Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Masz w silosie rzepak

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

W lutym sprzedawałem z Bina to  miał 8- 9 wilgotności, jak kosiłem to tylko z  2 tony ukosiłem 9,5,  jak pokazywał do 8,5 to kosiłem przeważnie miał 7-8 przy koszeniu. 

Sprzedany do Niemiec żadnych problemów, a  jak sie trzyma na nie izolawanej posadce to cuda mogą wychodzić. 

Opublikowano

Musi być drugi pusty,  dziwne że warstwa z góry wam nie chłonie wilgoci i nie jałczeje, 10 -20  cm

Opublikowano

A co to gąbka ? 😂

Chłopie, to że Twój sasiad coś spiepżyl przez co i Ty masz uraz do przechowywania rzepaku nie znaczy, że u każdego robi sie podobnie. 4x już trzymalem rzepak w binie 60, tak 30-50t i 99,9% zawsze było ok. 

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, Samsung123321 napisał:

Ja trzymałem ale w big bagach do lutego i wszystko spoko. Część pod wiatą i w nocy nasypało śniegu, zgarnołem tylko i 0 problemów.  8% wilgotność wyszła. A w żniwa 7% olej 48% 

Jaki mialeś plon przy takim wysokim zaolejeniu?

Opublikowano

Taki olej to chyba tylko z nasion gmo ze wschodu, dostępnymi normalnymi nasionami u nas chyba ciężko to osiagnąć.. nie mówię że kolega kombinował z nasionami, ale słyszałem już od jednego goscia że dostał od firmy jakies nasiona nowe na próbę to rzepak był za***isty i zielony mocno względem innych, pozniej już tych nasion nie było, może niektórzy cos kombinują, u nas w zakładach na przyjęciu przeciez tego nie badają czy to.gmo czy jakie 

Opublikowano
36 minut temu, thomek napisał:

Jaki mialeś plon przy takim wysokim zaolejeniu?

Słaby bo 2.5t do 3.3t/ha 

13 minut temu, skywalker89 napisał:

Taki olej to chyba tylko z nasion gmo ze wschodu, dostępnymi normalnymi nasionami u nas chyba ciężko to osiagnąć.. nie mówię że kolega kombinował z nasionami, ale słyszałem już od jednego goscia że dostał od firmy jakies nasiona nowe na próbę to rzepak był za***isty i zielony mocno względem innych, pozniej już tych nasion nie było, może niektórzy cos kombinują, u nas w zakładach na przyjęciu przeciez tego nie badają czy to.gmo czy jakie 

Miałem rzepak z Mass. Nic nie kombinowałem. Nawożenie było bogate i dużo dużo dolistnych. Nie jest to pierwsza taka sytuacja bo ze zbożem mam tak co roku że parametry świetne. Nie robię nigdy rekordów w plonowaniu ale bardzo często w jakość idzie co mnie dziwi bo często susza i nie znam odpowiedzi. Po prostu plon średni, czasami słaby ale zawsze mam te parametry świetne. 

Opublikowano

Jak to jest z tym rozkruszkiem w rzepaku?, bo dzisiaj dałem do analizy w Agroloku i okazuje się jest i to jakieś trzecie stadium, natomiast jeśli wezmę przesieję nasiona i po lupę, to nic tam widać. Czy to pioruństwo to widać tylko pod mikroskopem?

Opublikowano
5 godzin temu, skywalker89 napisał:

Batis 

4.7t

Zaolejenie ponad 48.

Opublikowano

Te odżywki to grosze do całej reszty,u mnie wszystkie z jesienią 200 netto

Opublikowano

Zgadza się, chemia akurat drogo nie wychodzi. Nas zabiła w tym roku cena nawozów, bo wyszło nam, że 60% kosztów, to sam nawóz. Oczywiście na chwilę obecną, bo przed nami jeszcze jeden zabieg plus potem zbiór roślin + transport do gospodarstwa, to podejrzewam, że wyjdzie i tak ponad 50%. Ale my też trochę d*py daliśmy, bo za bogato polaliśmy pofermentem po żniwach. Potem na próbach wyszło, że nawozu i tak nie ma na wiosnę w glebie nic praktycznie, więc trzeba było dokupować więcej, niż zakładaliśmy.

Opublikowano
Maniaks napisał:

Zgadza się, chemia akurat drogo nie wychodzi. Nas zabiła w tym roku cena nawozów, bo wyszło nam, że 60% kosztów, to sam nawóz. Oczywiście na chwilę obecną, bo przed nami jeszcze jeden zabieg plus potem zbiór roślin + transport do gospodarstwa, to podejrzewam, że wyjdzie i tak ponad 50%. Ale my też trochę d*py daliśmy, bo za bogato polaliśmy pofermentem po żniwach. Potem na próbach wyszło, że nawozu i tak nie ma na wiosnę w glebie nic praktycznie, więc trzeba było dokupować więcej, niż zakładaliśmy.

Ile dawałeś pofermentu i jaki skład miał?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v