusa bylalaby najlepszą opcja do 200 zł. Akurat mnie to nie dotyczy bo ja planuję pełną dawkę 1l. 

Opublikowano
2 godziny temu, Piffpaff napisał:

dobra mikstura jeśli nie masz monokultury bo jeśli pszenica po pszenicy to 1l priaxora+ 0.5 oriusa 250 Sprawdzialem u siebie i dopiero przy takich dawkach jest efekt i zieloności i czyści grzyba. W tym roku planuje w mojej pszenicy po pszenicy N1 150kg saletry T1 unix 0.6+ 0.6 tebu, Bakterie blueN N2 100kg saletry T2 priaxor1l+ 0.5 tebu zobaczymy co te bakterie warte

To ja u siebie w pszenicy po pszenicy pójdzie Duet na Start 1l + 0,4l  , T2 Priaxor 0,75l + 125g Protio , T3 Tebu 150g + 36g Metkonazol . To Priaxor zwiększyć do 1l ? Piszesz że efekt jest lepszy . 

Opublikowano
16 minut temu, SawekBraczyk napisał:

To ja u siebie w pszenicy po pszenicy pójdzie Duet na Start 1l + 0,4l  , T2 Priaxor 0,75l + 125g Protio , T3 Tebu 150g + 36g Metkonazol . To Priaxor zwiększyć do 1l ? Piszesz że efekt jest lepszy

Moim zdaniem jak praxior idzie z taką ilością Priotio, to wystarczy te 0.75l. I tak kosztowo wyjdzie ok 300 zł więc nie ma co przesadzać.  . Tym bardziej że masz w planach t3. Ja na t3 będę testować Djembe tj.  200g bromukonazola + 125 tebu.  Koszt podobny jak Twoje rozwiązanie z metko. Na T3 bedę w tym roku porównywać djembe do tebu z prochlorazem. Pewnie dobrze byłoby jeszcze  przetestować opcję tebu z metko ale nie chce mi się bawić w dodatkowe opryskiwacze. 

Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

To ja u siebie w pszenicy po pszenicy pójdzie Duet na Start 1l + 0,4l  , T2 Priaxor 0,75l + 125g Protio , T3 Tebu 150g + 36g Metkonazol . To Priaxor zwiększyć do 1l ? Piszesz że efekt jest lepszy . 

zależy od odmiany jaka masz, kiedyś dałem 0.75l priaxora i 0.5l tebu chyba w euforii??? została septorioza i miałem poprawkę T2. Przy 1l priaxora solo miałem na flagowym w tytanice plamy brunatnej plamistości a od 2 lat stosuje 1l priaxor i 0.5l tebu to dopiero mam spokój

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v